Koronarokotukset

Ajankohtaista

  • Syystalven 2022 tehosteannoksia suositellaan yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Katso tarkemmat tiedot Tehosteannos-kohdasta.
  • Uusi varianttiräätälöity Corminaty Original/Omicron BA.4-5-rokote on otettu käyttöön Loimaalla tehosterokotuksissa 26.10.2022 alkaen

Katso muut rokoteannoskohtaiset suositukset alempaa kunkin koronarokoteannoksen kohdalta.

Koronarokotuspäivät

Yleisiä, kuukausittaisia koronarokotuspäiviä ei toistaiseksi järjestetä. Yksittäisiä rokotusaikoja voi tiedustella numerosta 02 761 2250 tai seurata sähköisestä ajanvarauksesta. HUOM! Sähköinen ajanvarausjärjestelmä linkkeineen on muuttunut, lisätietoja Ajanvarukset-kohdasta.

HUOM! THL:n tehosterokotussuosituksiin ei ole tullut muutoksia!

Huomioitavaa koronarokotukseen tullessa

  • Saavuthan varaamallesi rokotusajalle täsmällisesti ettei rokotuspaikalle kerry jonoja. 
  • Otathan mukaan Kela-kortin. Tarvittaessa käy myös henkilöllisyystodistus (henkilökortti, ajokortti tai passi)
  • Päälle helposti riisuttava yläosa (rokote pistetään olkavarteen). 
  • Suojauduthan maskilla ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. 

Rokotusaikojen varaukset

Ajanvaraukset mieluiten sähköisen ajanvarauksen kautta. Puhelimitse ajan voi varata vain, jos ei ole mahdollista tehdä sähköistä varausta.

Ajanvaraukset sähköisesti

HUOM! Olemme uudistaneet sähköistä ajanvarausta. Siirry uudistetulle kirjautumissivulle tästä linkistä eTerveyspalvelut | Varha.

Huomioithan etusivulla olevan ohjeen siitä, että jokaisen käyttäjän on nyt tehtävä palvelusopimus uudestaan. Löydät palvelusopimuksen Lomakkeet -osiosta nimellä Sähköisen asioinnin sopimuslomake. Tervetuloa uusille sivuillemme!

Sähköinen ajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen, joten henkilön tulee itse varata oma rokotusaikansa. Puhelimitse voi myös omainen varata ajan. 

Ajanvaraukset puhelimitse 24/7

Puhelimitse ajan voi varata vain, jos ei ole mahdollista tehdä sähköistä varausta.

Rokotusajanvaraukset vain numerosta:
puh. 02 761 2250

Rokotuspuhelimeen voi soittaa kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. Soittajat jäävät jonoon ja heille soitetaan takaisin. Takaisinsoitto pyritään tekemään mahdollisimman pian arkipäivisin, viimeistään viikon sisällä.
Rokotusajan voi varata myös esim. omainen, joka voi valita takaisinsoittonumeroksi joko oman tai rokotettavan henkilön numeron.

Huom! Kuuntele huolellisesti rokotuspuhelimen nauhoite loppuun asti. Nauhoite kertoo selkeästi oletko päässyt jonoon ja sinulle soitetaan takaisin heti, kun mahdollista.
Rokotusajan saa ainoastaan erillisestä rokotuspuhelimesta. Rokotusasioissa ei kannata soittaa yleiseen ajanvarausnumeroon tai kaupungin vaihteeseen.

Varatun ajan peruminen tai vaihtaminen

Ajan voi perua sähköisesti viimeistään vuorokautta ennen varattua aikaa.

Puhelimella voi myös jättää ajanperuutusviestin.  

Koronarokotusannokset

Katso tarkemmat tiedot thl:n sivulta.

1. koronarokotusannos

Edelleen myös 1. annoksen voi hakea mikäli rokote on vielä ottamatta. Koronarokotteita annetaan kaikille yli 12-vuotiaille sekä 5-11- vuotiaille riskiryhmille. Mikäli olet sairastanut koronavirusinfektion, tarkista sopiva aikaväli taulukosta.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

2. koronarokotusannos

Ajan 2. rokotusannokselle saa 1. annoksen yhteydessä, yleensä 6 viikon päähän ensimmäisestä annoksesta. Tarvittaessa voit soittaa ja tiedustella varatun ajan muuttamista.

3. koronarokotusannos

THL suosittelee kolmatta koronarokotetta seuraaville ryhmille:

  • Voimakkaasti immuunipuutteisille 5 vuotta täyttäneille THL suosittelee kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Heille THL suosittelee myös neljättä annosta, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Katso luettelo immuunipuutossairauksista.
  • 60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
  • 18–59-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.
  • 12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. 

Huom! Sairastettu koronavirusinfektio vastaa yhtä koronarokotusta, mikäli sairastetun taudin ja edellisen koronaviruksen välissä on ollut vähintään 6 viikkoa

4. koronarokotus

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia seuraaville ryhmille:

  • 60 vuotta täyttäneille
  • iäkkäille hoivakodeissa asuville
  • iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä
  • iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona
  • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
  • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 18-69-vuotiaille

Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Sairastettu koronavirusinfektio vastaa yhtä koronarokotusta, mikäli sairastetun taudin ja edellisen koronaviruksen välissä on ollut vähintään 6 viikkoa. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan, neljättä rokotetta ei tarvitse ottaa.

