Koronarokotukset

Koronarokotukset alkoivat Loimaan ja Oripään yhteistoiminta-alueella tammikuun 2021 alussa ja ne etenevät kansallisen ohjeistuksen mukaan. Lisätietoa rokotusten edistymisestä saat kaupungin verkkosivujen ja Facebookin lisäksi Loimaan Lehdestä. Oripääläisiä tiedotetaan ja ohjeistetaan myös Oripään kunnan omilla nettisivuilla. Koronarokotuksista tiedotetaan aina siinä vaiheessa kun asiat ovat varmoja ja mahdollisimman muuttumattomia.

Tietoa koronatodistuksista Koronatietoa-sivulta.

Ajankohtaista

Huom!

 • 4. rokoteannos annetaan yli 60-vuotiaille sekä 18-69 – vuotiaille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville. Katso myös muut 4. rokotteen saajaryhmät 4. rokotusannoksen kohdalta.
 • 5. annoksia suositellaan 15.6. alkaen voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Katso tarkemmin 5. rokotusannoksen kohdalta.

 • tehosteannoksia suositellaan yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Katso tarkemmin tehosteannokset- kohdasta.
 • Uusi varianttiräätälöity Comirnaty Original/Omicron BA.1-rokote otetaan käyttöön Loimaalla tehosterokotuksissa 1.10.2022 alkaen

Katso muut rokoteannoskohtaiset suositukset alempaa kunkin koronarokoteannoksen kohdalta.

Rokotuspäivät

Ajanvarauksella:

3.10. klo 14.00-15.30 Loimaan pääterveysasema, kaikki yli 5-vuotiaat

4.10. klo 14.00-14.30 Loimaan pääterveysasema, kaikki yli 12-vuotiaat

11.10. klo 11.00-11.30 Loimaan pääterveysasema, kaikki yli 12-vuotiaat


Koronarokotuksen tehosteannos suositellaan otettavaksi samalla käynnillä influenssarokotuksen yhteydessä, INFLUENSSAROKOTUSPÄIVÄT ILMOITETAAN MYÖHEMMIN!

Huomioitavaa koronarokotukseen tullessa

 • Saavuthan varaamallesi rokotusajalle täsmällisesti ettei rokotuspaikalle kerry jonoja. 
 • Otathan mukaan Kela-kortin. Tarvittaessa käy myös henkilöllisyystodistus (henkilökortti, ajokortti tai passi)
 • Päälle helposti riisuttava yläosa (rokote pistetään olkavarteen). 
 • Suojauduthan maskilla ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
 • Pääterveysasemalle saavuttuasi sinut ohjataan rokotuspisteelle.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.   

Koronarokotusannokset

Katso taulukko rokotusohjeistuksen annosväleistä

1. koronarokotusannos

Tällä hetkellä rokotetaan kaikkia yli 5-vuotiaita. Aika suositellaan varaamaan sähköisen ajanvarauksen kautta. Puhelimitse ajan voi varata vain, jos ei ole mahdollista tehdä sähköistä varausta. Katso tarkemmat tiedot ajanvarauksesta.

Lisätietoja rokotusryhmistä (alaikäiset, riskiryhmät sekä opiskelijat ja ulkopaikkakuntalaiset) löytyy sivun alaosasta.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

2. koronarokotusannos

Ajan 2. rokotusannokselle saa 1. annoksen yhteydessä, yleensä 6 viikon päähän ensimmäisestä annoksesta. Toisen annoksen voi aikaistaa tai muuttaa sähköisen ajanvarauksen kautta. Huomioithan seuraavat asiat:  

 • 2. rokotteen annosväli on joko kansallisen THL:n suosituksen mukainen 6 viikkoa tai se voi olla myös rokotevalmisteen myyntiluvan mukainen (BioNTech-Pfizerin Comirnaty 3vkoa, Modernan Spikevax 4vkoa), mikäli on tarvetta saada rokotesuoja nopeasti johtuen esimerkiksi epidemiologisesta tilanteesta tai koronapassista. Lasten ja nuorten aikuisten (alle 30v) rokotuksissa rokotusväli on pääsääntöisesti 6 viikkoa, ellei tarvetta nopeampaan suojaan ilmene. (tieto päivittynyt 19.11.2021)
 • Kirjoita ajanvarauksen syy kenttään sen rokotteen nimi, minkä olet ensimmäisellä kerralla saanut, jotta osaamme varata sinulle sopivan rokotteen.  

