Alpo Jaakolan patsaspuisto

Alpo Jaakolan patsaspuisto on ainutlaatuinen ja kiehtova kokonaisuus, jossa luonto ja suurikokoiset veistokset muodostavat mielikuvituksellisen symbioosin. Professori Alpo Jaakola (1929-1997) oli Loimaalaissyntyinen taiteilija, joka tunnetaan myös Saviseudun Shamaanina. Jaakola muutti patsaspuiston alueelle, pieneen Metsämökkiin, vuonna 1953. Taiteellisen läpimurron myötä Jaakola rakennutti 1960-luvulla mökin viereen ateljeerakennuksen ja myöhemmin hän teki Loimaan kunnan kanssa vaihtokaupat vanhasta ruumishuoneesta, jonka hän siirsi puistoon veistotilaksi. Vastineeksi Loimaan kunta sai kokoelmiinsa ensimmäisen Alpo Jaakolan teoksen nimeltä ”Kaupunkiyhdyskunta” (1968).

Jaakolan suureksi epäonneksi valtatie 9:n tielinjaus vedettiin niin läheltä hänen kotiaan, että liikenteen aiheuttama melu lopulta pakotti hänet muuttamaan pois patsaspuiston alueelta vuonna 1979. Tätä ennen hän suojeli puiston takana sijaitsevan neljän hehtaarin metsäalueen. Patsaspuisto on ollut avoinna yleisölle vuodesta 1992.

Puistoon pääsee tutustumaan kävelemällä pitkin taiteilijan luomaa ”Taiteen kivistä polkua”. Polku on tasainen, eli sitä pitkin pääsee kulkemaan myös pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. Rakennukset ovat esteelliset.

Koirat ovat myös tervetulleita puistoon!

Alpo Jaakolan patsaspuisto
Alpo Jaakolan patsaspuisto, Taiteen kivinen polku

Patsaspuisto on auki kesäkuun alusta elokuun loppuun. Kauden 2022 avajaisia vietetään lauantaina 28.5.2022. Puistossa toimii kesäkahvila.

Tutustu tarkemmin Alpo Jaakolan elämään ja taiteeseen sekä patsaspuiston kesäkauden ohjelmistoon

Kuivurigalleria

Kesällä patsaspuiston parkkialueen vieressä sijaitsevassa vanhassa kuivurirakennuksessa toimii taidegalleria. Kuivurigalleria on avoinna patsaspuiston aukioloaikoina.

Kesän 2022 Kuivurigalleria-näyttely on nimeltään ”Pyhä Arki” ja koostuu Terhi Hurstin ja Kirsi Mäen töistä.

Kuivurigallerian näyttelysatoa

Valokuvia Story of Zon -teoksesta kesäkahvilassa

Kesäkahvilan puolella pääset tutustumaan pieneen otokseen valokuvia Story of Zon -teoksesta, joka on kokonaisuudessaan nähtävissä Loimaan kaupungintalolla osoitteessa Ylistaronkatu 36 (9-tien puoleinen pääty).

Story of Zon on kuvanveistäjä Sakari Peltolan vuonna 2017 aloittama veistosprojekti. Se on kolmiulotteinen sarjakuvateos, jonka kaikki osat on veistetty kivestä. Teos kattaa yli 150 kohtausta, jotka sisältävät noin tuhat käsin tehtyä kiviosaa. Yksittäisiin ”ruutuihin” sijoittuvat veistokset siivittävät eteenpäin kertomusta, joka käsittelee sosiaalisia sekä globaaleja huomiota maailmasta ja alati muuttuvasta nykypäivästä.

Kaupugintalon näyttely on avoinna 8.6. – 28.8.2022 keskiviikosta lauantaihin klo 11-17. Vapaa pääsy.

storyofzon.com

Story of Zon

Patsaspuisto kuvina

Paluu patsaspuistoon -näyttely

Patsaspuiston museotoiminnan täyttäessä 30 vuotta vuonna 2022, Loimaan Taidetalossa on esillä Alpo Jaakolan patsaspuiston aikaisia töitä, limittyen Mari Metsämäen teoksiin, jotka hän teki vuosina 2005-2006 työskennellessään patsaspuistossa. Lue lisää näyttelystä ”Paluu patsaspuistoon”, joka on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 11-17 osoitteessa Rantatie 2, Loimaa.

Kesäaikaan patsaspuistossa ja Taidetalossa voi vierailla samalla pääsylipulla.