Asumisen teemavuotena 2023 pyritään kiinnittämään erityistä huomiota asumisviihtyvyyteen. Siksi myös osallistuvan budjetoinnin raha päätettiin myöntää kylien hankkeisiin. Koska kylien tarpeet ovat parhaiten tiedossa niiden asukkailla, päädyttiin ratkaisuun, että jokaisella loimaalaisella kyläyhdistyksellä oli mahdollisuus hakea 1000 euroa toimintaan tai kehittämiseen, jolla piristää oman kulmakuntansa asumisviihtyisyyttä.

Hakemukset saatiin kaikilta kyliltä. Kesän aikana rahalla on saatu aikaiseksi mahdottoman paljon asioita ja muutamia hankkeita on vielä toteutuksessakin. Vaikka rahan määrä ei ole ollut suuri, niin lisäämällä kylkeen yhteistä tahtoa ja paljon talkootyötä, on näkyvää ja kuuluvaakin tapahtunut.

Monet jo vuosien saatossa tutuksi tulleet kylätapahtumat, kuten Mellilä-päivät, Alastaron Kuutamokeikka ja Kojonkulman Elotori, saivat uudenlaista eloa uusien esiintyjien kautta ja lapset lisäpuuhaa. Orisuolla voi jatkossa poltella laavulla kuivia klapeja ja istuskella iltaa, kun laavun viereen nousi uusi puuvaja ja hankittiin uusia ulkotuoleja.

Niinijoella kalastellaan uudelta, tukevalta laiturilta, joka sijaitsee kyläyhdistyksen hallinnoiman sillan kupeessa. Karhula-Piltolassa korjattiin 70-vuotiaan Piltolan pirtin sisäänkäynti, jotta juhlavieraiden oli turvallista nousta portaita pitkin sisään. Kurittulassa Toukolan seuraintalon yhteyteen Loimijoen rantaan rakentui terassi, joka tuli koeponnistettua Toukolan 100-vuotisjuhlissa.

Kauhanojalla Loimijoenrannan uimapaikkaa ja huoltorakennusta paranneltiin ja istutettiin kukkasia ohiajavien iloksi. Kojonkulmalla tuodaan turvaa kylän veneilijöille ja melojille hankkimalla uusia pelastusliivejä kylänlaiturille. Virttaalla rakennettiin pelikenttäalue, jossa voi pelailla mölkkyä, petankkia ja sulkapalloa tai heitellä tikkaa. Tietysti voi vain istuskella ja katsella kylän aktiivista menoa uusilta penkeiltä.

Peltoisissa asukkaat pääsivät syksyn aikana nauttimaan Vesihovin palveluksista ja koripallon ja lentopallon katsomisesta vapaalippujen turvin. Haara-Onkijoella tasoiteltiin jääkiekkokentän pohjaa, jotta talvella jäädytysvedet pysyvät aloillaan ja paranneltiin myös alueen valaistusta. Hirvikoskella paranneltiin Hirvilaavua ja sen ympäristöä. Metsämaalla päädyttiin hankkimaan penkkejä kylän keskustaan ja syyskuun lopulla Metsämaan luontopolulla järjestetyllä Kimppakävelyllä kyläyhdistys tarjosi osallistujille metsämieliohjausta, makkaraa paistettavaksi ja mehua.

Vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin rahojen käyttö suunnattiin hyviin kohteisiin ja jo kesän aikana saatiin paljon tuloksia nähtäviksi ja koettaviksi. Viimeisetkin hankkeet valmistuivat syksyn aikana. Osa toiminnasta on ollut kertanautinto, mutta suuresta osasta on iloa vielä kauas tulevaisuuteen. Kylille ohjattu ”toimintatonni” sai kyliltä kiitosta ja se jalostettiin moninkertaisen arvoiseksi, useiden asukkaiden iloksi ja viihtyvyydeksi.