Koronarokotukset

Koronarokotukset alkoivat Loimaan ja Oripään yhteistoiminta-alueella tammikuun 2021 alussa ja ne etenevät kansallisen ohjeistuksen mukaan. Lisätietoa rokotusten edistymisestä saat kaupungin verkkosivujen ja Facebookin lisäksi Loimaan Lehdestä. Oripääläisiä tiedotetaan ja ohjeistetaan myös Oripään kunnan omilla nettisivuilla. Koronarokotuksista tiedotetaan aina siinä vaiheessa kun asiat ovat varmoja ja mahdollisimman muuttumattomia.

Tietoa koronatodistuksista Koronatietoa-sivulta.

Ajankohtaista

Rokotuspäivät (1., 2. ja 3. rokotteet)
ajanvarauksella:
25.01. Loimaan pääterveysasema, kaikki yli 12-vuotiaat (täynnä)
28.01. klo 12.30-17.00 Loimaan pääterveysasema, kaikki yli 5-vuotiaat,
02.02. klo 14.00-17.00 Loimaan pääterveysasema, kaikki yli 5 vuotiaat
09.02. klo 11.00-12.00 Loimaan pääterveysasema (täynnä)
10.02. klo 14.00-16.00 Loimaan pääterveysasema, vain 5-11-vuotiaat

ilman ajanvarausta:
28.1. klo 17.00-18.00 Loimaan pääterveysasema, kaikki yli 5-vuotiaat 

Huomioitavaa koronarokotukseen tullessa

 • Saavuthan varaamallesi rokotusajalle täsmällisesti ettei rokotuspaikalle kerry jonoja. 
 • Otathan mukaan Kela-kortin. Tarvittaessa käy myös henkilöllisyystodistus (henkilökortti, ajokortti tai passi)
 • Päälle helposti riisuttava yläosa (rokote pistetään olkavarteen). 
 • Suojauduthan maskilla ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
 • Pääterveysasemalle saavuttuasi sinut ohjataan rokotuspisteelle.

Puhelintiedusteluja ei suositella linjojen ruuhkautumisen estämiseksi.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.   

1. koronarokotusannos

Tällä hetkellä rokotetaan kaikkia yli 12-vuotiaita ja riskiryhmiä. Aika suositellaan varaamaan sähköisen ajanvarauksen kautta, josta sen myös saa nopeammin. Puhelimitse ajan voi varata vain, jos ei ole mahdollista tehdä sähköistä varausta. Katso tarkemmat tiedot ajanvarauksesta ja riskiryhmistä.

Alaikäisten rokotukset

Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiselle 

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Jos lapsi/nuori ei kykenevä itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Suostumus tehdään tällä suostumuslomakkeella. 

Jos lapsi/nuori tulee rokotukseen vain toisen huoltajan kanssa, niin poissaolevalta huoltajalta tulee olla allekirjoitettu suostumuslomake. Suostumuslomakkeen voi tulostaa THL:n verkkosivuilta täällä. Mikäli lapsi/nuori ei ole itse kykenevä päätöstä rokotuksesta tekemään. 

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

12-15-vuotiaat  

Loimaan ja Oripään yhteistoiminta-alueella 12-15 -vuotiaita on rokotettu kouluilla. Ne 12-15 -vuotiaat, jotka eivät syystä tai toisesta ole saaneet rokotusta kouluilla, rokotusajanvaraukset pääterveysasemalle tehdään sähköisesti, jos mahdollista tai puhelimitse.  

5-11 vuotiaat 

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Tämän vuoksi heille on järjestetty omia rokotuspäiviä eikä kaikista rokotuspäivistä ole mahdollista tulla hakemaan rokotusta 5-11 vuotiaille. 

Lasten rokotusajanvaraus tapahtuu puhelimitse numerosta 02-7612250. 

Opiskelijoiden rokotukset

Opiskelijoita suositellaan varaamaan aika sähköisen ajanvarauksen kautta. Ulkopaikkakuntalainen opiskelija, joka viettää Loimaalla suurimman osan ajastaan voi kuitenkin kotikuntansa sijaan varata ajan myös Loimaalta. Ulkopaikkakuntalaisen tulee varata aika puhelimitse (ulkopaikkakuntalainen ei pysty varaamaan aikaa Loimaan sähköisestä järjestelmästä).

