Koronatietoa

Sivustolle on kerätty tietoa koronaviruksesta, sen oireista, hoidosta ja ennaltaehkäisystä sekä toimintaohjeita. Tietoa ohjeistuksista, Loimaan kaupungin toimenpiteistä ja muutoksista palvelualojen toiminnoissa poikkeustilanteen aikana löydät nettisivujen ajankohtaisista uutisista, palvelualojen omista uutisista ja sivuilta, kaupungin Facebookista sekä Loimaan Lehdestä. Asiakasryhmiä tiedotetaan myös suoraan kuten koululaisten vanhempia Wilman kautta ja sosiaalipalveluiden asiakkaita kirjeitse.

Loimaalla ja Oripäällä on sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alue, joten koronaan liittyvät palvelut ovat myös oripääläisten käytössä. Tarkemmat Oripään kuntalaisia koskevat tiedot, ohjeistukset ja ajankohtaiset tiedotteet löytyvät Oripään omilta nettisivuilta.

Vähävaraiset voivat hakea kasvosuojia Loimaan sosiaalitoimistosta toimiston aukioloaikana ma-pe klo 9.00-15.00.

Koronarokotukset Loimaalla

Katso lisätiedot rokotusaikatauluista ja ajanvarauksesta Koronarokotukset-sivulta. Seuraa myös kaupungin nettisivujen uutisia ja Facebookia sekä Loimaan Lehteä.

Koronavirus (COVID-19)

Kuten muitakin hengitystieinfektioita, koronavirustartuntoja ehkäistään hyvällä käsihygienialla ja sillä, että sairaana ei mennä töihin, päiväkotiin eikä kouluun.

Oireet

Sairastuneiden oireita voivat olla:

 • kuume
 • yskä
 • hengenahdistus
 • lihaskivut
 • väsymys
 • nuha
 • pahoinvointi
 • ripuli

Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni?

Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa ja ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon.

On tärkeää, että kaikki koronavirusepäilyt tutkitaan laboratoriotestillä.

Ole yhteydessä tilanteen mukaan johonkin seuraavista:

 • Terveyskeskuksen keskitettyyn ajanvaraukseen puh. 02 761 2020, ma-pe klo 8.00-15.00
 • Tyks yhteispäivystykseen puh. 02 313 8800
 • puhelimitse omaan työterveyshuoltoosi

Valtakunnallinen puhelinpalvelu 0295 535 535 palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Huom! Täysin rokotettujen (saanut kaksi rokoteannosta ja viimeisestä annoksesta yli kaksi viikkoa) henkilöiden ei tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, mikäli heillä on vain lieviä hengitystieinfektion oireita. Tämä suositus ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle eikä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

Hengitystieinfektion oireiden yhteydessä tulee välttää työpaikkaan, päiväkotiin ja kouluun menemistä sekä muutenkin välttää kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Tartunnan hoito

Hoitaja tai lääkäri arvioi potilaan terveydentilan vaatiman hoidon tarpeen sekä tarvittaessa hoidon ja hoitopaikan.

Tartunnan saaneita ja altistuneita ohjeistetaan henkilökohtaisesti

Joukkoaltistumisten osalta kaupungin asukkaat ovat olleet epätietoisia siitä, miten tällaisissa tilanteissa tulee toimia. Altistuneihin ja tartunnan saaneisiin ollaan yhteydessä terveydenhuollosta. Tartunnan saaneille ja altistuneille annetaan henkilökohtaiset ohjeet, miten toimia. Tartuntatautilain mukaisesta karanteenista tai eristyksestä annetaan aina virallinen määräys. Määräyksen tekee tartuntatautilääkäri.

Neuvonta ja ohjaus toimeentuloon ja sosiaalipalveluihin liittyen

Mikäli sinulla on toimeentuloon tai muihin sosiaalipalveluihin liittyviä tarpeita. Ota yhteyttä seuraaviin Loimaan kaupungin sosiaalipalveluiden neuvontanumeroihin:

 • Toimeentulotuki ma-pe klo 9-15, puh. 02 761 2546
 • Toimeentulotuki ja perhesosiaalityö ma-pe klo 9-15, puh. 02 761 2547
 • Vammaispalvelut ma-pe klo 9-12, puh. 02 761 2548

Toimintaohje hammashoidon osalta

Peruthan kiireettömän hammashoitoaikasi, jos sinulla on flunssaoireita tai olet ollut lähikontaktissa koronavirusinfektioon sairastuneeseen. Lue lisätietoja THL:n sivuilta.

Koronatodistukset

EU:n koronatodistuksen voi tulostaa Omakannasta.

Todistus saadusta koronarokotuksesta on osa EU:n koronatodistusta. Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.

EU:n koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistusta voi käyttää esimerkiksi rajanylitystilanteissa EU-maissa. Matkustajan tulee ennen matkaa selvittää millaista todistusta kohdemaa vaatii.

Testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronasta tulevat Omakantaan heinäkuun puolivälissä.

Mikäli tarvitset todistuksen työhösi liittyen, ota yhteys omaan työterveyshuoltoon.

Epäselvissä todistusasioissa, ota yhteys Loimaan terveyskeskuksen keskitettyyn ajanvaraukseen puh. 02 761 2020, ma-pe klo 8.00-15.00.

Loimaan kaupungin koronatiedotus

Loimaan kaupunki keskittyy tiedottamaan ja ohjeistamaan pääosin omiin palveluihinsa liittyvistä ja asukkaita koskevista asioista. Rajoitustoimien muuttuessa kaupungin palveluiden avaamisista tai rajoittamisista informoidaan heti kun käytännön toteutukset ovat selvät ja varmistuneet. Seuraa tiedotusta Korona-sivuston lisäksi myös nettisivujen ajankohtaisista uutisista sekä Facebook/loimaankaupunki.

Loimaan kaupunki seuraa aktiivisesti tilannetta ja toteuttaa poikkeustilanteen toimia kuntalaisten turvallisuuden varmistamiseksi.

Huom. heinäkuussa kaupungin kesäsulun aikaan myös koronaan liittyvä tiedotus on minimissä. Nettisivuille pyritään päivittämään akuuteimmat muuttuvat tiedot.

Ollaan vastuullisia ja pysytään terveinä!