Koronatietoa
Sivustolle on kerätty tietoa koronaviruksesta, sen oireista, hoidosta ja ennaltaehkäisystä sekä toimintaohjeita. Tietoa ohjeistuksista, Loimaan kaupungin toimenpiteistä ja muutoksista palvelualojen toiminnoissa poikkeustilanteen aikana löydät nettisivujen ajankohtaisista uutisista, palvelualojen omista uutisista ja sivuilta, kaupungin Facebookista sekä Loimaan Lehdestä. Asiakasryhmiä tiedotetaan myös suoraan kuten koululaisten vanhempia Wilman kautta ja sosiaalipalveluiden asiakkaita kirjeitse.
Loimaalla ja Oripäällä on sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alue, joten koronaan liittyvät palvelut ovat myös oripääläisten käytössä. Tarkemmat Oripään kuntalaisia koskevat tiedot, ohjeistukset ja ajankohtaiset tiedotteet löytyvät Oripään omilta nettisivuilta.
Vähävaraiset voivat hakea kasvosuojia Loimaan sosiaalitoimistosta toimiston aukioloaikana ma-pe klo 9.00-15.00.
Koronarokotukset
Katso lisätiedot rokotusaikatauluista ja ajanvarauksesta Koronarokotukset-sivulta. Seuraa myös kaupungin nettisivujen uutisia ja Facebookia sekä Loimaan Lehteä.
Koronavirus (COVID-19)
Kuten muitakin hengitystieinfektioita, koronavirustartuntoja ehkäistään hyvällä käsihygienialla ja sillä, että sairaana ei mennä töihin, päiväkotiin eikä kouluun.
Oireet
Sairastuneiden oireita voivat olla:
- kuume
- yskä
- hengenahdistus
- lihaskivut
- väsymys
- nuha
- pahoinvointi
- ripuli
- päänsärky
- haju- ja makuaistin muutos
Ohjeita, jos epäilet sairastuneesi
Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa ja ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon.
Jos sinulla on koronavirustartunnan oireita, jää kotiin, kunnes oireesi ovat selvästi vähentyneet ja kuume poissa. Yleensä tähän menee 3-5 päivää. Hae tarvittaessa sairauslomaa työpaikan normaalien sairauslomakäytäntöjen mukaisesti.
Tartuntapäiväraha ja todistukset
31.12.2022 saakka tartuntatautipäivärahan saaminen edellyttää laboratoriovarmennetulla PCR- tai antigeenitestillä todennettua koronavirustartuntaa. Pyydä todistus ensisijaisesti sieltä, missä koronanäyte on otettu, esimerkiksi työterveyshuollosta, julkisesta terveydenhuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta. 1.1.2023 alkaen koronaan sairastuneet eivät hae tartuntatautipäivärahaa, vaan he ovat poissa töistä kunkin työpaikan normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti.
Mikäli PCR-testituloksen saanut henkilö tarvitsee todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten, eikä saa sitä työterveyshuollosta, tulee hänen ottaa yhteyttä alla olevaan numeroon (toiminnassa vain vuoden 2022 loppuun).
- puh. 02 761 2250 / Koronapositiivisten todistukset (takaisinsoittojärjestelmä), takaisinsoitto järjestelmään voi soittaa 24/7 ja takaisinsoitto soitetaan pääsääntöisesti arkisin klo 8-16.
Mahdollinen testitulosta edeltävä aika on sairauslomaa.
Miten toimin positiivisen kotitestin jälkeen?
Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.
Positiivisen kotitestin tehneen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja 3-5 vrk ajan oireiden alusta lähtien ja tarvittaessa pidempään, kunnes on ollut oireeton 2 vrk ajan.
Kotitestin tehnyt voi tarvittaessa pyytää todistuksen sairauspoissaolosta (3-5 vrk) omasta työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta.
Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, poikkeuksena kohdassa ”Milloin on syytä hakeutua terveydenhuollon testiin?” luetellut kriteerit.
Katso myös Koronavirus ja veritulppariski
Katso myös Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle
Milloin on syytä hakeutua terveydenhuollon testiin?
Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi
- terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
- työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
- työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
- kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
- olet raskaana
Lähetteen koronatestiin saa terveydenhuollon keskitetystä ajanvarausnumerosta 02 761 2020.
Lisätietoja testiin hakeutumisesta THL:n sivulta.
Miten toimin virallisen, laboratoriossa varmistetun koronatestin jälkeen?
Testituloksen odottaminen
Testituloksen saaminen kestää viikonpäivästä riippuen noin 1-2 päivää. Jos et ole saanut testitulosta tekstiviestillä kolmen päivän kuluessa, tarkista testitulos osoitteesta Omakanta.fi. Jos testitulos ei näy Omakanta.fi-sivulla, voit soittaa Covid-testin lähetteen tehneeseen yksikköön ja tiedustella vastauksen viipymistä.
Muiden ihmisten suojelemiseksi sinun tai testissä käyneen lapsesi on pysyteltävä kotona ainakin testituloksen vahvistumiseen saakka. Esimerkiksi kaupassa tai apteekissa ei pidä käydä. Oireettomat perheenjäsenet voivat elää normaalisti vastausta odotellessa.
Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkekuljetukset. Jos sinulla on vaikeuksia saada apua kaupassa tai apteekissa käyntiin, kerrothan huolesi sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiselle. Voimme järjestää apua. Soita tarvittaessa Loimaan kaupungin sosionomille 040 7513 745 (ma-pe klo 8-9).
Positiivinen testitulos eli sinulla tai lapsellasi on koronavirustartunta
Saat tekstiviestin, jossa lukee ”Koronatestisi on positiivinen, eli sinulla on koronavirustartunta”.
7.3.2022 ja sen jälkeen positiivisen koronatestituloksen saaneille henkilöille ei enää soiteta tartuntatautitiimistä eikä heitä aseteta tartuntatautilääkärin määräämään eristykseen, tämä ohje koskee myös kotihoidon asiakkaita.
Koronapositiivisen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja 3-5 vrk ajan oireiden alusta lähtien ja tarvittaessa pidempään, kunnes on ollut oireeton 2 vrk ajan. Oireettomuudella tarkoitetaan, että kuume on poissa ja muut oireet selvästi vähenemässä. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä tai nuha ainoana oireena eivät vaadi eristyksen jatkamista.
Sote-toimintayksiköiden asukkaat ja potilaat eristetään jatkossakin yksikköepidemioiden hillitsemiseksi.
Tartunnanjäljitystä ei enää tehdä. Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään tarpeettomia kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.
Jos olet altistunut, mutta oireeton, voit mennä töihin, kouluun tai päivähoitoon.
Katso myös Koronavirus ja veritulppariski
Katso myös Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle
Katso myös Paxlovid-lääkehoito koronavirusinfektioon
Miten toimi negatiivisen virallisen tai kotitestin jälkeen?
Voit halutessasi tehdä kotitestin. On kuitenkin tärkeää, että vältät oireisena kontakteja, vaikka kotitesti olisi negatiivinen.
Vaatiiko vointisi yhteydenottoa terveydenhuoltoon?
Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.
Ole yhteydessä tilanteen mukaan johonkin seuraavista:
- Terveyskeskuksen keskitettyyn ajanvaraukseen puh. 02 761 2020, kiireettömät yhteydenotot ja neuvonta ma-to klo 8.00-15.30 pe ja pyhien aattona klo 8-15.
- Tyks yhteispäivystykseen puh. 02 313 8800
- puhelimitse omaan työterveyshuoltoosi
On erittäin tärkeää aina soittaa ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen!
Heikkenevä vointi ja koet, että et pärjää kotona
Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita Loimaan terveyskeskuksen keskitettyyn ajanvaraukseen puh. 02 761 2020 (ma-to klo 8.00-15.30, pe ja pyhien aattona klo 8.00-15.00) ja muina aikoina TYKS akuutin puhelinneuvontaan puh. 02 313 8800. Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.
Koronavirus ja verisuonitukosriski
Koronavirusinfektioon voi liittyä jonkin verran kohonnut verisuonitukosten riski. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä. Jos olet lieväoireinen, tarvetta tukoksenestolääkityksen aloittamiselle ei ole.
Mikäli tukosriskitekijät puoltavat arvioinnin tekemistä, ole yhteydessä koronavirusneuvontaan p. 02 761 2250 (takaisinsoittojärjestelmä). Katso tarkemmat ohjeet THL:n sivulta: Koronavirus ja tukostaipumus
Paxlovid-lääkehoito koronavirusinfektioon
Koronainfektion hoitoon kehitetty Paxlovid-viruslääkettä on saataville myös Loimaalla. Lääke on potilaille maksuton.
Paxlovid-lääkehoito vaatii huolellista arviointia ja sen aloituksesta päättää aina lääkäri. Hoito tulee aloittaa viiden vrk:n kuluessa oireiden alkamisesta. Hoidon kesto on viisi vuorokautta.
Hoito voidaan aloittaa positiivisen kotitestin (CV19Ag) perusteella ja varmentaa laboratorio testillä mahdollisimman pian. Lääkehoidon kohderyhmät eroavat yleisistä COVID-19-infektion riskiryhmistä.
Lääkehoitoa voivat saada vain tiettyihin kohderyhmiin kuuluvat henkilöt
Paxlovid-lääkehoitoa voivat saada seuraaviin kohderyhmiin kuuluvat virallisella pcr-testillä varmennetut koronapotilaat:
A) Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaille riippumatta saaduista rokotuksista
- elin- tai kantasolusiirto 6 kk:n sisällä tai edelleen jatkuva voimakas hylkimisenestolääkitys
- aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
- vaikeat puolustusjärjestelmän häiriöt
B) Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaille, mikäli potilas on rokottamaton
- vaikea krooninen munuaissairaus
- vaikea krooninen keuhkosairaus
- lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
- Downin oireyhtymä
C) Altistavan riskitekijäryhmän potilaille, mikäli potilas on yli 40-vuotias ja rokottamaton
- jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
- vaikea sydänsairaus
- hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
- immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
- vaikea krooninen maksasairaus
- tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
- vaikea tai keskivaikea uniapnea
- sairaalloinen lihavuus BMI>40 (rokottamattomalla voidaan harkita myös alle 40-vuotiaalle potilaalle)
D) Paxlovid-hoito voidaan aloittaa myös omatoimisesti kotona asuvalle yli 80-vuotiaille potilaalle, mikäli hän on saanut alle 4 rokoteannosta.
