Tumman tähtitaivaan, viljaisten peltojen ja hiljaisuuden äärelle voi johdattaa rakkaus, unelma vapaudesta tai yritysidea. Lue kolmen naisen tarinat!

Ei pidä antaa peltojen hämätä. Vaikka niitä on Loimaan pinta-alasta noin puolet ja maatalous on näkyvä osa kuntaa, siellä voi tehdä muutakin kuin ajella traktorilla korsi suupielessä. Oikeastaan pitäisi kysyä, mitä Loimaalla ei voisi tehdä, sillä puitteet ovat hyvinkin kunnossa.

– Tila ja oma rauha on täällä parasta ja sitä kyllä riittää. On mahdollisuuksia toteuttaa juuri omannäköinen elämä, sanoo Anna, 42.

Paikallisessa isossa organisaatiossa työskentelevä kauppatieteiden maisteri ystävineen ei vastaa mielikuvaa verkkaisesta maalaisesta.

– Olen luonteeltani impulsiivinen ja värikäs. Taiteellinen romustaja sekä vintage-harrastaja, kertoo puolestaan Suvi-Päivi, 41.

Teollisen alan päivätyölle antaa hyvää vastapainoa taideharrastus, jolle on tilaa omassa isossa pihapiirissä. Toisinaan puutarha kutsuu kuopsuttelemaan, mutta harrastuksia löytyy myös kodin ulkopuolelta.

– Man on the moon. Amazon. Kehto, Suvi-Päivi luettelee rengastrapetsin liikkeitä.

Outi on voimaileva luonnossaliikkuja.

– Täällä voi tosiaan harrastaa vaikka mitä, perinteisemmistä lajeista padeliin, crossfitiin ja tankotanssiin, lisää Outi, 38.

– Omaa sydäntäni lähellä on punttien kolistelu ja kotiinkin olen laittanut kuntosalin.

Turvallinen tasku keskellä kaikkea

Kolmikko arvostaa seudun rauhaa. Keskustassa on toki enemmän elämää, mutta maalla asuessa voi istua iltaa omalla pihalla tähtitaivasta katsellen ilman, että se katoaa valosaasteen alle. Linnut laulavat ja luonto on lähellä. Outi kertoo liikkuvansa paljon metsässä marjastaen ja sienestäen. Anna voi valita juoko aamukahvinsa auringossa vaaleanpunaisella kuistilla, syreenimajan varjossa vai joen rannassa laiturilla.

– Tämä on hyvä paikka kasvattaa lapsia. Palvelut ovat kunnossa ja kyläkouluja edelleen toiminnassa. Mutta vaikka Loimaa on tällainen turvallinen tasku, se sijaitsee keskellä ruuhka-Suomea – käytännössä ysi- ja kakkosteiden risteyksessä, tiivistä ydinperhearkea kahden lapsensa ja miehensä kanssa elävä Suvi-Päivi sanoo.

 ”Työmatka on tasan se, mitä pihan poikki kävelee!”

Loimaalta pääsee kätevästi autolla, junalla tai bussilla noin tunnissa Turkuun tai Tampereelle eikä matka Helsinkiin kestä sekään kuin pari tuntia. Isompien kaupunkien huvituksissa voi milloin tahansa piipahtaa ja palata vielä yöksi kotiin. Anna lähtee toisinaan myös päämäärättömille moottoripyöräajeluille.

– Nautin rauhasta eikä menotarve ole enää niin kova kuin nuorena. Mutta pidän ajatuksesta, että tie on aina auki.

Kanalasta verhoilijan verstaaksi

70-luvun lopulla rakennettu, puuverhoiltu omakotitalo näyttää suorastaan uudelta verrattuna pihapiirin muihin rakennuksiin, jotka ovat yli satavuotiaita. Niissä on aikanaan pidetty eläimiä, mutta nyt uuteen käyttöön eli huonekaluverstaaksi remontoidussa kanalassa majailee muun muassa nojatuoleja, sohvia sekä autojen penkkejä.

– Aloin opintojen jälkeen miettiä, että olisipa kiva, jos työn voisi yhdistää kotiympäristöön, verhoilualan yrittäjänä työskentelevä Outi kertoo.

Outi on syntyperäinen loimaalainen, joka opintojen jälkeen palasi kotikonnuilleen. Ratkaisu on ollut enemmän kuin mieluinen.

– Työmatka on tasan se, mitä pihan poikki kävelee, hän nauraa.

Tilava koti omalla tontilla ja pihapiiri työtilalla sekä kuntosalilla kuulostaa kalliilta yhdistelmältä. Loimaalla neliöitä kuitenkin irtoaa aivan eri tavalla kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla: jo yksiön hinnalla voi saada kokonaisen talon lisärakennuksineen.

Maajussille löytyi morsian

Alkujaan Annan ajatuksissa oli ainoastaan pyörähtää Loimaalla. Gradun valmistumisen jälkeen hän lähtisi muualle töihin.

– Sitten satuttiin kaverin kanssa autolla ajellessa poimimaan kyytiin paikallinen maajussi, Anna kertoo.

Anna on moottoripyöräilevä maatilan emäntä

60-luvun Fordin takapenkiltä sai alkunsa rakkaustarina, jonka seurauksena Anna päätti jäädä. Pariskunnan poika täyttää pian yhdeksän ja perhe asuttaa 150 vuotta vanhaa maalaistaloa Loimaan maaseudulla.

– Hektisen työn vastapainona vanhan talon tunnelma pihapiireineen sekä niihin liittyvät puuhat remontti- ja sisustusprojekteineen rauhoittavat. Iloa tuo myös se, kun välillä kaikki pöydässä oleva ruoka on ihan tästä läheltä. Perunat ja kasvikset omasta maasta, sienet ja marjat kerätty lähimetsistä, liha paikallista riistaa, hän sanoo.

Suvi-Päivi ja Outi miettivät, onko kukaan koskaan kyseenalaistanut heidän valintaansa asua Loimaalla.

Useammin on tainnut käydä päinvastoin – kylässä käytyään moni on ihmetellyt, miksi he eivät asu vastaavassa paikassa.

– Toivon omalla esimerkilläni rohkaisevani ihmisiä kokeilemaan maalla asumista, Suvi-Päivi kannustaa.

Parhaimmillaan Loimaaltakin löytää pysyvän paikan, jossa sielu lepää.

Loimaa on kaupunki maalla

  • Loimaa on mukavaan elämiseen sopivan kokoinen n. 16 000 asukkaan maaseutukaupunki, jossa on tilaa elää ja hengittää jokien halkomissa peltomaisemissa.
  • Maaseutukaupungissa saat molemmat: maaseudun rauhan ja turvallisuuden sekä kaupungin monipuoliset palvelut ja harrastusmahdollisuudet.
  • Asuminen on edullista ja arki sujuu. Asumiseen löytyy laadukkaita vaihtoehtoja modernista kaupunkiasumisesta maaseudun idyllisiin kohteisiin. Tontit ovat isoja ja edullisia sekä keskustan liepeillä että maaseudun yhteisöllisissä kylissä.
  • Teollisuus, kauppa, palvelut ja maatalous sekä yrittäjyys tarjoavat tekijöille lukuisia uravaihtoehtoja. Loimaalla on vapaus toteuttaa oman näköistä elämää!

Millaista olisi asua, tehdä töitä tai lomailla Loimaalla? Tutustu vaihtoehtoihin!

Koti Loimaalta | Töihin tai yrittäjäksi Loimaalle | Lomaile Loimaalla