Vipu-palvelu

Selvityspyyntöjä on lähetetty

Ensimmäiset satelliittivalvontaan liittyvät selvityspyynnöt on lähetetty 17.8. Nopeimmat viljelijät olivat vastanneet niihin jo saman päivän iltana. Kuvat olivat selviä, joten systeemi näyttää toimivan hyvin.

Korostettakoon vielä:
selvityspyyntö EI tarkoita valvontaa eikä automaattisesti tukien leikkausta! Selvityspyyntö johtuu siitä, että satelliitin silmään viljelytoimia ei ole sattunut. Tämä voi johtua esim. siitä, että kesantonurmi on niitetty kuivana alkukesänä, jolloin vihermassan määrän laskua ei ole hyvin erottanut. Tai pienellä lohkolla puitten varjostumasta. Ohessa linkkejä tiedon lähteille: miten pitää toimia, kun tekstiviesti selvityspyynnöstä puhelimeen kilahtaa.

Ruokavirasto on selventänyt asiaa omissa kanavissaan:
Ruokavirasto: Satelliittiseurannan selvityspyynnöt
Vipu-mobiilin Youtube-tili Ohjeita videolla Vipu-mobiilin käytöstä
Uusin Viljelijäkirje, jossa tietoa satelliittiseurannasta ja selvityspyynnöistä

Muutosmahdollisuudet 2023

Hakemustietoja voi muuttaa 26.6. – 2.10. Lähes kaikkea voi vielä muuttaa. Kaikkea muuta, paitsi
-peruslohkoja ei voi muuttaa tai lisätä
-ympäristösitoumusta ei voi tehdä
-tuottamatonta alaa ei voi lisätä
Vipu-palvelu on uudistunut uusien tukiehtojen myötä. Tukihaku on entistä ohjaavampi ja neuvovampi. Viljelijän valinnat avaavat tai sulkevat valikkoja tilanteen mukaan. Näin ollen ei tarvitse pohtia kysymyksiä, jotka eivät omalle tilalle kohdistu.
Joka tapauksessa kannattaa tutustua tukiehtoihin. Silloin tukiasiointi on paljon jouhevampaa.

Muistathan Vipu-mobiilin!

Vipu-mobiili tulee olemaan tärkeä työkalu niin viljelijän muistiapuna kuin monitoroinnin toteututksessa. Olethan tolki jo ladannut sen puhelimeesi! Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta

Hyödynnä Vipua ympäri vuoden !

Vipu-palvelussa pääsee selaamaan maatilan tietoja ja muuttamaan osallisten tietoja. Palvelussa voi muuttaa tarpeen mukaan esimerkiksi tilinumeron tai täydentää sähköpostiosoitteen tai uuden kännykkänumeron. Näin varmistat Ruokaviraston uutiskirjeiden ja muistutusviestien perilletulon.

Tutustu Vipu-mobiiliin

Vipussa pääsee myös selaamaan tukien maksutapahtumia ja kurkkaamaan tukisummia. Aikaisempien vuosien ilmoitetut kasvitkin löytyvät maatilan tiedoista.

Vipu-palvelussa voi tehdä ajankohtaiset sähköiset tukihakemukset ja ilmoitukset sekä tarkastella oman maatilan tukihakemustietoja ja karttakuvia. Palvelussa voi selailla maatilan tietoja ja hyödyntää karttatoimintoja myös tukihaun ulkopuolella.

Oikeudet Vipun käyttöön on kaikilla aktiivisen tilan ensisijaisilla viljelijöillä ja omistajilla. Mikäli tilan osallisiin pitää tehdä muutoksia, se tehdään lomakkeella 101D ja Vipun käyttöön lomakkeella 457.

Varmistathan, että tilallasi on Vipu-palvelun käyttöoikeuksia useammalla kuin yhdellä henkilöllä. Ohje valtuuttamiseen

Vipuun voit kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.  Mikäli kirjautuminen ei onnistu, varmista vaikkapa maaseutuviranomaiselta kunnasta, että oikeutesi ovat voimassa.
Henkilöllä, jolla on valtuutus tilan asiointiin, on myös oikeus jättää sähköisesti tukihakemuksia, lohkokorjauksia ja muita sähköisiä tehtäviä.

Mikäli olet tilan omistaja, mutta sinulla ei ole valtuutusta nimenkirjoitukseen, pääset selaamaan tilan tietoja. Asiointioikeudet saanut voi myös valtuuttaa muita käyttämään tilan Vipua. Tilan muitten osallisten tai vaikka neuvojan valtuuttaminen käy tätä kautta. Vipu-palvelun käytöstä neuvotaan lisää Ruokaviraston sivuilla.