Loimaa 50v -juhlavuosi

 

Loimaan kauppala sai vuonna 1969 kaupunkioikeudet, mistä tuli kuluneeksi 50 vuotta vuonna 2019. Juhlavuonna Loimaan ja loimaalaisten eri puolia ja osaamista ilmennettiin eri tavoin tapahtumissa, tuotteissa ja palveluissa. Omien juhlavuoden toimenpiteidensä lisäksi kaupunki kannusti paikallisia ihmisiä, yhteisöjä, järjestöjä ja yrityksiä myös mukaan osallistumaan juhlavuoden ideointiin ja sisällön tuottoon. Tarjoukseen myös tartuttiin innolla ja yhteydenottoja tuli paljon.

Kaupungin järjestämät juhlavuoden tapahtumat:

1.12.2018 LoimaaKoru-sarjan lanseeraus juhlavuoden kunniaksi
2.4.-29.8. Alpo Jaakolan 90v -juhlavuoden näyttely
27.4. Veteraanien tilaisuus Taidetalolla
15.5. Musiikkiopiston tanssit Työväentalolla
18.5. Loimaa 50v Meininkit torilla & puistossa
3.-6.7. Okran Loimaa-kortteli juhlavuoden tunnelmissa
25.8. Sillanalusrock goes juhlavuosi
5.9. Loimaa 50v -yrittäjäjuhla
Syksy Loimaa 50v -aiheisia luentoja / Sami Männistö
30.11. Uudistettu joulunavaus
31.12. Juhlavuoden päätös

Muuta kaupungin toteuttamaa sisältöä juhlavuoteen:

Loimaa-mitalin lanseeraus (ensimmäiset jaettiin 18.5. juhlavuoden päätapahtumassa)

Uusien loimaalaisten huomioiminen. Loimaalle muuttaneille uusille asukkaille alettiin lähettää ”Tervetuloa Loimaalle”-pakettia. Juhlavuonna syntyneet tullaan myös huomioimaan seuraavan vuoden alussa.

Uudet nettisivut avataan juhlavuoden jälkeen alkuvuodesta.

Kaupungin eri palvelualoja kannustettiin tuomaan juhlavuoteen sisältöä omassa toiminnassaan asiakkailleen esim. kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, ruokapalveluissa ja soten eri yksiköissä.Yhdistysten, yhteisöjen ja yritysten toteuttamia juhlavuoden sisältöjä ovat:

Loimaalaiset yhdistykset, yhteisöt ja yritykset lähtivät myös innolla mukaan tuottamaan sisältöä juhlavuoteen. Alla mainittujen lisäksi oli myös muita juhlavuoden huomiointeja ja toteutuksia, joita ei "virallisesti" ilmoitettu kaupungin listoille kuten uusi Loimaa-olut ja ilmainen sisäänpääsy Kuissi Rockin lasten keikalle.

Loimaa 50v juhlavuoden leivos
Juhlavuoden leivoksen on suunnitellut ja toteuttanut Loimaalta Käsin –yrityksen Petri Turunen ja Mika Tiiri. Leivoksen muoto tulee Loimaan kaupungin lehti -logosta. Tuote on tehty aitoon kermaan, johon maun antaa passion. Leivoksen sisällä on vadelmasydän ja päällistä koristaa juhlalogo. Tuote on gluteeniton ja laktoositon. Pääraaka-aineet: gluteeniton vehnätärkkelys, kananmuna, leivinjauhe, sokeri, passion-hyydykejauhe, laktoositon kerma, vadelmahillo, hyytelö, vihreä väri, koristelaatta. Leivos on myynnissä Loimaalta Käsin –yrityksen konditoriassa (Ryngöntie 129, Loimaa, loimaaltakasin@tiiri.fi, p. 050 532 0622) ja Loimaan K-Citymarketin kahvilassa.

Loimaan 50v Villitysviikko 11.-19.5.

Loimaan Lehden lanseerassa 50v Villitysviikossa on mukana lukuisia paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka toteuttavat toistasataa erilaista sisältöä, tapahtumaa tai tarjousta villitysviikon aikana keskustassa ja ympäri Loimaata.

