Ajankohtaista

Syysilmoitus on auki! 

Ilmoitus on syytä tehdä lohkoista, joilla toteutetaan ympäristökorvauksen toimenpiteitä
* lietelannan sijoittaminen peltoon
* ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen
* peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys (ilmoitus tehtävä joka vuosi!)

Ilmoituksen tekoon maatiloilla on aikaa 31.10. asti. 

Syysilmoitus on tänä vuonna auki aiempaa pidempään. Sen ansiosta viljelijät voivat hyödyntää jo ennen ilmoituksen lähetystä Vipun kasvipeitteisyyslaskuria, jonka avulla on mahdollista suunnitella, mitkä lohkot kannattaa jättää kasvipeitteisiksi.

Maatilan keväällä ilmoittamat lohkotiedot ovat Vipussa valmiina käyttöön. Ilmoituksen teko on helppoa, sillä lohkon lannoitetiedot voi kopioida muille lohkoille (ryhmätallennus).

Syysilmoitusta ei tarvitse tehdä lietelannan sijoittaminen peltoon- ja ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen -toimenpiteistä, jos lannoitetta ei ole levitetty.

Mavi sivuilta löytyvät hyvät ohjeet ilmoituksen täyttämiseksi.

 

Kuivuusongelma kotieläintiloilla

 Meidän leveyksillämme kuivuudesta voi saada helpotusta tukiehtoihin eläintuissa

- eläinten hyvinvointikorvauksen laidunnustoimenpiteeseen: mikäli kuivuuden takia ei ole pystynyt laiduntamaan lainkaan tai vain osittain, korvaus voidaan maksaa osittainkin. Eli koko toimenpidettä ei hylätä.
-luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus voidaan maksaa, vaikka eläintiheys ei riittäisikään.

Molemmat helpotukset eläintukiin edellyttävät, että tilalta on tehty ilmoitus ylivoimaisesta esteestä. Ilmoitus on tehtävä mahdollisimman pian, viimeistään 15 päivän kuluessa. Ilmoituksen jälkeen harkitaan, onko kyse ylivoimaisesta esteestä.

Ilmaista rahaa!

Muistathan, että jokaisella toimivalla maatilalla on mahdollisuus käyttää neuvontaan ajalla 2015 - 2020 yhteensä 7 000 €. Katso lisätietoa Mavin sivulta 

Jaksatko?

Maatalousyrittäjien on tammikuusta 2017 alkaen mahdollista hakea Melasta enintään 500 euron suuruinen ostopalvelusitoumus asiantuntijapalveluihin uupumisen ja masennuksen hoitamiseksi tai taloudellisen tai juridisen asiantuntija-avun hankkimiseksi. Ostopalvelusitoumuksen hakeminen lähtee yhteydenotosta oman kunnan alueella toimivaan Melan Välitä viljelijästä -projektityöntekijään tai alueelliseen MTK:n hanketyöntekijään. Yhteydenottaminen on ehdottoman luottamuksellista ja maksutonta. Yhteydenotto  ei velvoita viljelijää mihinkään.

Yhteystiedot:
Mela, Välitä viljelijästä -projekti, Kanta- ja Päijät- Häme
Sanna Säteri, puh. 050 331 8521

Esite    Lisätietoja

MTK Varsinais-Suomi, Menestyvä maatilayritys- hanke
Eila Tamminen, puh. 040 724 1271, s-posti: eila.tamminen [at] mtk.fi
Lisätietoja

Maatiloilla pidettävästä kirjanpidosta 

Mavi, Evira ja Tukes ovat julkaisseet oppaan maatilojen kirjaamisvelvoitteesta. Yhteenveto vaikuttaa aikamoisen kattavalta. Kannattaa tutustua, jos epätietoisuus ahdistaa. Lue tästä 

 

 

 

 

päivitetty: 21.9.2018