Kuvituskuva: nettihuijaus

26.10.2023

Estä huijausyritys heti ensimetreillä

Varsinkin aloittavat yrittäjät joutuvat erityyppisten huijausyritysten kohteeksi, usein jo ennen kuin ovat edes itse saaneet varmistusta yrityksensä rekisteritiedoista.

Hakemistohuijaukset ovat yleisimmästä päästä, mutta muita eri tapoja on niin paljon kuin mielikuvitusta riittää. Esimerkiksi maksupäätteiden kautta tapahtuvat huijaukset, veronpalautuksiksi verhotut yhteydenotot, Microsoft 365 huijaukset, sähköpostien ja FB-yritystilien kaappaukset, yritysten identiteettivarkaudet, perättömät ilmiannot ja laskut tai vaikkapa esihenkilön pyytämät kiireelliset tilisiirtopyynnöt ovat jo osa yrittäjän arkipäivää.

Olemalla hereillä ja terveesti epäluuloinen säästyt monelta riesalta. Verohallinto, Patentti- ja rekisterihallitus, Poliisi tai esimerkiksi pankit eivät koskaan kysy henkilö- ja tilitietoja, käyttäjätunnuksia tai salasanoja sähköpostitse eikä tekstiviestillä. Yrityksen perustamisilmoituksessa on hyvä huomata, että osa YTJ-järjestelmään syötetyistä tiedoista on julkisia, joten harkintaa vaikkapa puhelinnumeron tai kotiosoitteen kirjaamisen suhteen.

Ota mieluusti käyttöön PRH:n sähköiset asiointipalvelut. Jos yrityksesi muutostietojen ilmoittaminen on edelleen mahdollista myös paperilomakkeella, huolehdi, että sähköpostiosoitteesi on rekisterissä ajan tasalla. Näin saat hetimiten ilmoituksen, jos yrityksesi tietoihin tehdään muutoksia.

Vinkki viitoset:

Älä tee puhelimitse tarjotuista palveluista hätiköityjä ostopäätöksiä.

Reklamoi heti perättömästä laskusta, dokumentoi kaikki yhteydenotot, äläkä maksa mitään.

Vaadi perinnän keskeyttämistä, ettei yrityksellesi tule maksuhäiriömerkintöjä.

Tee rikosilmoitus poliisille, jos epäilet tietomurtoa.

Harhaanjohtavasta kuluttajamarkkinoinnista voit ilmoittaa Kilpailu – ja kuluttajavirastolle.