Loimaan partiolaisten kevätvaellus 19.5.

Juhlavuoden kunniaksi haikki järjestetään Loimaalla ja on avoin kaikille ja reitti kulkee Melliläjärveltä aina Pappisten lavalle asti.

Arabian seinälautasten lahjoitus

Lc Loimaa Sinikellot lahjoittaa Loimaan kaupungin ja Loimaan kaupunkiseurakunnan 50v-juhlavuotena viimeiset 120 kpl Arabian seinälautasia Loimaan seurakunnalle eteenpäin annettavaksi oman harkintansa mukaan. Lautasiin on kuvattu Loimaan yksi tunnetuimmista rakennuksista Kanta-Loimaan kirkko ja Metsämaan kirkko. Painotyö on tehty Auli Linjaman alkuperäisistä uniikkikuvista. Kirkkolautasia on myyty vuosien varrella runsaasti ja tuotolla on avustettu useita alueen lasten ja nuorten parissa toteutuneita hankkeita.

Rompeloimaa 2.-3.8.
Loimaan Kauppala-yhdistys toteuttaa Rompeloimaa -tapahtuman, joka on yhdessä Loimaan Rompepäivät -tapahtuman kanssa yksi suurimmista tapahtumista vuoden aikana Loimaalla. Kansallispukutuuletuksessa on esillä myös Loimaa -pukuja sekä jaetaan muinaispuku- ja kansallispukutietoisuutta. Rotary-Rally kerää Loimaalta ja ympäristöstä vanhoja priimakuntoon kunnostettuja autoja. Masinistit tuovat Loimaan torille vanhoja traktoreita ja maakoneita aina 50 vuoden takaa. Rompeloimaa -lehdessä on juttu 50-vuotiaasta kaupungista otsikolla "Loimaalaisuuteen kuuluu vakaus ja yritteliäisyys. Myös Rompepäivät viettävät 25v-juhlavuotta. Tutustu suuren tapahtuman koko sisältöön.


Loimaan kylien yhteinen karaoken mestaruusmittelö 17.8.

Alastaron Kyläyhdistyksen järjestämässä kylien yhteisessä Loimaan karaoken mestaruusmittelössä alkukarsintoja järjestetään eri kylillä pitkin kesää ja finaali on Alastaron Kuutamokeikan yhteydessä 17.8. klo 11-14, Alastaro-hallin pihalla toritapahtumassa. Alastarolla juhlitaan samalla 70 vuotiasta nuorisolavaa tanssien merkeissä. Juhlavuoden kunniaksi suunnitellussa tapahtumassa toteutuu yksi juhlavuoden pääteemoista eli yhdessä tekeminen yli yhdistysrajojen.

Loimaa 50 v -tanssit 6.10, Metsämaan Kalliohovi

Juhlavuoden kunniaksi järjestettävissä tansseissa pääesiintyjänä on karismaa, useita hittejä ja mieleenpainuvaa esiintymistä omaava Markku Aro & Diesel. Luvassa on loimaalaiseen sielunmaisemaan sopivaa musiikkia viideltä eri vuosikymmeneltä. Tanssien järjestäjä Gramofoni Oy.

Loimaa 50v -juhlavuoden kunniaksi Kopit-näytelmä 4.10.-18.11.
Loimaan Lehti oli yksi ensimmäisistä lehdistä, joka alkoi julkaista tekstiviestipalstaa n. 15 vuotta sitten. Päätoimittaja Kati Uusitalo ideoi Loimaa 50v –juhlavuoden kunniaksi Kopit-näytelmän, joka on toteutettu yhteistyössä Loimaan Teatterin kanssa. Tuhansista Kopeista on koostettu hulvattoman hauska esitys, jonka sisällön tuottoon on osallistunut koko kantaa ottava ja eri näkökulmia omaava Loimaan seutu. Näytelmässä tuodaan esiin isompia ja pienempiä sekä osittain myös vuosittain toistuvia Kopit-palstan aiheita vuosien varrelta. Päätoimittajan sanoin: ”Esitys on oodi Loimaan seudun ihmisille ja sananvapaudelle.”