Erityisesti iäkkäiden kohdalla on punnittava lääkkeen haittavaikutusten ja yhteisvaikutusten mahdollisesti aiheuttama lääkehyödyn menettäminen.
Huom!
- Jo aiemmin sairastetun covid-19-infektion katsotaan vastaavaan yhtä rokoteannosta
- Vain yhden rokoteannoksen saanut rinnastetaan rokottamattomaan henkilöön.
OTA YHTEYTTÄ
Jos kuulut lääkkeen kohderyhmään ja sinulla on tuore positiivinen koronatestitulos, ota yhteyttä 02-7612250/Loimaan kaupunki, tartuntatautihoitaja (takaisinsoitto tulee arkisin virka-aikana, viimeistään seuraavana arkipäivänä). Viikonloppuisin ole yhteydessä Tyks akuutin puhelinneuvontaan 02-313 8800.
Koronatodistukset
EU:n koronatodistuksen voi tulostaa Omakannasta.
Todistus saadusta koronarokotuksesta on osa EU:n koronatodistusta. Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään tunnin sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.
EU:n koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistusta voi käyttää esimerkiksi rajanylitystilanteissa EU-maissa. Matkustajan tulee ennen matkaa selvittää, millaista todistusta kohdemaa vaatii.
Omakannasta voi tulostaa/ladata myös todistuksen negatiivisesta testituloksesta sekä sairastetusta taudista. Sairastamistodistus on nähtävillä Omakannassa melko pian positiivisen testin jälkeen, mutta on voimassa vasta 11 vuorokauden kuluttua testistä.
Tieto kotitesteillä todetusta koronatartunnasta ei siirry Kantaan. Ainoastaan PCR-testillä laboratoriovarmennetuista koronavirustartunnoista on mahdollista saada todistus sairastetusta koronavirustaudista.
Mikäli tarvitset todistuksen työhösi liittyen, ota yhteys omaan työterveyshuoltoon.
Epäselvissä todistusasioissa, ota yhteys Loimaan terveyskeskuksen keskitettyyn ajanvaraukseen puh. 02 761 2020, ma-pe klo 8.00-15.00.
Voiko alaikäinen lapsi saada koronatodistuksen Omakannasta?
Alaikäinen lapsi saa Omakannasta EU:n todistukset koronavirustestistä, sairastetusta koronavirustaudista ja koronarokotuksista. Rajanylityksen mahdollistavan muun todistuksen voi saada myös terveydenhuollosta tulostettuna.
Huoltajat näkevät Omakannasta alle 10-vuotiaiden lasten tiedot. Jos alaikäisen on välttämätöntä saada koronatodistus eikä huoltaja saa ladattua alaikäisen koronatodistusta Omakannasta, voi todistuksen saada seuraavilla tavoilla:
- Alaikäinen voi itse kirjautua Omakantaan. Tällöin hänellä täytyy olla käytössään tunnistautumisväline, kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Todistus on saatavilla hänelle itselleen, vaikka sitä ei näytetä huoltajalle.
- Terveydenhuollolla on mahdollisuus tulostaa EU:n koronatodistus niille asiakkaille, joilla ei ole mahdollisuutta saada todistusta Omakannasta. Tämä koskee myös alaikäisten lasten todistuksia. Lapsen tai nuoren pitää itse asioida terveysasemalla tai kouluterveydenhoitajalla. Huoltaja ei voi yksin hakea EU:n koronatodistusta. Huoltaja ei voi saada todistusta myöskään valtakirjalla.
Toimintaohje hammashoidon osalta
Peruthan kiireettömän hammashoitoaikasi, jos sinulla on flunssaoireita tai olet ollut lähikontaktissa koronavirusinfektioon sairastuneeseen. Lue lisätietoja THL:n sivuilta.
Loimaan kaupungin koronatiedotus
Loimaan kaupunki keskittyy tiedottamaan ja ohjeistamaan pääosin omiin palveluihinsa liittyvistä ja asukkaita koskevista asioista. Rajoitustoimien muuttuessa kaupungin palveluiden avaamisista tai rajoittamisista informoidaan heti kun käytännön toteutukset ovat selvät ja varmistuneet. Seuraa tiedotusta Korona-sivuston lisäksi myös nettisivujen ajankohtaisista uutisista sekä Facebook/loimaankaupunki.
Loimaan kaupunki seuraa aktiivisesti tilannetta ja toteuttaa poikkeustilanteen toimia kuntalaisten turvallisuuden varmistamiseksi.
Ollaan vastuullisia ja pysytään terveinä!