Varhaiskasvatuksen kuraattorityö

Kaikilla lapsiperheillä on elämänvaiheita, jolloin arki on raskaampaa ja toisinaan tilanteita, joissa voi tarvita ulkopuolista tukea. Varhaiskasvatuksen kuraattorityöllä pyritään vanhemmuuden vahvistumiseen ja perheen omien voimavarojen lisääntymiseen.

Palvelu on tarkoitettu kaikille sitä tarvitseville varhaiskasvatuksen piirissä olevien, alle esikouluikäisten lasten perheille.

Varhaiskasvatuksen kuraattorityö voi sisältää:

  • keskusteluja, esim. Lapset puheeksi -keskusteluja,
  • vertaisryhmiä; esim. Hyvän mielenvanhemmuus -ryhmä ja
  • yhteistä tekemistä, avointa toimintaa lapsiperheille

Ennaltaehkäisevää työskentelyä ohjaa avoimuus ja luottamuksellisuus, eikä siitä synny asiakkuutta. Ota rohkeasti yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa.

Lapset puheeksi® -keskustelu lapsen kasvun ja kehityksen tukena

Lapset puheeksi- keskustelua/menetelmää käytetään lapsen suotuisan kehityksen tukemiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Sen avulla tuetaan perheiden pärjäämistä arjen muutoksissa ja haasteissa. Lapset puheeksi -keskustelu sisältää 1-2 tapaamista tai tarpeen mukaan enemmän.

Keskustelussa kartoitetaan lapsen arkielämän sujumista sekä tuetaan vanhemmuutta ja lasta eri elämänvaiheissa mahdollisimman hyvin. Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja heidän asiantuntemuksensa on keskustelun perusta.

Mitä keskustelussa tapahtuu?

Jos päätät osallistua Lapset puheeksi -keskusteluun, sovitaan yhdessä aika ja paikka tapaamiselle. Saat kotiin tutustuttavaksi keskustelun pohjana olevan lomakkeen ns. lokikirjan. Keskustelussa käydään läpi lapsen tilannetta kotona, vapaa-aikana ja varhaiskasvatuksessa.

Keskustelussa tulevat esille sanat vahvuus ja haavoittuvuus. Vahvuus tarkoittaa asiaa, joka lapsella sujuu normaalisti, tavalliseen tapaan. Haavoittuvuus tarkoittaa olemassa olevaa haastetta tai asiaa, joka voi tuottaa hankaluutta tulevaisuudessa.

Yhteisessä keskustelussa syntyy laajempi ymmärrys lapsesta ja lapsen tilanteesta, minkä pohjalta vanhempien kanssa tehdään suunnitelma siitä, miten tukea lasta.

Ota yhteyttä: varhaiskasvatuksen kuraattori Maria Uuppo 050 4762 760

Lapset puheeksi -menetelmä on Suomen Mielenterveysseura Mieli ry:n rekisteröimä konsepti.

Tapahtumia ja toimintaa

Järjestämme myös avointa ohjattua toimintaa ja ryhmiä lapsiperheille.

Varhaiskasvatuksen avoin aamupäivätoiminta

Keskiviikkoisin ja perjantaisin 1.9.–1.12. klo 9–11 (ei viikolla 42) 
Itsenäisyydenkatu 4, Loimaa
Kulku talon päädystä, parkkipaikan puolelta.
Syyskaudella Hulmilla avointa aamupäivän toimintaa lapsiperheille.

  • Keskiviikkoisin vauvatreffit 0-2 v. (4.10. alkaen)
  • Perjantaisin leikkitreffit 3-7 v.

Mukavaa yhteistä puuhailua ja vapaata leikkiä. Maksuton aamupala tarjolla klo 9-10. Tervetuloa!

Lisätietoja/vetäjät: varhaiskasvatuksen kuraattori Maria Uuppo p. 050 476 2760, varhaiskasvatuksen alueellinen sosionomi Katja Tanskanen p. 040 585 1838

Järjestää Loimaan kaupungin varhaiskasvatus ja Loimaan seurakunta. Toiminta on uskonnollisesti sitoutumatonta

Hyvän mielen vanhemmuus -ryhmä

Huom! Hyvän mielen vanhemmuus -ryhmää ei aloiteta tänä syksynä, koska ilmoittautuneita ei ollut tarpeeksi. Keväälle on suunnitteilla uusi ryhmän aloitus.

Hyvän mielen vanhemmuus- ryhmä on lapsiperheille suunnattu varhaisen tuen kerho/ryhmä. Ryhmä on suunnattu perheille, joissa 3–6-vuotiaita lapsia. Maksuttomassa toiminnassa on mahdollisuus tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin perheisiin.

Ryhmässä käydään läpi seuraavia vanhemmuuteen liittyviä teemoja: kuuntelua ja kohtaamista, toimivaa arkea, rakkautta ja tunnetaitoja, vahvuuksien huomioimista sekä turvallisuutta ja rajoja. Toimitaan ja leikitään yhdessä lasten kanssa mm. lorutellaan, kokeillaan satuhierontaa, vuorovaikutusleikkejä ja askartelua. Tapaamiset päätetään yhteiseen iltapalaan.

Ilmoittautudu mukaan ryhmään!
Ryhmään on ennakkoilmoittautuminen XX.xx mennessä. Mukaan mahtuu seitsemän ensimmäiseksi ilmoittautunutta perhettä.

Lisätietoja/ohjaajat: varhaiskasvatuksen kuraattori Maria Uuppo 050 4762760, varhaiskasvatuksen alueellinen sosionomi Katja Tanskanen 040 5851838

Lisätietoja/ohjaajat: varhaiskasvatuksen kuraattori Maria Uuppo 050 4762760, varhaiskasvatuksen alueellinen sosionomi Katja Tanskanen 040 5851838

Olemme tukenasi kasvatustehtävässä – vanhemmuudesta ei tarvitse selviytyä yksin!