E-Kirjaston mainos.

2.5.2024

Valtakunnallinen E-kirjasto on avautunut

Loimaa on mukana kuntien yhteisessä palvelussa

Tällä viikolla avautunut E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä puhelimella tai tabletilla. Palvelua käytetään E-kirjasto-sovelluksella, jonka Android-versio on ladattavissa Google Play-kaupassa. Applen laitteille E-kirjasto on saatavilla App Storessa.

Palveluun ei tarvita erillistä kirjastokorttia, vaan ensimmäisellä kerralla sinne rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella. E-kirjastoa voivat käyttää ne, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon, eli myös kaikki loimaalaiset. Alle 13-vuotias lapsi tarvitsee huoltajan suostumuksen. Palvelu on asiakkaille maksuton.

E-kirjastossa voi e- ja äänikirjan lainata kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös palauttaa itse ennen laina-ajan päättymistä. Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan. Kokoelmassa on satoja e- ja äänikirjoja sekä kymmeniä lehtiä, kuten esimerkiksi Image, Kotivinkki, Maalla, Suomen Kuvalehti ja Tekniikan Maailma. Aineistoja hankitaan jatkuvasti lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain.

Lukuoikeuksia on rajallinen määrä, joten suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan, mutta e- ja äänikirjoihin voi tehdä varauksia. E-kirjastossa on aineistoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä jonkin verran muilla kielillä, mutta muunkielinen aineisto saadaan valikoimaan viimeistään heinäkuussa.

Palvelun tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa. E-kirjaston piti alun perin avautua 23.4., mutta teknisistä syistä sen julkaisemista siirrettiin viikolla. Aluksi sovellus toimi vain Applen laitteilla, kun E-kirjaston julkaiseminen Android-puhelimien Play-kaupassa viivästyi.

E-kirjaston tavoitteena on taata tasa-arvoiset palvelut kaikille suomalaisille. Kirjaston henkilökunta auttaa mielellään E-kirjaston käyttöön liittyvissä asioissa. Tietoa E-kirjastosta on myös Kansalliskirjaston sivuilla.