3. koronarokotusannos

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta seuraaville ryhmille:

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille THL suosittelee kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Heille THL suosittelee myös neljättä annosta, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Katso luettelo immuunipuutossairauksista.
 • 60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
 • 18–59-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.
 • 12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. 

Huom! Kaksi rokoteannosta saanut henkilö, joka on sairastanut koronavirustaudin, ei tarvitse kolmatta rokoteannosta. Poikkeuksena voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, joille suositellaan kolmatta annosta 3-4 kk kuluttua tartunnasta/sairastetusta taudista riippuen siitä kumpi on ollut viimeisin.

THL suosittelee, että kolmantena annoksena annetaan kokonainen annos Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai puolikas annos (0,25ml) Modernan Spikevax-rokotetta. Myös niille henkilöille, jotka ovat aiemmin saaneet AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta, suositellaan kolmantena annoksena mRNA-rokotetta, jos tälle ei ole lääketieteellistä estettä.

Alle 30-vuotiaille miehille suositellaan kolmantena annoksena vain Comirnaty-rokotetta.

4. koronarokotus

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia seuraaville ryhmille:

 • 60 vuotta täyttäneille
 • iäkkäille hoivakodeissa asuville
 • iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä
 • iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona
 • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
 • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 18-69-vuotiaille

Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan, neljättä rokotetta ei tarvitse ottaa.

Voimakkaasti immuunipuutteisille 5-11-vuotiaille ei suositella tällä hetkellä tehosteannoksia.

5. koronarokotus

THL suosittelee viidensiä koronarokoteannoksia 15.6. alkaen kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille.

Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4-6 kuukautta.

Taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta.

Rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Immuunipuutepotilaiden 5. rokotuksen ajanvaraus vain rokotuspuhelimesta 02 761 2250, koska heidät pitää haastatella diagnoosin vuoksi.

Viiden koronarokotuksen voi tulla hakemaan myös pop up –tapahtumista.

Tehosteannos

THL suosittelee koronarokotteen tehostamista ikääntyneille ja riskiryhmille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee syksyn aikana koronarokotteen tehostamista yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Tehosterokotetta suositellaan kohderyhmille riippumatta aiempien rokotteiden määrästä.

THL:n tiedotteen (1.9.2022) mukaan koronarokotteen tehostamista suositellaan liitettäväksi influenssarokotusten yhteyteen eli erillistä tarvetta hakeutua rokotukselle esimerkiksi syyskuun aikana ei ole. Influenssarokotusten tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Tehosterokote voidaan antaa, kun aiemmasta rokotteesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään kolme (3) kuukautta. Kohderyhmän lisäksi tehosterokote voidaan antaa yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion mukaan myös muille 18 vuotta täyttäneille esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi. Arvion tekee rokottava yksikkö.

Uusi varianttiräätälöity Comirnaty Original/Omicron BA.1-rokote otetaan käyttöön Loimaalla tehosterokotuksissa 1.10.2022 Muita aiemminkin käytössä olleita rokotteita (Spikevax sekä Comirnaty) on edelleen saatavilla, mikäli asiakas haluaa valita tehosterokotteeksi aiemmin ottamansa rokotteen.

Novavaxin Nuvaxovid-koronarokote

Rokotetta suositellaan henkilölle, jolle ei voida antaa mRNA- tai adenovirus-vektorirokotetta. Rokotetta voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan.

Lääketieteellinen tarve rokotteelle on 60 vuotta täyttäneillä ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla

Kolmantena ja neljäntenä rokoteannoksena annetaan ensisijaisesti mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Jos lääketieteellisestä syystä ei voida antaa muita rokotteita, tai rokotettava ei halua muita rokotevalmisteita, voidaan kolmantena annoksena antaa myös Nuvaxovid-rokotetta.

