Koronarokotukset

Koronarokotukset alkoivat Loimaan ja Oripään yhteistoiminta-alueella tammikuun alussa ja ne etenevät kansallisen ohjeistuksen mukaan. Lisätietoa rokotusten edistymisestä saat kaupungin verkkosivujen ja Facebookin lisäksi Loimaan Lehdestä. Oripääläisiä tiedotetaan ja ohjeistetaan myös Oripään kunnan omilla nettisivuilla. Koronarokotuksista tiedotetaan aina siinä vaiheessa kun asiat ovat varmoja ja mahdollisimman muuttumattomia.

Ajankohtaistilanne 10.5.2021

Loimaan ja Oripään yhteistoiminta-alueella rokotetaan viikolla 19 pääosin puhelinjonosta poimittuja sekä 2. rokoteannoksen saavia ryhmiä.

Ma 10.5. iltapäivällä on avattu sähköiseen ajanvaraukseen 120 uutta rokotusaikaa yli 55-vuotiaille sekä riskiryhmäläisille. Katso tarkemmat tiedot riskiryhmistä ja niihin kuulumisesta Koronarokotukset-sivulta.

La 15.5. rokotukset ovat Loimaan pääterveysasemalla.

Huomioitavaa koronarokotukseen tullessa:

 • Saavuthan varaamallesi rokotusajalle täsmällisesti ettei rokotuspaikalle kerry jonoja. 
 • Otathan mukaan Kela-kortin ja helposti riisuttavan yläosan. 
 • Suojauduthan maskilla ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.

Puhelintiedusteluja ei suositella linjojen ruuhkautumisen estämiseksi.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.   

Rokotusaikojen varaukset

Aika suositellaan varaamaan sähköisen ajanvarauksen kautta!

Vain kulloinkin vuorossa olevaan rokotusryhmään kuuluvat voivat varata ja saada ajan. Myös aiemmin rokotusvuorossa olleisiin ryhmiin kuuluvat saavat edelleen varata ajan rokotukseen. Kaikki halukkaat saavat varmasti rokotteen.

Ajanvaraukset sähköisesti

Ajanvarausohjelma tunnistaa oikeutesi varata ajan syntymäaikasi mukaan. 

Varaa aika sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä

Ohje sähköisen ajanvarauksen tekemiseen

Sähköisen ajanvarauksen eteneminen:

 • vahva tunnistautuminen esim. pankkitunnuksilla
 • valitse oikea ikäryhmä
 • hae aikavaihtoehdot ja valitse haluamasi aika
 • varaa aika ja saat loppukuittauksen varauksestasi

Sähköinen ajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen, joten henkilön tulee itse varata oma rokotusaikansa. Puhelimitse voi myös omainen varata ajan. 

Ajanvaraukset puhelimitse

Rokotusajanvaraukset vain numerosta:

puh. 02 761 2250
ma-ke klo 8.00-15.00

Soittajat jäävät jonoon ja heille soitetaan takaisin.

Rokotusajan voi varata myös esim. omainen, joka voi valita takaisinsoittonumeroksi joko oman tai rokotettavan henkilön numeron.

Rokotuspuhelimen ajanvarauksen nauhoitteella on aina tieto rokotusvuorossa olevasta ryhmästä tai ryhmistä. Valitse numerovalinnalla ryhmä, johon kuulut.

Huom! Kuuntele huolellisesti rokotuspuhelimen nauhoite loppuun asti. Nauhoite kertoo selkeästi oletko päässyt jonoon ja sinulle soitetaan takaisin heti, kun mahdollista tai kun rokotetta saadaan lisää. Tähän voi mennä useitakin päiviä. Jos nauhoite ilmoittaa rokotusaikojen olevan täynnä, soita aikaisintaan seuraavana ajanvarauspäivänä (ma-ke) uudelleen.

