Kotimaan matkailu on tänä vuonna kuuma juttu riippumatta lämpötilasta. Kiinnostavatko taide, patikointi, aikamatkailu, moottoriurheilu tai pienpanimo-oluet? Kurkkaa huolella valitut vinkit.
Sarka-museolla Miina Äkkijyrkän teos Holy Calf. 

Kun satunnainen matkailija astuu ulos joogakeskuksesta, jyrähtää toisaalla Nico Rosbergin F1 -auto äreästi käyntiin. Ollaan Loimaalla, jonka monet puolet näkyvät parhaiten kenties juuri kesäaikaan – kaupunki tarjoaa sekä vauhtia ja menoa että verkkaisen maalaiskaupungin tunnelmaa, luonnonrauhaa unohtamatta. Se on helppo tulla toteamaan itse, sillä Loimaa sijaitsee ysi- ja kakkostien risteyksessä, eli käytännössä aina matkan varrella. Saavutettavuutta lisäävät hyvät juna- ja bussiyhteydet.

Monessa suhteessa löytämätön helmi sopii niin perheille, pariskunnille, ryhmille kuin sinkkureissaajillekin. Nappaa alta parhaat tärpit kesän kiinnostavimpaan lähimatkailuun!

1) Alpo Jaakolan patsaspuisto

Saviseudun shamaaniksi kutsuttu taiteilija Alpo Jaakola jätti Loimaalle huikean perinnön. Patsaspuistossa mystiikka, luonto ja taide kohtaavat toisensa ennennäkemättömällä tavalla. Jaakolan veistokset ovat osa metsää ja luontoa, ja patsaspuistossa voikin kokea suurten veistosten voiman ja luonnonrauhan samassa paketissa. Ennakkoluuloton taiteilija on teoksissaan hyödyntänyt kiveä, puuta, betonia sekä rautaa, materiaaleja kierrättäen. Moniulotteisesta kokonaisuudesta löytää aina jotain uutta, joten puisto kestää monta käyntikertaa. Mielikuvitusta ruokkiva, alkukantainen puisto on usein myös lasten mieleen. Koiratkin ovat kytkettyinä tervetulleita.

Patsaspuiston alueella sijaitsee myös vanha viljankuivuri ja vanhoja, siirrettyjä hirsirakennuksia, joissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Kuivurigallerian näyttelyt vaihtuvat joka kesä.

Patsaspuisto on muutaman vuoden aikana kasvattanut suosiotaan huimasti – kävijämäärät ovat liki tuplaantuneet. Ysitien vieressä sijaitsevaan puistoon on helppo poiketa ja paikan päällä voi ennen matkan jatkamista hörpätä myös maistuvat kahvit.

Alpo Jaakolan patsaspuisto on ainutlaatuinen ja kiehtova kokonaisuus. 

Tutustu patsaspuistoon!

2) Suomen maatalousmuseo Sarka

Vuoden 2021 museoksi valittu Sarka on kaikilla aisteilla koettava, vuorovaikutteinen museo, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Jatkuva perusnäyttely vie kävijän 3000 vuoden aikamatkalle suomalaisen maatalouden historiaan ja esillä on myös vanhoja maatalouskoneita eri aikakausilta. Pysyvät ja vaihtuvat näyttelyt kertovat monipuolisesti suomalaisen maatalouden ja ruoan historiasta. Pysyvissä näyttelyissä on mahdollisuus tutustua maatalouden historiaan sekä koneisiin ja pääsee myös leikkuupuimurin puikkoihin. Vaihtuvien näyttelyiden aiheet ovat monipuolisesti maataloudesta ja suomalaisesta ruuasta.

Pihalla voi silittää ja syöttää pupuja ja lampaita sekä seurailla kanoja ja tarhattuja mehiläisiä.

Sarkamuseossa järjestetään opastettuja yleisökierroksia ja lapsille on myös omia kierroksia. Lisätietoja opastuksista ja ajankohdista museon sivuilta. Museon yhteydessä on myös ravintola ja museomyymälä.

