11.2.2022

KALVO – Markku Haanpään uusi näyttely Loimaan Taidetalossa 9.2–4.6.2022

Tyhjenen ja tyhjennän – näistä sanoista KALVO -näyttely sai alkunsa. Yhtenä KALVO:n tavoitteena oli rakentaa näyttely, jonka toteuttamiseksi ei ole ostettu uutta materiaalia. Kirkkaana odotuksena ymmärrys kulutuksestamme. Siitä mitä jätämme jälkeemme, jopa läpi kuoleman.

Markku Haanpää asuu ja työskentelee Loimaalla, työmetodeinaan mm. maalaus, installaatio, taidegrafiikka ja kuvanveisto. Usein hän yhdistää eri medioita ja valitsee tekniikat tilan ja teeman mukaisesti. Luonnollisuus on tärkeä osa hänen taiteellista prosessiaan, niin maaliaineen tapahtumina kuin aihepiirissäkin. Mukana on myös primitiivisyys ja jokin ikiaikainen solumuistiin takertunut rituaali, joka ilmentyy esimerkiksi tulenlieskoina tai pölyävänä savimaana.

Luonnon kunnioitus ja suojelu on ollut hänelle tärkeää jo lapsena, ja taiteilijan elämä onkin muokkautunut sen mukaisesti. Hänen taiteellisen työskentelynsä tulos voi olla vaikkapa suojeltu metsäalue. Koska elämme suuren muutoksen aikaa, on tärkeää pyrkiä vaikuttamaan, hän toteaa.  Työskentelyssään hän pohtii taiteensa hiilijalanjälkeä ja on etsinyt keinoja pienentää sitä merkittävästi, harjoittaen omaa ”taiteellista ympäristöaktivismiaan”. Hän tuo teoksissaan esille rehellisesti sen, miten toimii taiteellisessa prosessissaan, eikä yritä peitellä ihmisyytensä tuomia vaikutuksia teoksissaan. Esimerkiksi ryhtymällä maalaamaan tai polttaessaan tulella veistosta, hän väistämättä tekee hiilijalanjäljen. 

Lue lisää ajankohtaisista näyttelyistä.

Museo on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 11-17. Sisäänpääsymaksu 5 euroa, opiskelijat ja eläkeläiset 3 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Olemme Museokorttikohde!