24.11.2020

Turun yliopiston 100-vuotisnäyttely Loimaan Taidetalossa 12.11.–22.12.2020

Olivatko 1960-luvun turkulaiset opiskelijat yhtä radikaaleja kuin helsinkiläiset? Ketkä presidenteistämme ovat opiskelleet Turun yliopistossa? Mitä yliopiston rakennuksessa tehtiin sodan aikana? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Turun yliopiston 100-vuotisnäyttely.

Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle -näyttelyssä esitellään tiedeyhteisön historiaa, turkulaista tieteellistä tutkimusta, opiskelijaelämää ja yliopiston ja kaupungin suhdetta.

Yliopiston historiaa esittelevän näyttelyn tekstien taustalla on professori Vesa Vareksen Turun yliopiston historia -tutkimushanke. Näyttelyssä tutustutaan yliopiston historian vaiheisiin sekä tutkijoiden ja opiskelijoiden arkeen ja juhlaan sadan vuoden ajalta. Esille nostetaan turkulaisia tutkimustarinoita, kuten hampaiden terveyttä edistävä Ksylitoli ja koulukiusaamiseen puuttuva KiVa-Koulu. Näyttelyssä yliopistolaiset vastaavat myös kysymykseen: Mikä Turun yliopistossa on innostanut?

Yliopiston perustamiseksi kerättiin varoja ja lahjoituksia tuli runsaasti myös Loimaan seudulta. Anna Maria (Maija) Koskenniemen (1887–1972) jäämistöstä näyttelyssä on esillä mm. Turun Suomalaisen Yliopistoseuran vuosikirja vuodelta 1919, joka sisältää luettelon kaikista lahjoittajista. Maija Koskenniemi toimi Loimaan yhteiskoulun ranskan, saksan ja ruotsin kielen opettajana 1914–1956, sekä koulun rehtorina vuosina 1951–1953. Hän piti lisäksi kirjakauppaa Loimaalla yhdessä siskonsa, opettaja Inga Koskenniemen kanssa.