Sarka-museo on valtakunnallinen maatalouden vastuumuseo. Kuva: Anni Laitinen

Tutustu maatalousmuseoon!

3) Alastaro Circuit -moottoriurheilukeskus

Jos kesäloma kaipaa vauhtia ja näyttäviä menopelejä, kannattaa tulla tänne! Monipuolinen moottoriurheilukeskus on suosittu testi- ja kilparata, jolla riittää erilaisia ajoja seurattavaksi ja jossa voi ajaa myös itse – vaikkapa aitoa F1-luokan autoa, jolla Nico Rosberg on kilpaillut. Iltakahdeksan jälkeen radalla alkaa moottoriton käyttöaika, jolloin kikkailla voi vaikkapa omalla scootilla, fillarilla, rullaluistimilla tai -suksilla. Alueella on anniskeluoikeuksin varusteltu ravintola, ja majoittua voi vieressä sijaitsevassa mökkikylässä. Jos ratapäivän jälkeen riittää vielä virtaa, voi käydä golfaamassa läheisellä Alastaro Golfin hiekkapohjaisella nurmella tai palautella korvia moottorien jylinästä luonnonrauhassa Harjureitillä.

Alastaro Circuitin sijainti on varsin keskeinen ja se sijaitsee erinomaisten kulkuyhteyksien päässä koko eteläistä Suomea ajatellen. Tarkista nettisivujen kalenterista tapahtumat ja vapaat ajat rata-ajoille tai soita ennen tuloasi!

Formula-autoja Alastarolla. Kuva: Alastaro Circuit

Tutustu Alastaro Circuit -moottorirataan!

4) Harjureitti

Tuntuuko siltä, että Lappi on liian kaukana? Tule Pikku-Lappiin! Loimaan kupeessa sijaitseva, 28 kilometriä pitkä Harjureitti tarjoaa kangasmetsineen, metsälampineen ja korkeuseroineen kulkijalle luontofiilistä, jonka perusteella voisi luulla olevansa syvemmälläkin villissä pohjolassa. Maasto on mukavan vaihtelevaa ja eri mittaiset reitit selkeästi merkitty.

Alue on aktiiviurheilijoiden ja sunnuntairetkeilijöiden, kuin myös sienestäjien ja marjastajienkin suosiossa, mutta hieman vähemmän tunnettuna kohteena se on mukavan ruuhkaton ja rauhallinen paikka, jossa edelleen pääsee kiinni luonnonrauhaan. Reitille on useita lähtöpaikkoja ja sen varrelta löytyy useita laavuja tulipaikkoineen ja polttopuineen sekä puuceet. Lähistöllä on myös pyörävuokrausta.

Hyväpohjainen ja helppokulkuinen reitti sopii erilaisille ja eri ikäisille liikkujille, myös maastopyöräilijöille ja lastenvaunujen kanssa kulkeville.

Harjureitti tarjoaa ulkoilureittejä noin 28 kilometrin edestä. Kuva: Irina Heinonen

Tutustu Harjureittiin!

5) Melliläjärvi

Melliläjärvi on ainutlaatuinen kohde ysitien varrella. Hiekkapohjainen, turkoosi tekojärvi on kirkasvetinen keidas keskellä kangasmetsää ja kesällä suosittu koko perheen uintipaikka. Rannalla on aurinkotuoleja, pukukopit, wc-tilat ja ulkosuihku sekä hurjapäille uimahyppytorni, josta pomppia veteen. Lisäksi järveen on rajattu erillinen, matala ja turvallinen lasten uintialue. Hikeä pintaan voi vetää viereisellä kuntoradalla tai rantalentistä pelaten, jota varten rannalla on kolme kenttää.