Vaikka Nuvaxovidilla ei ole toistaiseksi myyntilupaa tehosteannoksiin, alustavissa tutkimuksissa rokote on ollut tehokas myös kolmantena annoksena, eikä turvallisuushuolia ole havaittu. Myös neljäntenä annoksena voidaan tarvittaessa antaa Nuvaxovidia.

Perusrokotussarjaan kuuluu 2 rokotusta. Suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa.

Novavaxin ajanvaraus vain puhelimitse 02 761 2250.
Massarokotuspäivissä ei  Novavaxin-rokotetta ole käytössä. 

Lisätietoja Nuvaxovid-koronarokotteesta THL:n koronavirusrokotteet -sivulla.

Rokotusaikojen varaukset

Ajanvaraukset tulee tehdä sähköisen ajanvarauksen kautta, josta sen myös saa nopeammin. Puhelimitse ajan voi varata vain, jos ei ole mahdollista tehdä sähköistä varausta.   

Immuunipuutteisten potilaiden ajanvaraus tulee tehdä vain puhelimitse, koska heidät pitää haastatella diagnoosin vuoksi. 

Ajanvaraukset sähköisesti

Ajanvarausohjelma tunnistaa oikeutesi varata ajan syntymäaikasi mukaan. 

Varaa aika sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä

Ohje sähköisen ajanvarauksen tekemiseen

Sähköisen ajanvarauksen eteneminen:

 • vahva tunnistautuminen esim. pankkitunnuksilla
 • valitse oikea ikäryhmä
 • hae aikavaihtoehdot ja valitse haluamasi aika
 • varaa aika ja saat loppukuittauksen varauksestasi

Sähköinen ajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen, joten henkilön tulee itse varata oma rokotusaikansa. Puhelimitse voi myös omainen varata ajan. 

Ajanvaraukset puhelimitse 24/7

Puhelimitse ajan voi varata vain, jos ei ole mahdollista tehdä sähköistä varausta. Immuunipuutteisten potilaiden ajanvaraus tulee tehdä vain puhelimitse, koska heidät pitää haastatella diagnoosin vuoksi. 

Rokotusajanvaraukset vain numerosta:

puh. 02 761 2250

Rokotuspuhelimeen voi soittaa kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. Soittajat jäävät jonoon ja heille soitetaan takaisin. Takaisinsoitto pyritään tekemään mahdollisimman pian arkipäivisin, viimeistään viikon sisällä.

Rokotusajan voi varata myös esim. omainen, joka voi valita takaisinsoittonumeroksi joko oman tai rokotettavan henkilön numeron.

Huom! Kuuntele huolellisesti rokotuspuhelimen nauhoite loppuun asti. Nauhoite kertoo selkeästi oletko päässyt jonoon ja sinulle soitetaan takaisin heti, kun mahdollista.

Rokotusajan saa ainoastaan erillisestä rokotuspuhelimesta. Rokotusasioissa ei kannata soittaa yleiseen ajanvarausnumeroon tai kaupungin vaihteeseen.

Varatun ajan peruminen tai vaihtaminen

Jos rokotusajan joutuu perumaan tai vaihtamaan, tulee soittaa rokotuspuhelimeen. Valitse ”ajan peruutus” ja jätä ääniviestinä tietosi ja soittopyyntö uudesta ajasta. Aikojen peruutuksia seurataan päivittäin. Vain sähköisesti varatut ajat voi perus sähköisesti.

Alaikäisten rokotukset

Loimaan ja Oripään yhteistoiminta-alueella rokotetaan kaikkia yli 5-vuotiaita lapsia ja nuoria. Rokotusajanvaraukset tehdään sähköisesti, jos mahdollista tai puhelimitse rokotuspuhelimesta 02 761 2250.  

Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiselle 

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Jos lapsi/nuori ei ole itse kykenevä päättämään rokotuksesta tai hän ei halua itse päättää, tarvitaan rokotteen antamiseen kaikkien huoltajien suostumus. Eli jos lapsi/nuori tulee rokotukselle vain toisen huoltajan kanssa, tulee mukana kuitenkin olla toisen huoltajan suostumus rokotuksen antamiseen.
Lomake huoltajan suostumuksesta rokotuksen antamiseen.

