Sviatoslav Parshikovin näyttely pääkirjastossa.

8.4.2024

Pääkirjastossa valokuvia Loimaan arkkitehtuurista ulkomaalaisen silmin

Sviatoslav Parshikov pyöräilee ja ihailee Loimaan kaupunkikuvaa

– Minusta tuntuu, että paikalliset eivät huomaa näitä asioita, koska he ovat asuneet täällä koko ikänsä, Sviatoslav Parshikov sanoo.

Venäjältä kotoisin oleva Parshikov itse on asunut Loimaalla vuodesta 2022, mutta hän on ehtinyt tutustua Saviseutuun sitäkin paremmin pyöräilemällä ympäriinsä maisemia ihaillen. Reissuillaan hän on ottanut satoja kuvia, joista on nyt koottu pääkirjastossa esillä oleva näyttely Loimaan arkkitehtuuria ulkomaalaisen silmin.

– Tämä oli ensimmäinen kerta elämässäni, kun tutkin mitään kaupunkia näin määrätietoisesti ja perusteellisesti. Loimaa, kuten muutkin Suomen kaupungit, ovat käteviä ja turvallisia pyöräilijöille, toisin kuin kotimaani kaupungit.

Parshikov kertoo havainneensa, ettei Loimaalla ole historiallista keskustaa tai esimerkiksi jugend-ajan rakennuksia, vaan yleisnäkymä on ennemmin moderni. Loimaalle ominaista on Parshikovin mielestä esimerkiksi hyväkuntoinen puuarkkitehtuuri, luonnonmateriaalin hyödyntäminen ja runsas teräsbetonin käyttäminen.

Näyttelyä varten Parshikov on luonut myös elektronista ja instrumentaalista musiikkia sisältävän soittolistan, jonka löytää skannaamalla kuvien ohessa olevan QR-koodin. Hän kannustaa muitakin tutustumaan omaan lähiseutuunsa esimerkiksi polkupyörällä.

– Etsi kohtia, joissa otin kuvani, toista ne, ota valokuvasi, julkaise ne Instagramissa ja merkitse minut niihin @urban_geek_inst. Parhaille osallistujille annan palkinnoksi valokuvani tästä näyttelystä, hän kehottaa ja kertoo näyttelyn olevan myös pieni lahja tänä vuonna 55 vuotta täyttävälle Loimaan kaupungille.

Sviatoslav Parshikov on Venäjältä kotoisin oleva kaupunkitutkija sekä Kazanin kaupungin modernia arkkitehtuuria käsittelevän kirjan Kazan Caprom (2022) kirjoittaja. Hän opiskelee Loimaan evankelisessa kansanopistossa.

Loimaan arkkitehtuuria ulkomaalaisen silmin -valokuvanäyttely Loimaan pääkirjastossa 30.4. asti.