Huom! Jos linja on ruuhkautunut, nauhoite ei toimi oikein ja linja voi katketa kesken puhelun. Tällöin ei myöskään tule selkää tietoa, että on jäänyt jonoon ja soitetaan takaisin. Linjan ollessa ruuhkautunut, kannattaa soittaa huomattavasti myöhemmin uudelleen tai seuraavana päivänä.

Ainoastaan rokotusnumeroon soittamalla voi varata ajan rokotukseen. Rokotusasioissa ei kannata soittaa yleiseen ajanvarausnumeroon tai kaupungin vaihteeseen.

Rokotusaikataulu ja tietoa ikäryhmittäin 

Loimaalaiset ikä- ja riskiryhmät rokotetaan kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotteiden saatavuus sekä se, miten tiettyä rokotetta on suositeltu eri ryhmille, vaikuttavat rokotusaikatauluun.

Rokotustoimitusten ennakoimattomuuden takia rokotusaikoja on tarjolla rajallisesti ja rokotettavista ryhmistä tiedotetaan sitä mukaa, kun rokotusmahdollisuudet varmistuvat. 

Huom. rokotusryhmissä ilmoitettu ikä koskee tänä vuonna ko. iän täyttäviä.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet ohjeistuksen koronarokotteen tehosteannoksen saannista.  Sen mukaisesti toinen annos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä.  

Saavuthan varaamallesi rokotusajalle täsmällisesti, ettei rokotuspaikalle kerry jonoja. Rokote pistetään olkavarteen, joten pukeudu tilanteeseen sopivaan yläosaan.

Yli 70-vuotiaiden rokotukset  

Tästä ikäryhmästä rokotteen halunneet henkilöt on pääosin rokotettu, mutta ko. ikäryhmään kuuluvat voivat edelleen varata ajan sähköisesti tai rokotuspuhelimen kautta. THL:n ohjeen mukaan AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Loimaallakin 65 vuotta täyttäneillä, mutta uuden linjauksen mukaan yli 65-vuotiaille voidaan toukokuun alusta lähtien antaa mRNA-rokote (Pfize-Biontech tai Moderna), jos rokotettava niin haluaa.

65-69 -vuotiaiden rokotukset

THL:n ohjeen mukaan AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Loimaallakin 65 vuotta täyttäneillä, mutta uuden linjauksen mukaan yli 65-vuotiaille voidaan toukokuun alusta lähtien antaa mRNA-rokote (Pfize-Biontech tai Moderna), jos rokotettava niin haluaa.

60-64 -vuotiaat perusterveet

60-64 -vuotiaiden rokotukset jatkuvat rokotteen saatavuuden mukaan.

Yli 55 -vuotiaiden rokotukset

55-59 -vuotiaiden rokotukset jatkuvat rokotteen saatavuuden mukaan.

Riskiryhmäläisten rokotukset

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on laatinut järjestyksen, jonka perusteella rokotetta tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville riskiryhmille.

1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvia 16-69 -vuotiaita ja 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvia 18-69 -vuotiaita on rokotettu viikosta 15 alkaen ja jatkuvat edelleen. 

1. lääketieteellinen riskiryhmä

1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset) Rokotusajan varauksesta netissä 

Et kuulu vielä rokotettavien ryhmään, jos 

 • sinulle on tehty kantasolusiirto yli kuusi kuukautta sitten etkä käytä enää hylkimisenestolääkitystä
 • sairastat tyvisolusyöpää eli basalioomaa (vaikka syöpää hoidetaan aktiivisesti)
 • sairastat eturauhassyöpää tai muuta syöpää (pois lukien verisyövät), jota seurataan ilman hoitoa 
 • sinulla on hoidettu syöpä, joka on remissiossa.
 • sairastat astmaa, joka vaatii jatkuvaa lääkitystä, mutta et ole joutunut käyttämään astman pahentumisvaiheessa viimeisen vuoden aikana kortisonitablettikuureja suun kautta
 • et käytä tablettihoitoa, insuliinihoitoa tai muuta pistettävää hoitoa tyypin 2 diabetekseen
 • IgA-vaje tai -puutos
 • mannoosia sitovan lektiinin puutos 
 • komplementtitekijä C4:n osittainen vaje

