6.9.2022

THL suosittelee syksyksi koronarokotusten tehosteannoksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tänä syksynä uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

Tehosterokotteen voi ottaa tulevalla syyskaudella, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Rokotteen ottamista ei suositella heti syyskuussa, vaan myöhemmin syksyllä samalla käynnillä influenssarokotuksen kanssa.

  • Influenssarokotuspäivät ilmoitetaan myöhemmin syksyllä

Erona aiempaan on, että tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole enää väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

THL:n aiemmin antamat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat yhä voimassa.

Tehosteannoksiin voidaan käyttää alkuperäisiä rokotteita tai varianttiräätälöityjä rokotteita sitten, kun niitä on saatavilla. Vielä Suomessa ei ole saatavilla varianttivalmisteita.

EMA:n päätöksiä varianttiräätälöityjen rokotevalmisteiden myyntiluvista odotetaan syyskuun alussa. THL tiedottaa myöhemmin tulevista varianttivalmisteista ja mitä rokotteita syksyn tehosteannoksissa käytetään.

Lisätietoa tehosteannosten suosituksesta, sote-ammattilaisten rokotusten tilanteesta ja tulevista varianttivalmisteista:

THL suosittelee ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotussuojan tehostamista syksyllä – Tiedote – THL