Tehosteannos

THL suosittelee koronarokotteen tehostamista ikääntyneille ja riskiryhmille syystalven 2022 aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee syksyn aikana koronarokotteen tehostamista yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Tehosterokotetta suositellaan kohderyhmille riippumatta aiempien rokotteiden määrästä.

Tehosterokote voidaan antaa, kun aiemmasta rokotteesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään kolme (3) kuukautta. Kohderyhmän lisäksi tehosterokote voidaan antaa yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion mukaan myös muille 18 vuotta täyttäneille esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi. Arvion tekee rokottava yksikkö.

Koronarokotteiden tehosteannoskierros oli tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2022 loppuun mennessä. THL suosittelee, että tehosteannosta tarjottaisiin vielä vuoden 2023 aikana niille suosituksen piiriin kuuluville henkilöille, jotka eivät hakeneet annosta vuonna 2022.  Kun henkilö on saanut syksyllä yhden varianttirokotteen tehosteannoksen, hän ei enää tarvitse uutta varianttirokoteannosta ennen mahdollisia seuraavia suosituksia.

Jos henkilö on sairastanut koronataudin loka-joulukuussa, ei hän suojan kannalta tarvitse varianttirokotetta alkuvuodesta, vaikka taudin sairastamisesta on kulunut 3 kuukautta. Hän on saanut taudin sairastamisesta erinomaisen tuoreen suojan, kuitenkaan rokotteen antamiselle ei ole estettä.

Tehosteannoksissa käytetäänComirnaty Original/Omicron BA4-5 rokotetta.

Alaikäisten rokotukset

Loimaan ja Oripään yhteistoiminta-alueella rokotetaan kaikkia yli 12-vuotiaita lapsia ja nuoria sekä 5-11 vuotiaita riskiryhmäläisiä. 5-11 vuotiaille suositellaan ainoastaan kaksi koronarokotusta. Sairastettu koronavirusinfektio vastaa yhtä koronarokotusta, mikäli sairastetun taudin ja edellisen koronaviruksen välissä on ollut vähintään 6 viikkoa.

Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiselle 

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Jos lapsi/nuori ei ole itse kykenevä päättämään rokotuksesta tai hän ei halua itse päättää, tarvitaan rokotteen antamiseen kaikkien huoltajien suostumus. Eli jos lapsi/nuori tulee rokotukselle vain toisen huoltajan kanssa, tulee mukana kuitenkin olla toisen huoltajan suostumus rokotuksen antamiseen.
Lomake huoltajan suostumuksesta rokotuksen antamiseen.

Opiskelijoiden ja ulkopaikkakuntalaisten rokotukset

Loimaalla asuvia opiskelijoita suositellaan varaamaan aika sähköisen ajanvarauksen kautta. Ulkopaikkakuntalainen, joka viettää Loimaalla suurimman osan ajastaan voi kuitenkin kotikuntansa sijaan varata ajan myös Loimaalta. Ulkopaikkakuntalaisen tulee varata aika puhelimitse (ulkopaikkakuntalainen ei pysty varaamaan aikaa Loimaan sähköisestä järjestelmästä).

Riskiryhmäläisten rokotukset

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) on laatinut järjestyksen, jonka perusteella rokotetta tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville riskiryhmille.

1. lääketieteellinen riskiryhmä

1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

  • Elinsiirto tai kantasolusiirto
  • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
  • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
  • Vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus
  • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
  • Downin oireyhtymä (aikuiset)

2. lääketieteellinen riskiryhmä

Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

  • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma 
  • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti):
    mm. sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, iskeemiset sydänsairaudet sekä verenpainetaudin aiheuttamat sydän- ja munuaisvauriot. 
  • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila (silloin, kun ne haittaavat hengitystä)
  • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen:
    mm. selkärankareuma, nivelreuma, niveltulehdukset, haavainen paksusuolentulehdus, Crohnin tauti ja psoriaasi (jos suun kautta tablettina otettu glukokortikoidihoito) tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito (solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet ja muut immunosuppressantit). 
  • Vaikea krooninen maksasairaus:
    maksan vajaatoiminta, maksafibroosi ja maksakirroosi
  • Tyypin 1 diabetes (insuliinihoitoinen diabetes)
  • Vaikea uniapnea
  • Psykoosisairaus
  • Sairaalloinen lihavuus (painoinoindeksi vähintään 40) 
  • Raskaus

Yleiset koronarokotteiden haittavaikutukset

Kaikilla rokotteilla, kuten muillakin lääkkeillä, voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä. 

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Lisätietoja infektiotaudeista ja rokotuksista

Loimaan kaupungin rokotustiedotuksesta

Rokotuksiin liittyvä tieto ja tilanteet ovat erittäin muuttuvia, johon vaikuttavat mm. valtakunnalliset ja sairaanhoitopiirin päätökset.

Loimaan kaupungin kanavissa tiedotetaan vain Loimaan koronarokotuksiin liittyvistä ryhmistä ja ohjeistuksista. Valtakunnalliset rokotus- ja koronatiedot löytyvät THL:n sivuilta ja mediasta sekä maakunnalliset vsshp:n koronasivulta. Loimaan Lehti uutisoi omalta osaltaan Loimaan alueen koronaan liittyvistä asioista.