Varhaiskasvatuksen kuraattorityö

Kaikilla lapsiperheillä on elämänvaiheita, jolloin arki on raskaampaa ja toisinaan tilanteita, joissa voi tarvita ulkopuolista tukea. Varhaiskasvatuksen kuraattorityöllä pyritään vanhemmuuden vahvistumiseen ja perheen omien voimavarojen lisääntymiseen.

Palvelu on tarkoitettu kaikille sitä tarvitseville varhaiskasvatuksen piirissä olevien, alle esikouluikäisten lasten perheille.

Varhaiskasvatuksen kuraattorityö voi sisältää:

  • keskusteluja, esim. Lapset puheeksi -keskusteluja,
  • vertaisryhmiä; esim. Hyvän mielenvanhemmuus -ryhmä ja
  • yhteistä tekemistä, avointa toimintaa lapsiperheille

Ennaltaehkäisevää työskentelyä ohjaa avoimuus ja luottamuksellisuus, eikä siitä synny asiakkuutta. Ota rohkeasti yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa.

Lapset puheeksi® -keskustelu lapsen kasvun ja kehityksen tukena

Lapset puheeksi- keskustelua/menetelmää käytetään lapsen suotuisan kehityksen tukemiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Sen avulla tuetaan perheiden pärjäämistä arjen muutoksissa ja haasteissa. Lapset puheeksi -keskustelu sisältää 1-2 tapaamista tai tarpeen mukaan enemmän.

Keskustelussa kartoitetaan lapsen arkielämän sujumista sekä tuetaan vanhemmuutta ja lasta eri elämänvaiheissa mahdollisimman hyvin. Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja heidän asiantuntemuksensa on keskustelun perusta.

Mitä keskustelussa tapahtuu?

Jos päätät osallistua Lapset puheeksi -keskusteluun, sovitaan yhdessä aika ja paikka tapaamiselle. Saat kotiin tutustuttavaksi keskustelun pohjana olevan lomakkeen ns. lokikirjan. Keskustelussa käydään läpi lapsen tilannetta kotona, vapaa-aikana ja varhaiskasvatuksessa.

Keskustelussa tulevat esille sanat vahvuus ja haavoittuvuus. Vahvuus tarkoittaa asiaa, joka lapsella sujuu normaalisti, tavalliseen tapaan. Haavoittuvuus tarkoittaa olemassa olevaa haastetta tai asiaa, joka voi tuottaa hankaluutta tulevaisuudessa.

Yhteisessä keskustelussa syntyy laajempi ymmärrys lapsesta ja lapsen tilanteesta, minkä pohjalta vanhempien kanssa tehdään suunnitelma siitä, miten tukea lasta.

Ota yhteyttä: varhaiskasvatuksen kuraattori Maria Uuppo 050 4762 760

Lapset puheeksi -menetelmä on Suomen Mielenterveysseura Mieli ry:n rekisteröimä konsepti.

Tapahtumia ja toimintaa

Järjestämme myös avointa ohjattua toimintaa ja ryhmiä lapsiperheille.

Varhaiskasvatuksen avoin aamupäivätoiminta

Huom! Viikolla 19 keskiviikkona 8.5. on vauvatreffit, mutta perjantaina 10.5. ei ole leikkitreffejä. Kevään viimeinen kokoontuminen, leikkitreffit pe 24.5.

Keskiviikkoisin ja perjantaisin 10.1. alkaen klo 9–11.
Itsenäisyydenkatu 4, Loimaa
Kulku talon päädystä, parkkipaikan puolelta.
Syyskaudella Hulmilla avointa aamupäivän toimintaa lapsiperheille.

  • Keskiviikkoisin vauvatreffit 0-2 v. (4.10. alkaen)
  • Perjantaisin leikkitreffit 3-7 v.

Mukavaa yhteistä puuhailua ja vapaata leikkiä. Maksuton aamupala tarjolla klo 9-10. Tervetuloa!

