Alpo Jaakolan patsaspuisto

Alpo Jaakolan patsaspuisto on ainutlaatuinen ja kiehtova kokonaisuus, jossa luonto ja suurikokoiset veistokset muodostavat mielikuvituksellisen symbioosin. Professori Alpo Jaakola (1929-1997) oli Loimaalaissyntyinen taiteilija, joka tunnetaan myös Saviseudun Shamaanina. Jaakola muutti patsaspuiston alueelle, pieneen Metsämökkiin, vuonna 1953. Taiteellisen läpimurron myötä Jaakola rakennutti 1960-luvulla mökin viereen ateljeerakennuksen ja myöhemmin hän teki Loimaan kunnan kanssa vaihtokaupat vanhasta ruumishuoneesta, jonka hän siirsi puistoon veistotilaksi. Vastineeksi Loimaan kunta sai kokoelmiinsa ensimmäisen Alpo Jaakolan teoksen nimeltä ”Kaupunkiyhdyskunta” (1968).

Jaakolan suureksi epäonneksi valtatie 9:n tielinjaus vedettiin niin läheltä hänen kotiaan, että liikenteen aiheuttama melu lopulta pakotti hänet muuttamaan pois patsaspuiston alueelta vuonna 1979. Tätä ennen hän suojeli puiston takana sijaitsevan neljän hehtaarin metsäalueen. Patsaspuisto on ollut avoinna yleisölle vuodesta 1992.

Puistoon pääsee tutustumaan kävelemällä pitkin taiteilijan luomaa ”Taiteen kivistä polkua”. Polku on tasainen, eli sitä pitkin pääsee kulkemaan myös pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. Rakennukset ovat esteelliset.

Koirat ovat myös tervetulleita puistoon!

Alpo Jaakolan patsaspuisto
Alpo Jaakolan patsaspuisto, Taiteen kivinen polku

Patsaspuisto on auki kesäkuun alusta elokuun loppuun. Kauden 2023 osalta puisto avautuu yleisölle 1.6.2023 ja on viimeistä päivää avoinna lauantaina 2.9.2023, jolloin puistossa vietetään Jaakola-päiviä. Puistossa toimii kesäkahvila.

Tutustu tarkemmin Alpo Jaakolan elämään ja taiteeseen.

Kuivurigalleria

Kesällä patsaspuiston parkkialueen vieressä sijaitsevassa vanhassa kuivurirakennuksessa toimii taidegalleria. Kuivurigalleria on avoinna patsaspuiston aukioloaikoina.  

Tänä vuonna Kuivurigalleriassa on esillä 55 vuotta täyttävän Loimaan Taideseuran Taidesatoa-näyttely. Kuivurigalleriassa näyttely on seuran historiassa toinen. Aktiivisen Taideseuran puheenjohtajana toimii Tarja Lammela ja siihen kuuluu noin 90 jäsentä. 

Taidesatoa-näyttelyssä on esillä töitä kolmen viimeisen vuoden ajalta ja enintään viisi työtä samalta taiteilijalta. Kyseessä on siis sangen läpileikkaava näyttely juhlavuottaan viettävän Loimaan Taideseuran jäsenten teoksista.

Näkymä Alpo Jaakolan patsaspuistosta
Pirkko Siivonen-Takku, Metsämökki, akvarelli 2018

Kesäaikaan patsaspuistossa ja Loimaan Taidetalossa voi vierailla samalla pääsylipulla.

Kuivurigallerian näyttelysatoa

Patsaspuisto kuvina