Alpo Jaakolan patsaspuisto

Alpo Jaakolan patsaspuisto on ainutlaatuinen ja kiehtova kokonaisuus, jossa luonto ja suurikokoiset veistokset muodostavat mielikuvituksellisen symbioosin. Professori Alpo Jaakola (1929-1997) oli Loimaalaissyntyinen taiteilija, joka tunnetaan myös Saviseudun Shamaanina. Jaakola muutti patsaspuiston alueelle, pieneen Metsämökkiin, vuonna 1953. Taiteellisen läpimurron myötä Jaakola rakennutti 1960-luvulla mökin viereen ateljeerakennuksen ja myöhemmin hän teki Loimaan kunnan kanssa vaihtokaupat vanhasta ruumishuoneesta, jonka hän siirsi puistoon veistotilaksi. Vastineeksi Loimaan kunta sai kokoelmiinsa ensimmäisen Alpo Jaakolan teoksen nimeltä “Kaupunkiyhdyskunta” (1968).

Jaakolan suureksi epäonneksi valtatie 9:n tielinjaus vedettiin niin läheltä hänen kotiaan, että liikenteen aiheuttama melu lopulta pakotti hänet muuttamaan pois patsaspuiston alueelta vuonna 1979. Tätä ennen hän suojeli puiston takana sijaitsevan neljän hehtaarin metsäalueen. Patsaspuisto on ollut avoinna yleisölle vuodesta 1992.

Puistoon pääsee tutustumaan kävelemällä pitkin taiteilijan luomaa ”Taiteen kivistä polkua”. Polku on tasainen, eli sitä pitkin pääsee kulkemaan myös pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. Rakennukset ovat esteelliset.

Koirat ovat myös tervetulleita puistoon!

Alpo Jaakolan patsaspuisto
Alpo Jaakolan patsaspuisto, Taiteen kivinen polku

Avoinna kesällä 2024: 1.6.-1.9. ti-su klo 11-18.
Syyskuussa viikonloppuisin la-su klo 11-18.
Suljettu juhannuksena 21.-24.6. Puistossa toimii kesäkahvila.

Tutustu tarkemmin Alpo Jaakolan elämään ja taiteeseen.

Kuivurigalleria

Kesällä patsaspuiston parkkialueen vieressä sijaitsevassa vanhassa kuivurirakennuksessa toimii taidegalleria. Kuivurigalleria on avoinna patsaspuiston aukioloaikoina.  

Tänä vuonna Kuivurigalleriassa on esillä Birgitta Holopaisen Poluilla -näyttely.

“Olen toiminut kuvataiteen parissa yli 25 vuotta. Saan inspiraationi luonnosta ja omista juuristani. Taiteelleni on ominaista mystisyys, symbolisuus, värit ja tunnelma.
Poluilla-näyttely käsittelee Loimaan seutukunnan, Saviseudun alueen kulttuuri- ja luontokokemustani. Maalauksissani käsittelen erilaisia kohtaamisia luonnossa ja elämässämme. Kaikkea mitä vieressäsi näet tai tunnet. Kaikki mikä on lähellä olevaa, elävää, luontoa, kivenmurikkaa. Näitä tuntemuksia kuvaan abstraktin ja esittävän välimaastossa kulkevalla ilmaisutavallani. Haluan näyttää kauneutta sellaisista
asioista, joita pidetään itsestäänselvyytenä.
Toinen asia mitä teoksissani haluan painottaa, on positiivisuus.
Pyrin teoksillani luomaan positiivista ja rauhoittavaa tunnelmaa maailman myllerryksen keskellä”
-Birgitta Holopainen

Kuvassa Birgitta Holopaisen akryylimaalaus jossa peura katselee kohti kuvaajaa. Maalauksen alaosassa on monivärisiä puiden lehtiä.

Kesäaikaan patsaspuistossa ja Loimaan Taidetalossa voi vierailla samalla pääsylipulla.

Kuivurigallerian näyttelysatoa

Patsaspuisto kuvina