Lisätietoja/vetäjät: varhaiskasvatuksen kuraattori Maria Uuppo p. 050 476 2760, varhaiskasvatuksen alueellinen sosionomi Katja Tanskanen p. 040 585 1838

Järjestää Loimaan kaupungin varhaiskasvatus ja Loimaan seurakunta. Toiminta on uskonnollisesti sitoutumatonta

Hyvän mielen Nepsy-ryhmä

Keskiviikkoisin 14.2. alkaen klo 17.15.-19.15
Kanta-Loimaan seurakuntatalo, Loimaantie 13, 32210 Loimaa.

Hyvän mielen Nepsy -ryhmä on suunnattu perheille, joissa on nepsy -piirteitä omaavia, alle kouluikäisiä lapsia. Maksuttomassa ryhmätoiminnassa on mahdollisuus tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin perheisiin; saada vertaistukea ja voimavaroja arkeen.

Tapaamiskertoja on yhteensä kuusi: 14.2., 28.2. 6.3., 13.3., 20.3. ja 27.3. Koululaisten talvilomaviikolla 8 ei ole tapaamisia.

Ryhmään on ennakkoilmoittautuminen 7.2. mennessä. Mukaan mahtuu viisi ensimmäiseksi ilmoittautunutta perhettä.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Maria Uuppo, p. 050 476 2760

  • Hyvän mielen Nepsy -ryhmässä käydään läpi vanhemmuuteen ja lapsiperhearkeen liittyviä teemoja: mm. kuuntelua ja kohtaamista, toimivaa arkea, rakkautta ja tunnetaitoja sekä vahvuuksien huomioimista.
  • Toimitaan yhdessä lasten kanssa: mm. askartelua, vuorovaikutusleikkejä ja satuhierontaa. Vanhemmille myös mahdollisuus vertaistuelliseen keskusteluun.
  • Tapaamiset päätetään yhteiseen iltapalaan.

Ryhmä on maksuton ja toiminta on uskonnollisesti sitoutumatonta.

Ohjaajat: Maria Uuppo, varhaiskasvatuksen kuraattori/neuropsykiatrinen valmentaja, p. 050 476 2760. Heidi Heikkilä, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja/neuropsykiatrinen valmentaja, heidi.heikkila@loimaa.fi.

Mutta mikä on nepsy?

Nepsy eli neuropsykiatrisia erityispiirteitä omaava henkilö, esimerkiksi ADHD tai autismikirjo. Ryhmän toimintaan osallistuminen ei edellytä diagnoosia.

Hyvän mielen vanhemmuus- ryhmä

Uusi kurssi suunnitteilla keväälle 2024.

Hyvän mielen vanhemmuus- ryhmä on lapsiperheille suunnattu varhaisen tuen kerho/ryhmä. Ryhmä on suunnattu perheille, joissa 3–6-vuotiaita lapsia. Maksuttomassa toiminnassa on mahdollisuus tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin perheisiin.

Ryhmässä käydään läpi seuraavia vanhemmuuteen liittyviä teemoja: kuuntelua ja kohtaamista, toimivaa arkea, rakkautta ja tunnetaitoja, vahvuuksien huomioimista sekä turvallisuutta ja rajoja. Toimitaan ja leikitään yhdessä lasten kanssa mm. lorutellaan, kokeillaan satuhierontaa, vuorovaikutusleikkejä ja askartelua. Tapaamiset päätetään yhteiseen iltapalaan.

Ilmoittautudu mukaan ryhmään!
Ryhmään on ennakkoilmoittautuminen XX.xx mennessä. Mukaan mahtuu seitsemän ensimmäiseksi ilmoittautunutta perhettä.

Lisätietoja/ohjaajat: varhaiskasvatuksen kuraattori Maria Uuppo 050 4762760, varhaiskasvatuksen alueellinen sosionomi Katja Tanskanen 040 5851838

Lisätietoja/ohjaajat: varhaiskasvatuksen kuraattori Maria Uuppo 050 4762760, varhaiskasvatuksen alueellinen sosionomi Katja Tanskanen 040 5851838

Olemme tukenasi kasvatustehtävässä – vanhemmuudesta ei tarvitse selviytyä yksin!