2. koronarokotusannos

Ajan 2. rokotusannokselle saa 1. annoksen yhteydessä, yleensä 6 viikon päähän ensimmäisestä annoksesta. Toisen annoksen voi aikaistaa tai muuttaa sähköisen ajanvarauksen kautta. Huomioithan seuraavat asiat:  

 • 2. rokotteen annosväli on joko kansallisen THL:n suosituksen mukainen 6 viikkoa tai se voi olla myös rokotevalmisteen myyntiluvan mukainen (BioNTech-Pfizerin Comirnaty 3vkoa, Modernan Spikevax 4vkoa), mikäli on tarvetta saada rokotesuoja nopeasti johtuen esimerkiksi epidemiologisesta tilanteesta tai koronapassista. Lasten ja nuorten aikuisten (alle 30v) rokotuksissa rokotusväli on pääsääntöisesti 6 viikkoa, ellei tarvetta nopeampaan suojaan ilmene. (tieto päivittynyt 19.11.2021)
 • Kirjoita ajanvarauksen syy kenttään sen rokotteen nimi, minkä olet ensimmäisellä kerralla saanut, jotta osaamme varata sinulle sopivan rokotteen.  
 • Olemassa olevaa 2. annoksen aikaa ei tarvitse erikseen peruuttaa, vaan se perutetaan rokotustilanteessa.  

HUOM! THL suosittelee, että PCR-testillä vahvistetun koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta.

Toista annosta
– suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3−4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.
– voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4−6 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Toinen rokoteannos toimii taudin sairastaneilla samoin kuin kolmas rokoteannos henkilöillä, jotka eivät ole sairastaneet koronavirustautia.

3. koronarokotusannos

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta seuraaville ryhmille:

1. Voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joilla on jokin seuraavista sairauksista:
 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Huom! Voimakkaasti immuunipuutteisille THL suosittelee kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta

Immuunipuutepotilaiden 3. rokotuksen ajanvaraus vain rokotuspuhelimesta 02 761 2250, koska heidät pitää haastatella diagnoosin vuoksi. 

2. THL suosittelee, että kolmatta rokoteannosta tarjotaan myös kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille.

60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Huom! Kaksi rokoteannosta saanut henkilö, joka on sairastanut koronavirustaudin, ei tarvitse kolmatta rokoteannosta.

THL suosittelee, että kolmantena annoksena annetaan kokonainen annos Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai puolikas annos (0,25ml) Modernan Spikevax-rokotetta. Myös niille henkilöille, jotka ovat aiemmin saaneet AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta, suositellaan kolmantena annoksena mRNA-rokotetta, jos tälle ei ole lääketieteellistä estettä.

Alle 30-vuotiaille miehille suositellaan kolmantena annoksena vain Comirnaty-rokotetta.

4. koronarokotus

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Heillä neljäs rokoteannos toimii tehosteena, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta. Lisätietoja THL:n sivuilta

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:

· Elinsiirto
· Kantasolusiirto
· Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
· Immunosuppressiivinen syöpähoito
· Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
· Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
· Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
· Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Immuunipuutepotilaiden 4. rokotuksen ajanvaraus vain rokotuspuhelimesta 02 761 2250, koska heidät pitää haastatella diagnoosin vuoksi.

Rokotusaikojen varaukset

Ajanvaraukset tulee tehdä sähköisen ajanvarauksen kautta, josta sen myös saa nopeammin. Puhelimitse ajan voi varata vain, jos ei ole mahdollista tehdä sähköistä varausta.   

Immuunipuutteisten potilaiden ajanvaraus tulee tehdä vain puhelimitse, koska heidät pitää haastatella diagnoosin vuoksi. 

Ajanvaraukset sähköisesti

Ajanvarausohjelma tunnistaa oikeutesi varata ajan syntymäaikasi mukaan. 

Varaa aika sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä

Ohje sähköisen ajanvarauksen tekemiseen

Sähköisen ajanvarauksen eteneminen:

 • vahva tunnistautuminen esim. pankkitunnuksilla
 • valitse oikea ikäryhmä
 • hae aikavaihtoehdot ja valitse haluamasi aika
 • varaa aika ja saat loppukuittauksen varauksestasi

Sähköinen ajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen, joten henkilön tulee itse varata oma rokotusaikansa. Puhelimitse voi myös omainen varata ajan. 

Ajanvaraukset puhelimitse 24/7

Puhelimitse ajan voi varata vain, jos ei ole mahdollista tehdä sähköistä varausta. Immuunipuutteisten potilaiden ajanvaraus tulee tehdä vain puhelimitse, koska heidät pitää haastatella diagnoosin vuoksi. 

Rokotusajanvaraukset vain numerosta:

puh. 02 761 2250

Rokotuspuhelimeen voi soittaa kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. Soittajat jäävät jonoon ja heille soitetaan takaisin. Takaisinsoitto pyritään tekemään mahdollisimman pian arkipäivisin, viimeistään viikon sisällä.

Rokotusajan voi varata myös esim. omainen, joka voi valita takaisinsoittonumeroksi joko oman tai rokotettavan henkilön numeron.

Huom! Kuuntele huolellisesti rokotuspuhelimen nauhoite loppuun asti. Nauhoite kertoo selkeästi oletko päässyt jonoon ja sinulle soitetaan takaisin heti, kun mahdollista.