Loimaan Lehden Loimaa 50v –liite 24.10.
Loimaan Lehden Loimaa 50v -juhlavuoden kunniaksi julkaisema lehti kerää samoihin kansiin ainutlaatuisia paikallisia asioita, ilmiöitä ja ihmisiä, joista voimme olla ylpeitä. Lehti jaetaan Loimaan seudulla joka talouteen ja se on luettavissa myös digilehtenä TS-Yhtymän paikallislehtien sivuilla. Lehdessä on 50 juttua, jotka kaikki sopivat Loimaan käyntikorteiksi. Lehti on ajaton julkaisu, jolla voi esitellä Loimaata tulevinakin vuosina.

Loimaan saviaarit -näytelmä 3.11.-17.11, Haaran Pääskynpesä

Näytelmä kertoo loimaalaisista sattumuksista, merkkihenkilöistä ja tavallisista kaduntallaajista. Pesäpallosta, Jaakolan miehistä, Ysitiestä ja Polkkarallista. Mukana on roimasti Pirkkomaista huumoria, ja sanailussa osansa saavat niin golffarit, kirkonmiehet kuin Kekkonenkin. Näytelmän on käsikirjoittanut Pirkko Jaakola ja ohjannut Laura Kilpiö. Musiikin ovat säveltäneet Antti Jaakola ja Laura Kilpiö. Näyttämöllä nähdään lähes 30 esiintyjää, ja ikähaitari on perinteiseen Haaran kyläteatterin tyyliin noin 10 - 85 vuotta! Esityksen valmistamista on tukenut Lyyli ja Kalle Vihannon rahasto. Tervetulloo!

Loimaan kamerat –yhdistyksen näyttely ”Loimaalaisia” 4.11.-31.12, Alastaron kirjasto
Juhlavuodesta intoutuneena Loimaan kameroiden vuosinäyttelyn aiheeksi valittiin ”Loimaalaisia”. Aihetta ei rajattu tarkemmin, vaan kuvaajille jätettiin vapaus omiin näkemyksiin. Näyttelyyn valittiin 28 valokuvaa kymmeneltä kameraseuralaiselta. Näyttelykuvat valitsi loimaalaiset Elina Kinnunen Ateljee Hulmilta, Hanna Rautavuori Loimaan taideseurasta ja Mika Soro Valokuvaamo Sorosta.
Loimaan kameroiden toiminnan tavoitteena on edistää valokuvausharrastusta seutukunnalla ja kehittää jäsenistön valokuvauksellista osaamista sekä taltioida loimaalaista elämää ja tapahtumia.
Teoksiin voi tutustua Alastaron kirjaston aukioloaikoina, ma ja to klo 14-19 sekä ti ja ke klo 10-16 (Vahvalantie 5, 32440 Alastaro).


Loimaan Lehden Kaunis Loimaa –kuvien kavalkadi
Viimeisimpiä juhlavuoteen liittyneitä huomiointeja oli Loimaan Lehden järjestämä Kaunis Loimaa-kuvien kerääminen. Lehdessä olleen kuvien lähetys –julistuksen jälkeen, kuvia alkoi tulla ja niitä tuli. Ja vielä lisää. Eri ikäisten lähettämissä kuvissa on otoksia luonnosta, kyliltä, kaupungista. Aamusta, illasta, auringosta, usvasta. Kesäpäivästä, pakkasesta. Galleriassa on kaikkiaan 274 kuvaa, jokaiselta kuvia lähettäneeltä ainakin yksi kuva.
Loimaan Lehti antoi kuvagallerian joululahjaksi 24.12. kaikille loimaalaisille ja Loimaasta kiinnostuneille. Loimaalta löytyy loistavia kuvaajia ja muistetaan avata omatkin silmämme näkemään mitä kaikkea kaunista kotikaupungistamme löytyykään.