19.5.2022

Loimaa on merkittävä ruuan tuottaja-alue

Loimaa on merkittävä puhtaan, kotimaisen ruuan tuottaja-alue. Kylmä kevät on viivästyttänyt kauden aloitusta, mutta parin viikon aikana on alkanut pelloilla tapahtua ja kylvöt alkaa olla monella hyvällä mallilla.

Loimaan maatalous vuoden 2021 lukuina:

Loimaalla maatiloja on 570 kpl.

Loimaa on yksi Suomen vilja-aitoista, peltoa Loimaalla on n. 41 700 ha. Tilojen keskikoko Loimaalla on 73,1 ha, mikä ylittää valtakunnan ja maakunnankin keskikoon. Yli 100 ha:n tilat hallitsevat yli puolta peltoalasta. Viljakasveja viljeltiin lähes 60 % peltoalasta. Vilja ei mene pelkästään ravinnoksi, vaan siemenviljely on merkittävää.

Kotieläintilat ovat peltoalaltaan kasvinviljelytiloja suurempia. Rakennekehitys on nopeata edelleen: puolet tiloista hallitsee 80 % pellosta ja 90 % kokonaistuotannosta.

Kotieläintiloja on suunnilleen viidennes tiloista, 112 kpl. Sika- ja siipikarjatalous ovat vahvoja. Suomen kananmunista yli neljännes tuotetaan Loimaan maaseutupalveluiden (kaikki 5 kuntaa) alueella, Loimaa kuuluu valtakunnan kolmen munakkaimman kunnan joukkoon. Siipikarjanlihan tuotanto on myös kasvanut muita alueita nopeammin. Viimeisen 20 vuoden aikana sianlihan tuottajien määrä on puolittunut, mutta tuotannon määrä kasvanut. 

Maidon ja naudanlihan tuotanto on erittäin vahvasti keskittynyttä. Tiloja ei ole monta, mutta ne ovat sitäkin suurempia. Alalle on viime vuosina tehty suuriakin investointeja.