Opiskelijoiden ja ulkopaikkakuntalaisten rokotukset

Loimaalla asuvia opiskelijoita suositellaan varaamaan aika sähköisen ajanvarauksen kautta. Ulkopaikkakuntalainen, joka viettää Loimaalla suurimman osan ajastaan voi kuitenkin kotikuntansa sijaan varata ajan myös Loimaalta. Ulkopaikkakuntalaisen tulee varata aika puhelimitse (ulkopaikkakuntalainen ei pysty varaamaan aikaa Loimaan sähköisestä järjestelmästä).

Riskiryhmäläisten rokotukset

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on laatinut järjestyksen, jonka perusteella rokotetta tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville riskiryhmille.

1. lääketieteellinen riskiryhmä

1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä  

2. lääketieteellinen riskiryhmä

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma 
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti):
  mm. sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, iskeemiset sydänsairaudet sekä verenpainetaudin aiheuttamat sydän- ja munuaisvauriot. 
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila (silloin, kun ne haittaavat hengitystä):
  aivoinfarkti, aivoverenvuoto, hengityshalvaus, Parkinsonin tauti, MS-tauti eli pesäkekovettumatauti, hermo-lihasliitosten ja lihasten sairaudet sekä CP-oireyhtymä ja hengitystä haittaavat muut halvausoireyhtymät.
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen:
  mm. selkärankareuma, nivelreuma, niveltulehdukset, haavainen paksusuolentulehdus, Crohnin tauti ja psoriaasi (jos suun kautta tablettina otettu glukokortikoidihoito) tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito (solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet ja muut immunosuppressantit). 
 • Vaikea krooninen maksasairaus:
  maksan vajaatoiminta, maksafibroosi ja maksakirroosi
 • Tyypin 1 diabetes (insuliinihoitoinen diabetes)
 • Lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea:
  diagnosoitu keskivaikea (hengityskatkoksia tai -vaimentumia on tunnissa yli 15) tai vaikea uniapneatauti (hengityskatkoksia tai -vaimentumia on tunnissa yli 30). 
 • Psykoosisairaus:
  skitsofrenia, skitsotyyppinen häiriö ja harhaluuloisuushäiriöt sekä henkilöt, joilla on klotsapiinihoito johonkin muuhun mielenterveydenhäiriöön
 • Sairaalloinen lihavuus, joiden painoindeksi (BMI) on 40 tai sitä suurempi. 
  Voit kirjata ilmoittautumisen yhteydessä painoindeksin syyksi rokotteelle. Perusteeksi riittää painoindeksin laskutoimitus, jonka voit tehdä esim. Sydänliiton sivuilla.
 • Raskaus

Yleiset koronarokotteiden haittavaikutukset

Kaikilla rokotteilla, kuten muillakin lääkkeillä, voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä. 

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Odotettavissa olevat oireet, kuten paikallisreaktiot, ovat tavallisempia toisen mRNA-rokoteannoksen jälkeen. Adenovirusvektorirokotteilla paikallis- ja yleisoireita tulee enemmän ensimmäisen annoksen jälkeen kuin toisen annoksen jälkeen. Yleensä valtaosa rokotteiden haittareaktioista tulee ilmi kuuden viikon sisällä rokottamisesta.

Lisätietoja infektiotaudeista ja rokotuksista

Loimaan kaupungin rokotustiedotuksesta

Koronarokotuksista ei tiedoteta ennakkoon, vaan vasta kun tiedot ovat varmoja. Rokotuksiin liittyvä tieto ja tilanteet ovat erittäin muuttuvia, johon vaikuttavat mm. valtakunnalliset ja sairaanhoitopiirin päätökset.

Loimaan kaupungin kanavissa tiedotetaan vain Loimaan koronarokotuksiin liittyvistä ryhmistä ja ohjeistuksista. Valtakunnalliset rokotus- ja koronatiedot löytyvät THL:n sivuilta ja mediasta sekä maakunnalliset vsshp:n koronasivulta. Loimaan Lehti uutisoi omalta osaltaan Loimaan alueen koronaan liittyvistä asioista.