4.3.2022

Muutoksia positiivisen (laboratoriovarmistetun) koronatestituloksen saaneille 7.3.alkaen

Muutoksia virallisen positiivisen koronatestituloksen saaneille ja eristykseen määräämiseen ensi viikon maanantaista alkaen.

Saat edelleen tekstiviestin, jossa lukee ”Koronatestisi on positiivinen, eli sinulla on koronavirustarunta”. Mutta 7.3.2022 ja sen jälkeen positiivisen koronatestituloksen saaneille henkilöille ei enää soiteta tartuntatautitiimistä eikä heitä aseteta tartuntatautilääkärin määräämään eristykseen, tämä ohje koskee myös kotihoidon asiakkaita.

Koronapositiivisen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja vähintään 5 vrk ajan oireiden alusta lähtien ja tarvittaessa pidempään, kunnes on ollut oireeton 2 vrk ajan.

Oireettomuudella tarkoitetaan, että kuume on poissa ja muut oireet selvästi vähenemässä. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä tai nuha ainoana oireena eivät vaadi eristyksen jatkamista. Oireettoman koronapositiivisen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja 5 vrk ajan näytteenottopäivän jälkeen.

Tartuntatautipäiväraha

Jos laboratoriovarmistetun positiivisen koronatestituloksen saanut henkilö joutuu olemaan poissa työstä tartunnan leviämisriskin takia, hän voi saada Kelan myöntämää tartuntatautipäivärahaa. Tartuntatautipäivärahaa on mahdollista saada siitä päivästä alkaen, kun positiivinen testitulos on valmistunut tartuttavuusajan loppuun. Lisätietoja Kelan verkkosivuilta.

Mikäli positiivisen tuloksen saanut henkilö tarvitsee todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten, eikä saa sitä työterveyshuollosta, tulee hänen ottaa yhteyttä alla olevaan numeroon.

  • 02 761 2250 /Koronapositiivisten todistukset (takaisinsoittojärjestelmä), takaisinsoitto järjestelmään voi soittaa 24/7 ja takaisinsoitto soitetaan pääsääntöisesti arkisin klo 9-19 tai sunnuntaisin klo 15-19

Mikäli positiivisen tuloksen saanut ei tartuttavuusajan päätyttyä ole vielä työkykyinen, on jatko sairauslomaa, johon todistus pyydetään työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta. Myös mahdollinen testitulosta edeltävä aika on sairauslomaa.

Henkilöt, jotka on aiemmin puhelinkontaktissa asetettu eristykseen, tulevat saamaan eristyspäätöksensä.

Sote-toimintayksiköiden asukkaat ja potilaat eristetään jatkossakin yksikköepidemioiden hillitsemiseksi.

Tartunnanjäljitystä tehdään jatkossa harkitusti.

Positiivisen kotitestituloksen saaneet henkilöt

Positiivisen kotitestin tehneen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja vähintään 5 vrk ajan oireiden alusta lähtien ja tarvittaessa pidempään, kunnes on ollut oireeton 2 vrk ajan.

Kotitestin tehnyt voi tarvittaessa pyytää todistuksen sairauspoissaolosta (vähintään 5 vrk) omasta työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta.

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, poikkeuksena kohdassa Milloin on syytä hakeutua terveydenhuollon testiin? luetellut kriteerit, jotka löytyvät Koronatietoa -sivulta.