Haku varhaiskasvatukseen

Palveluohjaus

Varhaiskasvatuksen palveluohjaus palvelee perheitä, jotka tarvitsevat tietoa varhaiskasvatuksesta ja hoitopaikoista sekä vaihtoehdoista lapsen varhaiskasvatuksen järjestämiseksi. Palveluohjaus myös neuvoo hakumenettelyyn liittyvissä asioissa.

Yhteystiedot: vkpalveluohjaus@loimaa.fi tai puhelimitse Ulla Kaskiluoto puh. 050 337 9318. Varhaiskasvatuksen ohjaajan puhelinaika ma ja ti klo 9-11, to 13-16. Muina aikoina yhteydenotot sähköpostilla tai jätä viesti vastaajaan.

Sähköinen asiointi ja haku

Loimaan varhaiskasvatuksessa käytetään sähköistä Daisy -asiointipalvelukokonaisuutta.

  • eDaisyn kautta hoidetaan haku varhaiskasvatukseen sekä muut muutoksiin ja irtisanomisiin liittyvät ilmoitukset. Palvelun kautta huoltajat saavat myös tiedoksi lasten sijoitus- ja maksupäätökset.
  • DaisyFamily -sovellus taas on huoltajien ja varhaiskasvatuksen henkilöstön päivittäinen asiointikanava.

Varhaiskasvatuspaikan haku ja muutosilmoitukset

Hoitopaikkoja voi hakea ympäri vuoden hoidon tarpeen alkamisen mukaan, kuitenkin viimeistään 4 kk ennen varhaiskasvatuksen alkamista. Mikäli varhaiskasvatuksen tarve johtuu äkillisestä työllistymisestä tai koulutuksesta, on paikkaa haettava niin pian kuin mahdollista, viimeistään 2 viikkoa ennen hoidon tarvetta.

Hakuvaiheessa hakemukseen voi merkitä kaksi toivetta ja hakea samalla hakemuksella sekä päiväkotiin että perhepäivähoitoon. Perheen jokaisesta lapsesta tulee tehdä oma hakemus.

Sijoituspäätökset tulevat näkyviin eDaisy asiointipalveluun. Päätöksestä löytyy lapsen tulevan varhaiskasvatusyksikön yhteystiedot. Palvelun käyttö vaatii vahvan tunnistautumisen joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Sähköisesti voi ilmoittaa myös muutokset kuten

  • toiveen varhaiskasvatuspaikan siirrosta
  • tuntirajavalinnan muutokset
  • osoitetietojen muutokset
  • varhaiskasvatuspaikan irtisanomisen (irtisanomisilmoitus)
  • tuloselvityksen

Mikäli tarvitset neuvoa sähköisen palvelun käytössä, ota yhteyttä varhaiskasvatuksen palvelusihteereihin. Jos et pysty tekemään palvelun vaatimaa vahvaa tunnistautumista, ota yhteyttä varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen.

Hakemuksen voi tallentaa luonnoksena ennen lähettämistä. Lähettämisen jälkeenkin muutoksia on vielä mahdollista tehdä itse, jos hakemusta ei ole ehditty ottaa käsittelyyn (tila näkyy palvelussa). Myös hakemuksen peruminen on mahdollista. Sähköinen palvelu on käytettävissä myös englanniksi ja ruotsiksi.


Sovellus huoltajien ja henkilöstön päivittäisten asioiden hoitoon

DaisyFamily-sovellus on huoltajien ja varhaiskasvatuksen henkilöstön välinen päivittäinen asiointikanava, jonne ilmoitetaan seuraavista asioista:

  • hoitoaikavarausten tekeminen (Hoitoaikavaraukset tulee ilmoittaa ohjelmaan edellisen viikon sunnuntaihin klo 23.59 mennessä.)
  • läsnä- ja poissaolotiedot
  • päivittäinen yhteydenpito: viestinvälitys ja ryhmäkohtaiset lupakyselyt,
    ilmoitustaulu, kasvunkansio ja Vasu
  • perheen perustietojen ylläpito: lasta koskevat tiedot, esim. allergiat, varahakijat ja yleiset luvat

Pääset kirjautumaan sovellukseen sen jälkeen, kun lapsellesi on tehty varhaiskasvatuspäätös. Palvelun käyttö on mahdollista sekä sovelluksena että verkkoselaimella.

Kirjautuminen sovellukseen tapahtuu ensimmäisellä kerralla Suomi.fi- tunnistautumisen kautta, jonka jälkeen huoltajalle muodostuu käyttäjätunnus, etunimi.sukunimi. Salasana muodostetaan itse ensimmäisellä kerralla sovellusta käyttöönotettaessa.

