Vipu-palvelu

Peltotukihaku avautui 6.5. ja on auki 18.6. asti. Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.

Peruslohkojen muutoksia on myös mahdollista tehdä Vipu-palvelussa. Muutoksia ovat lohkojen yhdistäminen, jakaminen ja uuden perustaminen. Rajakorjaus tulee näkyviin vain peltotukihakemuksen yhteydessä. Kaino toive on, että muutokset tehdään hyvissä ajoin. Näin saat käyttöösi uudet lohkonumerot peltotukihakuun. Samalla varmistat, että tekemäsi muutos voidaan hyväksyä. Toki voit tehdä muutoksia aina 18.6 asti. Palautteen saaminen muutoksesta ei ole kuitenkaan yhtä varmaa.

Jos jotakin jäi satelliittiseurannassa vaivaamaan, ohessa vielä linkkejä:
Ruokavirasto: Satelliittiseurannan selvityspyynnöt
Vipu-mobiilin Youtube-tili Ohjeita videolla Vipu-mobiilin käytöstä

Vipu-mobiili -tärkeä työkalu aina taskussa

Vipu-mobiili on tärkeä työkalu niin viljelijän muistiapuna kuin monitoroinnin toteutuksessa. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.
Vipu-mobiililla pääset selaamaan kasvulohkoja ja maksutapahtumia missä vain. Vain sillä pääset katsomaan satelliittivalvonnan selvityspyynnön sisällön ja ennen kaikkea vastaamaan siihen. Jotta satelliittivalvonnan selvityspyyntöihin pääsee käsiksi, pitää olla tilan osallinen. Esim. neuvojavaltuutus ei riitä.
Vastaa selvityspyyntöihin pyydetyssä ajassa, niin vältyt tukileikkauksilta. Toinen mahdollisuus on hyödyntää muutosmahdollisuutta Vipu-palvelussa. Sitenkin pystyy välttymään suuremmilta leikkauksilta.
Pääset nyt kirjautumaan mobiiliin myös peukalotunnisteella. Kunhan olet yhden kerran kirjautunut sinne vahvalla tunnistautumisella (esim. pankkitunnuksilla), voit peukuttaa itsesi sisään sovellukseen sen jälkeen.

Hyödynnä Vipua ympäri vuoden !

Vipu-palvelussa pääsee selaamaan maatilan tietoja ja muuttamaan osallisten tietoja. Palvelussa voi muuttaa tarpeen mukaan esimerkiksi tilinumeron tai täydentää sähköpostiosoitteen tai uuden kännykkänumeron. Näin varmistat Ruokaviraston uutiskirjeiden ja muistutusviestien perilletulon.
Vipussa pääsee myös selaamaan tukien maksutapahtumia ja kurkkaamaan tukisummia. Aikaisempien vuosien ilmoitetut kasvitkin löytyvät maatilan tiedoista.
Vipu-palvelussa voi tehdä ajankohtaiset sähköiset tukihakemukset ja ilmoitukset sekä tarkastella oman maatilan tukihakemustietoja ja karttakuvia. Palvelussa voi selailla maatilan tietoja ja hyödyntää karttatoimintoja myös tukihaun ulkopuolella.

Oikeudet Vipun käyttöön on kaikilla aktiivisen tilan ensisijaisilla viljelijöillä ja omistajilla. Mikäli tilan osallisiin pitää tehdä muutoksia, se tehdään lomakkeella 101D ja Vipun käyttöön lomakkeella 457.

Varmistathan, että tilallasi on Vipu-palvelun käyttöoikeuksia useammalla kuin yhdellä henkilöllä. Ohje valtuuttamiseen

Vipuun voit kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.  Mikäli kirjautuminen ei onnistu, varmista vaikkapa maaseutuviranomaiselta kunnasta, että oikeutesi ovat voimassa.
Henkilöllä, jolla on valtuutus tilan asiointiin, on myös oikeus jättää sähköisesti tukihakemuksia, lohkokorjauksia ja muita sähköisiä tehtäviä.

Mikäli olet tilan omistaja, mutta sinulla ei ole valtuutusta nimenkirjoitukseen, pääset selaamaan tilan tietoja. Asiointioikeudet saanut voi myös valtuuttaa muita käyttämään tilan Vipua. Tilan muitten osallisten tai vaikka neuvojan valtuuttaminen käy tätä kautta. Vipu-palvelun käytöstä neuvotaan lisää Ruokaviraston sivuilla.