Paljon kysyttyä

Katso uusimmat vastaukset

Pitääkö 2022 raivattu pelto ilmoittaa 2022?
Ei tarvitse. Riittää, että lohkon piirtää Vipu-palvelussa päätukihaun yhteydessä. Lisätietoihin on syytä mainita, että lohko on ollut viljelykelpoinen jo ennen 1.1.2023. Haitaksi ei ole ottaa esim. valokuvia, joista ilmenee lohkon kunto ennen vuoden vaihdetta. Myös muut mahdolliset todistelut voivat olla hyödyksi.

Mistä näen, mitä tukia minulle on maksettu?
Mene Vipu-palveluun maksutapahtumiin. Näytössä näkyy maksupäivämääriä, joiden edessä on musta kolmio. Kolmiota klikkaamalla pääset näkemään tarkemmin, mitä tukia ja kuinka paljon niitä on ko. päivänä maksettu. Huomioi, että olet oikeassa vuodessa. Tukikohtaiset myönnöt ja maksut hakuvuoden mukaan näet tuet-lehdeltä.

Tilinumeroni/puhelinnumeroni/sähköpostini vaihtui. Miten ilmoitan?
Vipu-palvelussa maatilan tiedoissa voit muuttaa osallistietoja koska tahansa. Mutta mikäli tilan osallisia pitää poistaa tai lisätä, pitää se tehdä kirjallisesti lomakkeella 101D.

Mitkä lohkot huomioidaan ympäristökorvauksen syysilmoituksessa?
Syysilmoitukseen Vipu-palvelussa tulevat valittaviksi vain ympäristökorvauksen sitoumuksessa olevat lohkot. Jos lohko ei ole sitoumuksessa, sitä ei lasketa tässä kokonaisalaan eikä kasvipeitteiseen alaan.

Mihin tukioikeuteni hävisivät?
Tukioikeuksista luovutaan 2023 uuden ohjelmakauden myötä. Peruslohkolle tulee nyt kaksi ominaisuutta: tukikelpoisuus (vastaa edesmenneitä tukioikeuksia) ja korvauskelpoisuus. Luonnonhaittakorvaus ja ympäristökorvaus edellyttävät lohkolta korvauskelpoisuutta. Eli mitään tukea ei lohkolta oteta pois -myöntöperuste muuttuu.

Meille tulee uutta vuokramaata. Miten ilmoitan lohkot niin, että saan niistä tuet?
Tukioikeussiirtoja ei enää tarvitse toimittaa kuntaan. Kirjallinen vuokrasopimus on edelleen enemmän kuin suositeltava. Liitä lohkot tilatunnuksesi alle keväällä päätukihaussa. Ja siinä se!

Meille tulee uutta vuokramaata. Mistä tiedän lohkojen hukkakauratilanteen?
Peruslohkojen hukkakauratilanteen rekisterissä saat selville Vipu-palvelun karttatasoista. Mene joltakin lohkolta kartalle. Valitse vasemmalta sivupalkista rasteritaso hukkakaura. Näet silloin kaikkien lohkojen rekisteritiedot eri väreillä.

Koska ja mitä tukia maksetaan seuraavan kerran?
Ruokavirasto julkaisee vuosittain arvion maksuaikataulusta. Se on yleensä pitänyt aika hyvin paikkansa.

Paljonko syksyllä saa levittää lantaa pellolle?
Syyskuun alusta alkaen liukoista typpeä saa olla enintään 35 kg/ha lannan levityksessä. Koko määrä lasketaan seuraavan vuoden kasvin lannoitukseen.