Pulikoidessa kasvanutta nälkää voi kesäisin hälventää rantakahvilasta saatavilla jäätelöllä sekä pienillä suolaisilla ja makeilla herkuilla. Samaisesta kahvilasta voi myös vuokrata erilaisia peli- ja vesiurheiluvälineitä kuten SUP-lautoja, rantalentopalloja tai vaikka Mölkky-pelin. Frisbeegolfkiekkojakin löytyy, sillä Melliläjärvellä on myös täysimittainen, 18-väyläinen frisbeegolfrata.

Melliläjärvi on puhdas ja kirkasvetinen tekojärvi. KUVA: Ville Kankare

Tutustu Melliläjärveen!

6) Tiibetin taiteen keskus

Täältä löydät Suomen kattavimman kokoelman Tiibetin buddhalaista taidetta. Pääosin Nepalista hankittu, noin 200 teoksen taidekokoelma koostuu thangka-maalauksista, patsaista, rituaaliesineistä ja soittimista.

Edesmenneen säveltäjä-muusikko-kuvataiteilija Pekka Airaksisen vuodesta 1974 keräämä kokoelma sijaitsee vanhassa kyläkoulussa keskellä peltoja – sisään astuessaan vierailija siirtyy suorastaan toiseen maailmaan.

Tiibetin taiteen keskus on museon lisäksi myös kulttuurikeskus, jossa järjestetään säännöllistä jooga- ja meditaatio -opetusta sekä kulttuuritapahtumia. Ryhmälle voi tilata museon esittelyn joogan, meditaation ja/tai kulhorentoutumisen kera. Taidemuseo on avoinna elokuun loppuun saakka perjantaista sunnuntaihin sekä sovittaessa.

Tiibetin taiteen keskuksessa pääsee sukeltamaan toiseen maailmaan. Kuva: Pirjo Tuominen

Tutustu Tiibetin taiteen keskukseen!

7) Loimaan tori ja erikoisliikkeet

Loimaan tori tulvii perinteistä maalaiskaupungin torin tunnelmaa. Torikahvilassa pöytiin kannetaan kahvia ja pullaa tasaiseen tahtiin, perennojen, yrttien ja mansikoiden tuoksuessa vieressä. Tarjolla on myös vihanneksia, lihaa ja kalaa, monipuolisia leivonnaisia, antiikki- ja kirppistavaraa, mattoja ja käsitöitä unohtamatta. Heinäkuussa toripäivinä tiistaisin ja perjantaisin lavalla on toritunnelmaan sopivia musiikkiesityksiä.

Kaupungista löytyy myös yllättävän paljon erikoisliiketarjontaa ja nauttia voi vaikka vanhassa koulussa sijaitsevan suklaakahvilan herkuista. Jos mukana on miesväkeä, joka ei innostu koristetyynyjen hipelöinnistä yli tuhatneliöisessä sisustusliikkeessä, voi lähteä vaeltelemaan Loimaan epäviralliseen miesparkkiin eli keskustan ”miesten ostoskadulle”. Kadun varrella sijaitsevat muun muassa Suomen ensimmäinen Harley-Davidson -liike, auto- ja konekauppoja, rautakauppa sekä ase- ja retkeilytarvikeliike.

Aitoa maalaiskaupungin toritunnelmaa tarjoilee Loimaan tori. Kuva: Iiro Kulmala

BONUSVINKKI!

Suomalaisen pienpanimokentän paikallinen tähti Loimaan Panimo tarjoaa tilauksesta panimokierroksia sekä oluttastingeja. Panimon myymälässä vieraillessa pääsee myös näkemään oluiden valmistusprosessin myymälätilan ja panimon erottavan lasiseinän läpi.

Loimaa on oivallinen pistäytymiskohde, josta eteläisen Suomen asukki pääsee helposti illaksi kotiin, mutta jossa on mukavat puitteet myös yöpyä. Vaihtoehtoja löytyy mökkeilystä maatilamajoitukseen ja hotelliin.

P.S. Seuraa Loimaata Instagramissa @loimaankesa ja tägää kuvat #loimaankesä

Matkailujuttu Ilta-Sanomissa 7/2021