katukuva, auton tuulilasissa kännykkä kiinni, mobiilipeli.

18.4.2023

Loimaalla kerätään katujen kuntotietoa mobiilipelillä

Loimaan kaupunki toteuttaa joukkoistetun katujen kuntokartoituksen Crowdsorsa-mobiilipelillä: paikalliset tienkäyttäjät tienaavat rahaa poimimalla virtuaalimarjoja katujen kuntotietoa kerätessään.

Kartoitustapahtuma alkaa lauantaina 13.5. klo 10 (säävarauksella). Osallistumiseen tarvitaan älypuhelin, auto ja tuulilasiin kiinnitettävä puhelinpidike. Kuka tahansa voi osallistua.

Pelaaminen tapahtuu Crowdsorsa-sovelluksella, jossa Loimaan kadut on täytetty rahanarvoisilla marjoilla ja hedelmillä. Autoilevat pelaajat keräävät niitä kartalta nauhoittamalla tiestä videota. Kerättävää on luvassa keskimäärin yli kolmen euron arvosta kilometriä kohden. Palkkion osallistujat saavat pankkitililleen.

– Kerätyt objektit katoavat reaaliajassa kaikkien käyttäjien kartoilta, mikä ilmaisee osallistujille selkeästi, mistä katujen kuntotieto on vielä keräämättä. Ansaita voi jopa parikymmentä euroa tunnissa, kunnes Loimaan koko 123 kilometrin katuverkko on saatu kartoitettua, sanoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Käyttäjien kuvaamat videot käyvät läpi laaduntarkistuksen, minkä jälkeen niistä analysoidaan tekoälyn avulla teiden päällystevauriot. Näin kaupunki saa päätöksentekonsa tueksi tarkkaa dataa siitä, mihin korjaustoimenpiteisiin käytössä oleva budjetti tulisi kohdistaa.

– Nyt tehtävä kartoitus on jatkoa viime vuonna vastaavalla tavalla toteutetulle kartoitukselle. Uudella kartoituksella saadaan arvokasta tietoa miten aiemmin havaitut vauriot ovat kehittyneet ja toisaalta onko ilmaantunut uusia vaurioita. Kerättyä dataa on jo käytetty tämän vuoden päällystysohjelman pohjatietona, toteaa kaupungininsinööri Osmo Hongisto.

Katujen joukkoistettu kuntokartoitus järjestetään samaan aikaan myös Akaassa, Parkanossa, Paraisilla, Laukaassa, Forssassa, Kirkkonummella ja Kajaanissa.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen.

Pelillä on kerätty dataa ennätyksellistä vauhtia jo muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.

Yhteystiedot:

Osmo Hongisto
kaupungininsinööri, Loimaan kaupunki
040 182 9626
osmo.hongisto@loimaa.fi

Toni Paju
Toimitusjohtaja, Crowdsorsa
050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com