Hukkakaura

HUkkakaura lähikuvassa

Hukkakaura on erittäin nopeasti lisääntyvä lainsuojaton rikkakasvi. Yksi siemen voi tuottaa satoja siemeniä, jotka säilyvät maassa itämiskelpoisina useita vuosia. Pahan saastunnan taloudelliset vahingot ovat suuria.

Mikäli lohkolle on ilmestynyt hukkakauraa, ilmoita siitä tukihakemuksen yhteydessä lohkotiedoissa.

Peruslohkojen hukkakauratilanteen rekisterissä saat selville Vipu-palvelun karttatasoista. Mene joltakin lohkolta kartalle. Valitse vasemmalta sivupalkista rasteritaso hukkakaura. Näet silloin kaikkien lohkojen rekisteritiedot eri väreillä.

Keltainen tarkoittaa lievää saastuntaa ja punainen vakavaa saastuntaa.

Laki velvoittaa torjumaan hukkakauraa. Mikäli peltolohkon haltija tai maanomistaja eivät hoida tehtävää, tukileikkaukset tehdään ehdollisuuden kautta. Leikkaus tulee siis kaikkiin tukimuotoihin. Leikkaukset kohdistuvat peruslohkon haltijaan. Pahimmassa tapauksessa kaikki maataloustuet voivat mennä hukkakauran takia hylkyyn.

Kun lohko on mielestäsi puhdas hukkakaurasta, voit tilata tukihaun lohkotiedoissa puhtaaksitarkastuksen. Tarkastus tilataan siis keväällä hyvissä ajoin.

Kunnasta tehdään tarkastus kahtena peräkkäisenä vuonna. Älä torju hukkakauraa tarkastusvuonna kemiallisesti tai kitkemällä tarkastuslohkolla. Parhaiten tarkastus onnistuu, kun lohkolla viljellään tarkastusvuosina vehnää tai ohraa. Kaikista kasveista tarkastusta ei voida tehdä. Asetuksessa mainitaan tarkastuskelvottomina kaura, rypsi, rapsi, sinappi, ruis, kumina, peruna, herne, härkäpapu, hamppu, maissi,nurmi ja kesanto. Kasvuston pitää olla myös sellaisessa kunnossa, että mahdollinen hukkakaura voidaan siellä havaita. Ei siis lakoa, rikkakasveja tai muuta vastaavaa.

Jos hukkakauraa ei kahtena peräkkäisenä vuotena todeta, poistetaan lohko hukkakaurarekisteristä.