Sovellukseen kirjaudutaan sen jälkeen käyttäjätunnuksella ja salasanalla tai käyttämällä vahvaa tunnistautumista. Käyttöohjeet ovat sovelluksen kirjautumissivun alareunassa.

Sovelluksen lataus Android-sovelluskaupasta nimellä DaisyFamily.
Verkkoselaimen kirjautumissivu: DaisyFamily Loimaa

Varhaiskasvatukseen tulo on suuri muutos lapsen ja koko perheen elämässä. On tärkeää keskustella lapsen kanssa siitä, millaisesta muutoksesta on kyse. Tutustumiskäynnistä sopiminen yhdessä varhaiskasvatuspaikan kanssa auttaa lasta sopeutumaan tähän muutokseen.

Sijoituspäätökset tulee näkyviin eDaisyyn, josta löytyy lapsen tulevan varhaiskasvatusyksikön yhteystiedot. Vanhemmat voivat ottaa sen jälkeen yhteyttä yksikköön ja sopia tutustumiskäynnit ennen varhaiskasvatuksen varsinaista aloittamista. Tutustumiskäyntien määrä sovitaan lapsen ja perheen tarpeiden mukaan.

Tutustuminen helpottaa aloittamista sekä lapsen että perheen kannalta. Sujuva aloitus antaa suotuisat lähtökohdat lapsen viihtymiselle sekä vanhempien ja henkilökunnan väliselle yhteistyölle.

Tutustumiskäynnillä keskustellaan mm.

  • perushoitoon liittyvistä asioista
  • lapsen mielenkiinnon kohteista, vahvuuksista, kehityksestä, luonteenpiirteistä ja kodin kasvatuskäytännöistä ja arvoista
  • varhaiskasvatuksen menetelmistä, tavoitteista ja käytännöistä
  • kodin ja varhaiskasvatuksen kasvatustavoitteiden ja -menetelmien yhteensovittamisesta
  • lapsen ja vanhempien toiveista

 

Varhaiskasvatuspaikka irtisanotaan eDaisyssa. Varhaiskasvatuspaikan voi irtisanoa milloin tahansa kalenterikuukauden aikana, ei kuitenkaan takautuvasti. Päivähoitopaikan irtisanominen päättää varhaiskasvatuslaskutuksen. Irtisanomisen yhteydessä voi antaa myös palautetta varhaiskasvatuksesta.

Jos perhe ei vastaanota myönnettyä varhaiskasvatuspaikkaa, on asiasta ilmoitettava kirjallisesti paikan myöntäneelle esimiehelle niin pian kuin mahdollista. Tämä on tehtävä ennen päätöksessä olevaa alkamisajankohtaa. Jos paikkaa ei peruuteta, voidaan periä puolet kuukausimaksusta.

Tavallisimmat loma-ajat tuovat muutoksia varhaiskasvatuksen aukioloihin. Syyslomaviikolla, joulun aikaan, talvilomaviikolla ja kesäaikana varhaiskasvatuksen yksiköt yhdistävät toimintaansa. Vanhemmille ilmoitetaan hyvissä ajoin, missä lapsen loma-ajan varhaiskasvatus järjestyy.

Sairasta lasta ei voi viedä hoitopaikkaan. Poissaolosta tulee ilmoittaa Daisy Familyssa.

Pienet lapset sairastavat runsaasti infektioita, jotka aiheuttavat paitsi ikäviä oireiluja lapsille, myös tartuntavaaran muille. Lapsen sairastuessa tärkeää on hoitaa lasta mahdollisimman hyvin kotihoidon keinoin ja käytävä tarpeen vaatiessa lääkärissä, jotta estetään mahdollisien infektioiden leviäminen hoitopaikassa.

Terveyskirjasto.fi >Infektiot ja päivähoito sivulta saa tietoa lasten tavallisimmista tartuntataudeista sekä kuinka pitkän poissaoloajan ne vaativat.

Sairaalle lapselle on myös aina taattava riittävä toipilasaika sairauden jälkeen. Lapsen voi viedä hoitopaikkaan sairauden jälkeen sitten, kun hän voi osallistua normaaliin toimintaan, muun muassa ulkoiluun.

Mikäli lapsi sairastuu päivän aikana, siitä ilmoitetaan vanhemmille. Jos lapselle tapahtuu hoitopäivän aikana tapaturma, ilmoitetaan lapsen vanhemmalle tapahtuneesta. Varhaiskasvatuksessa olevilla lapsilla on tapaturmavakuutus, joka kattaa hoitopaikassa tapahtuneet tapaturmat.

Useimpien työehtosopimusten mukaan tilapäisen hoitovapaan ajalta lapsen äidillä tai isällä on oikeus saada korvausta sairausajan palkkaa koskevien määräysten mukaisesti.