Ihmiset seuraavat luentoa lukusalissa.

27.12.2022

Kevään 2023 Studia Generalia- ja IKIS-luennot pääkirjastossa

Studia Generalia -luennot torstaisin klo 18–19.30
19.1. Kulttuurin hyvinvointivaikutukset. Kulttuuriyrittäjä, FM Merja Isotalo.
9.2. Isältä pojalle? Sukupolvenvaihdokset loimaalaisilla maatiloilla 1700–1800-luvuilla. FT Kirsi Laine.
9.3. Finlayson-Forssan suunnitteluateljeen toiminta ja suunnittelijat 1950–1970-luvuilla. Museolehtori, FM Kristiina Huttunen.
30.3. Oopperalaulaja Maria Callas – siirtolaisesta maailmantähdeksi. Laulunopettaja Sari Anttila. Huom! Paikkana musiikkiopiston sali, Satakunnantie 18.
13.4. Lavatanssien hurma. FT Henna Karppinen-Kummunmäki.

IKIS-verkkoluennot keskiviikkoisin klo 14–16 Elers-huoneessa
1.2. Sosiaaliset suhteet ja yksinäisyys – reseptejä hyvinvoinnin ja terveyden vahvistamiseen. Osallisuusjohtaja, TtM, FT Anu Jansson Vanhustyön keskusliitto.
15.3. Muuttolinnut palaavat – mutta yhä pienempinä parvina. Ornitologi, FL Pertti Koskimies, valokuvaaja Jussi Murtosaari.
19.4. Sotaisa Venäjä ja energia. Mikä on Euroopan vastaus? Professori Veli-Pekka Tynkkynen, Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto.

Ei ennakkoilmoittautumista. Vapaa pääsy! Luennot toteutetaan yhteistyössä Loimaan työväenopiston ja pääkirjaston kanssa.
 

Kolmen luennon sarja suomen kielestä

Pääkirjaston Elers-huoneessa järjestetään myös FM Aino Suomisen maksullinen luentosarja torstaisin klo 18–19.30.
 
26.1. Nuoli, vesi ja emä – suomen kielen alkuperä. 
Kieli kertoo paljon siitä, mistä olemme tulleet ja miten olemme eläneet. Mitä kertovat kielemme vanhimmat sanat? Mistä lainasanamme ovat peräisin? Milloin suomen kirjakieli on syntynyt ja millaista se oli?

2.2. Etätyö, emoji ja pakopeli – suomen kielen nykytila. 
Kieli muuttuu koko ajan. Miten uusia sanoja tulee ja miten kielenhuolto toimii? Onko nuorison äidinkielen taito ruostunut? Miksi pitkiä tekstejä ei jakseta lukea? Mitä tarkoittaa kielitietoisuus?

16.2. Sahasää, unimuna ja hashtag – suomen kielen tulevaisuus.
Kielenkäyttöömme tulee entistä enemmän vaikuttamaan esimerkiksi tekoäly. Miten laitteet oppivat ymmärtämään suomea? Pitääkö selkokielen käyttöä lisätä? Pitääkö meidän huolestua suomen kielen jäämisestä englannin jalkoihin?

Luentosarja toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään seitsemän. Hinta: 17 €. Ilmoittautuminen: opistopalvelut.fi/loimaa tai puh. 050 3114691.