Kirjaston lukulähetti Kaija Joensuu.

21.3.2024

Kirjasto etsii lukulähettejä

Vapaaehtoiset lukijat tuovat kirjastopalveluja palvelukoteihin

Olisiko sinusta kirjaston lukulähetiksi? Lukulähetit ovat kirjaston vapaaehtoisia, jotka käyvät palvelukodeissa ja hoitolaitoksissa lukemassa ikäihmisille ääneen. Näin kirjaston palveluja saadaan välitettyä myös heille, jotka eivät enää itse pysty käymään kirjastossa.

Lukemisen lisäksi lukulähetti tuo päivään vaihtelua ja tarjoaa oivalluksia, uusia ajatuksia ja keskustelunaiheita: luettavana voi olla esimerkiksi lyhyitä tarinoita, runoja tai päivän sanomalehti.

Lukulähetit lukevat joko yhdelle vanhukselle tai pienelle ryhmälle. Lukukerta voi kestää puolesta tunnista tuntiin, ja siihen voidaan sisällyttää myös jutustelua. Tärkeintä ei ole lukea paljon, vaan olla läsnä ja kohdata lukemisen äärellä. Lukulähettinä toimiminen on helppo tapa auttaa heitä, jotka eivät itse pysty lukemaan.

Jos haluat lukulähetiksi, ota yhteyttä kirjastovirkailija Katja Isotaloon (puh. 02 761 1220, katja.isotalo@loimaa.fi). Hän toimii lukulähettien ja laitosten välisenä yhdyshenkilönä, joka aluksi sopii vierailupaikoista ja -tahdista ja hoitaa laitoksen kanssa lukemisen aloitustoimet. Jatkossa lukulähetti sopii itse omat aikataulunsa. Yhdyshenkilöltä voi myös kysyä lukuvinkkejä ja ohjausta lukemiseen.