Rokotusajan saa ainoastaan erillisestä rokotuspuhelimesta. Rokotusasioissa ei kannata soittaa yleiseen ajanvarausnumeroon tai kaupungin vaihteeseen.

Varatun ajan peruminen tai vaihtaminen

Jos rokotusajan joutuu perumaan tai vaihtamaan, tulee soittaa rokotuspuhelimeen. Valitse ”ajan peruutus” ja jätä ääniviestinä tietosi ja soittopyyntö uudesta ajasta. Aikojen peruutuksia seurataan päivittäin. Vain sähköisesti varatut ajat voi perus sähköisesti.

Koronarokotuskattavuus Loimaalla 

Ao. taulukossa on esitetty koronarokotuskattavuus Loimaalla ikäryhmittäin prosentteina (1., 2. ja 3. annoksen saaneet). Covid-19 rokotusten edistymistä voi seurata myös THL:n sivuilla.

Koronarokotuskattavuus Loimaalla 20.1. 2022 (lähde THL)

Riskiryhmäläisten rokotukset

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on laatinut järjestyksen, jonka perusteella rokotetta tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville riskiryhmille.

1. lääketieteellinen riskiryhmä

1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset) Rokotusajan varauksesta netissä 

2. lääketieteellinen riskiryhmä

2. lääketieteellisen riskiryhmän rokotukset on tarkoitettu 18-64-vuotiaille

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma 
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti):
  mm. sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, iskeemiset sydänsairaudet sekä verenpainetaudin aiheuttamat sydän- ja munuaisvauriot. 
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila (silloin, kun ne haittaavat hengitystä):
  aivoinfarkti, aivoverenvuoto, hengityshalvaus, Parkinsonin tauti, MS-tauti eli pesäkekovettumatauti, hermo-lihasliitosten ja lihasten sairaudet sekä CP-oireyhtymä ja hengitystä haittaavat muut halvausoireyhtymät.
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen:
  mm. selkärankareuma, nivelreuma, niveltulehdukset, haavainen paksusuolentulehdus, Crohnin tauti ja psoriaasi (jos suun kautta tablettina otettu glukokortikoidihoito) tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito (solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet ja muut immunosuppressantit). 
 • Vaikea krooninen maksasairaus:
  maksan vajaatoiminta, maksafibroosi ja maksakirroosi
 • Tyypin 1 diabetes (insuliinihoitoinen diabetes)
 • Lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea:
  diagnosoitu keskivaikea (hengityskatkoksia tai -vaimentumia on tunnissa yli 15) tai vaikea uniapneatauti (hengityskatkoksia tai -vaimentumia on tunnissa yli 30). 
 • Psykoosisairaus:
  skitsofrenia, skitsotyyppinen häiriö ja harhaluuloisuushäiriöt sekä henkilöt, joilla on klotsapiinihoito johonkin muuhun mielenterveydenhäiriöön
 • Sairaalloinen lihavuus, joiden painoindeksi (BMI) on 40 tai sitä suurempi. 
  Voit kirjata ilmoittautumisen yhteydessä painoindeksin syyksi rokotteelle. Perusteeksi riittää painoindeksin laskutoimitus, jonka voit tehdä esim. Sydänliiton sivuilla.

Mitä yleisiä haittavaikutuksia koronarokotteilla on?

Kaikilla rokotteilla, kuten muillakin lääkkeillä, voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä. 

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Odotettavissa olevat oireet, kuten paikallisreaktiot, ovat tavallisempia toisen mRNA-rokoteannoksen jälkeen. Adenovirusvektorirokotteilla paikallis- ja yleisoireita tulee enemmän ensimmäisen annoksen jälkeen kuin toisen annoksen jälkeen. Yleensä valtaosa rokotteiden haittareaktioista tulee ilmi kuuden viikon sisällä rokottamisesta.

Lisätietoja infektiotaudeista ja rokotuksista

Loimaan kaupungin rokotustiedotuksesta

Koronarokotuksista ei tiedoteta ennakkoon, vaan vasta kun tiedot ovat varmoja. Rokotuksiin liittyvä tieto ja tilanteet ovat erittäin muuttuvia, johon vaikuttavat mm. valtakunnalliset ja sairaanhoitopiirin päätökset.

Loimaan kaupungin kanavissa tiedotetaan vain Loimaan koronarokotuksiin liittyvistä ryhmistä ja ohjeistuksista. Valtakunnalliset rokotus- ja koronatiedot löytyvät THL:n sivuilta ja mediasta sekä maakunnalliset vsshp:n koronasivulta. Loimaan Lehti uutisoi omalta osaltaan Loimaan alueen koronaan liittyvistä asioista.