2. lääketieteellinen riskiryhmä

2. lääketieteellisen riskiryhmän rokotukset on tarkoitettu 18-64-vuotiaille

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma 
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti):
  mm. sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, iskeemiset sydänsairaudet sekä verenpainetaudin aiheuttamat sydän- ja munuaisvauriot. 
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila (silloin, kun ne haittaavat hengitystä):
  aivoinfarkti, aivoverenvuoto, hengityshalvaus, Parkinsonin tauti, MS-tauti eli pesäkekovettumatauti, hermo-lihasliitosten ja lihasten sairaudet sekä CP-oireyhtymä ja hengitystä haittaavat muut halvausoireyhtymät.
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen:
  mm. selkärankareuma, nivelreuma, niveltulehdukset, haavainen paksusuolentulehdus, Crohnin tauti ja psoriaasi (jos suun kautta tablettina otettu glukokortikoidihoito) tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito (solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet ja muut immunosuppressantit). 
 • Vaikea krooninen maksasairaus:
  maksan vajaatoiminta, maksafibroosi ja maksakirroosi
 • Tyypin 1 diabetes (insuliinihoitoinen diabetes)
 • Lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea:
  diagnosoitu keskivaikea (hengityskatkoksia tai -vaimentumia on tunnissa yli 15) tai vaikea uniapneatauti (hengityskatkoksia tai -vaimentumia on tunnissa yli 30). 
 • Psykoosisairaus:
  skitsofrenia, skitsotyyppinen häiriö ja harhaluuloisuushäiriöt sekä henkilöt, joilla on klotsapiinihoito johonkin muuhun mielenterveydenhäiriöön
 • Sairaalloinen lihavuus, joiden painoindeksi (BMI) on 40 tai sitä suurempi. 
  Voit kirjata ilmoittautumisen yhteydessä painoindeksin syyksi rokotteelle. Perusteeksi riittää painoindeksin laskutoimitus, jonka voit tehdä esim. Sydänliiton sivuilla.

Lisätietoa AstraZenecasta

AstraZenecan rokotteen käyttöä jatketaan yli 65 vuotta täyttäneiden rokotuksissa kansallisten ohjeistuksen mukaan. THL:n uuden linjauksen mukaan yli 65-vuotiaille voidaan toukokuun alusta lähtien antaa AstraZenecan sijaan mRNA-rokote (Pfize-Biontech tai Moderna), jos rokotettava niin haluaa.

Jos olet yli 65 vuotta täyttänyt ja olet aikaisemmin sairastanut sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT), varaa aika puhelimitse. 

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este Astra-rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Loimaan kaupungin rokotustiedotuksesta

Koronarokotuksista ei tiedoteta ennakkoon, vaan vasta kun on varmasti tiedossa mitä ryhmää/ryhmiä on mahdollista rokottaa seuraavalla viikolla. Rokotuksiin liittyvä tieto ja tilanteet ovat erittäin muuttuvia. Tähän vaikuttavat mm. valtakunnalliset ja sairaanhoitopiirin päätökset, kulloinkin saatavat rokotusmäärät, joista tiedotetaan henkilökuntaa lyhyellä varoajalla sekä paikallinen rokotusten eteneminen. Ei kannata tiedottaa mahdollisesti väärää tai muuttuvaa tietoa.

Loimaan kaupungin kanavissa tiedotetaan vain Loimaan koronarokotuksiin liittyvistä ryhmistä ja ohjeistuksista. Valtakunnalliset rokotus- ja koronatiedot löytyvät THL:n sivuilta ja mediasta sekä maakunnalliset vsshp:n koronasivulta. Loimaan Lehti uutisoi omalta osaltaan Loimaan alueen koronaan liittyvistä asioista.

Katso lisätietoja koronarokotuksista THL:n koronarokotesivulta.