Koronatietoa

Sivustolle on kerätty tietoa koronaviruksesta, sen oireista, hoidosta ja ennaltaehkäisystä sekä toimintaohjeita. Tietoa ohjeistuksista, Loimaan kaupungin toimenpiteistä ja muutoksista palvelualojen toiminnoissa poikkeustilanteen aikana löydät nettisivujen ajankohtaisista uutisista, palvelualojen omista uutisista ja sivuilta, kaupungin Facebookista sekä Loimaan Lehdestä. Asiakasryhmiä tiedotetaan myös suoraan kuten koululaisten vanhempia Wilman kautta ja sosiaalipalveluiden asiakkaita kirjeitse.

Loimaalla ja Oripäällä on sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alue, joten koronaan liittyvät palvelut ovat myös oripääläisten käytössä. Tarkemmat Oripään kuntalaisia koskevat tiedot, ohjeistukset ja ajankohtaiset tiedotteet löytyvät Oripään omilta nettisivuilta.

Vähävaraiset voivat hakea kasvosuojia Loimaan sosiaalitoimistosta toimiston aukioloaikana ma-pe klo 9.00-15.00.

Koronarokotukset Loimaalla

Katso lisätiedot rokotusaikatauluista ja ajanvarauksesta Koronarokotukset-sivulta. Seuraa myös kaupungin nettisivujen uutisia ja Facebookia sekä Loimaan Lehteä.

Koronavirus (COVID-19)

Kuten muitakin hengitystieinfektioita, koronavirustartuntoja ehkäistään hyvällä käsihygienialla ja sillä, että sairaana ei mennä töihin, päiväkotiin eikä kouluun.

Oireet

Sairastuneiden oireita voivat olla:

 • kuume
 • yskä
 • hengenahdistus
 • lihaskivut
 • väsymys
 • nuha
 • pahoinvointi
 • ripuli

Miten toimin, jos epäilen sairastuneeni?

Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa ja ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon.

On tärkeää, että kaikki koronavirusepäilyt tutkitaan laboratoriotestillä.

Ole yhteydessä tilanteen mukaan johonkin seuraavista:

 • Terveyskeskuksen keskitettyyn ajanvaraukseen puh. 02 761 2020, kiireettömät yhteydenotot ja neuvonta ma-to klo 8.00-15.30 pe ja pyhien aattona klo 8-15.
 • Tyks yhteispäivystykseen puh. 02 313 8800
 • puhelimitse omaan työterveyshuoltoosi

On erittäin tärkeää aina soittaa ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen!

Valtakunnallinen puhelinpalvelu 0295 535 535 palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Huom! Täysin rokotettujen (saanut kaksi rokoteannosta ja viimeisestä annoksesta on kulunut yli viikko) henkilöiden ei tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, mikäli heillä on vain lieviä hengitystieinfektion oireita. Tämä suositus ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle eikä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

Hengitystieinfektion oireiden yhteydessä tulee välttää työpaikkaan, päiväkotiin ja kouluun menemistä sekä muutenkin välttää kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Katso lisätietoja THL:n sivulta.

Miten toimin koronavirustestin jälkeen?

Koronavirustestillä eli COVID-19-näytteellä testataan, onko testattavalla koronavirustartunta.

Pysy kotona, kunnes testitulos vahvistetaan

Testituloksen saaminen kestää viikonpäivästä riippuen noin 1-2 päivää. Jos et ole saanut testitulosta tekstiviestillä kolmen päivän kuluessa, tarkista testitulos osoitteesta Omakanta.fi. Jos testitulos ei näy Omakanta.fi-sivulla, voit soittaa Covid-testin lähetteen tehneeseen yksikköön ja tiedustella vastauksen viipymistä.

Muiden ihmisten suojelemiseksi sinun tai testissä käyneen lapsesi on pysyteltävä kotona ainakin testituloksen vahvistumiseen saakka. Esimerkiksi kaupassa tai apteekissa ei pidä käydä.

Oireettomat perheenjäsenet eivät ole karanteenissa näytevastauksesi odotusaikana.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkekuljetukset. Jos sinulla on vaikeuksia saada apua kaupassa tai apteekissa käyntiin, kerrothan huolesi sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiselle. Voimme järjestää apua. Soita tarvittaessa Loimaan kaupungin sosiaalityöntekijälle 02 761 2525 (ma-pe klo 9-11).

Jos testitulos on positiivinen eli sinulla tai lapsellasi on koronavirustartunta

Saat tekstiviestin, jossa lukee ”Koronatestisi on positiivinen, eli sinulla on koronavirustarunta”. Ilmoitamme tuloksia myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Suosittelemme, että ilmoitat mahdollisesta altistumisesta lähikontakteillesi. Tämä voi nopeuttaa tartunnanjäljittämistä.

Olemme sinuun henkilökohtaisesti yhteydessä eristyspäätöksestä ja tartunnanjäljityksestä saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana päivänä. Soitto tulee joko numerosta 02 761 2297 tai 050 311 4672. Mikäli soittoa ei kuulu vielä toisena päivänä tuloksen saamisesta voit itse soittaa jompaan kumpaan yllämainittuun numeroon.

Katso myös Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle 

Jos testitulos on negatiivinen eli koronavirustartuntaa ei todeta

Saat tekstiviestin, jossa lukee ”Koronatestisi tulos oli negatiivinen eli näytteessä ei ilmennyt koronavirusta”. On kuitenkin tärkeää, että pysyttelet karanteenin kaltaisissa olosuhteissa niin kauan, kun sinulla on oireita. Lapsi voi palata päiväkotiin silloin, kun oireet ovat selvästi helpottaneet.

Jos tarvitset todistuksen koronavirustestistä, voit ladata Omakannasta EU:n koronatodistuksen, joka sisältää myös EU:n testitulostodistuksen. Todistuksessa näkyy uusin testitulos. Tieto siirtyy Omakantaan noin viidessä päivässä, odotathan rauhassa.

Jos vointi heikkenee ja koet, että et pärjää kotona

Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita Loimaan terveyskeskuksen keskitettyyn ajanvaraukseen 02 761 2020 (ma-to klo 8.00-15.30, pe ja pyhien aattona klo 8.00-15.00) ja muina aikoina TYKS akuutin puhelinneuvontaan 02 313 8800. Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Tartunnan saaneita ja altistuneita ohjeistetaan henkilökohtaisesti

Altistuneisiin ja tartunnan saaneisiin ollaan yhteydessä terveydenhuollosta. Tartunnan saaneille ja altistuneille annetaan henkilökohtaiset ohjeet, miten toimia. Tartuntatautilain mukaisesta karanteenista tai eristyksestä annetaan aina virallinen määräys. Määräyksen tekee tartuntatautilääkäri.

Neuvonta ja ohjaus toimeentuloon ja sosiaalipalveluihin liittyen

Mikäli sinulla on toimeentuloon tai muihin sosiaalipalveluihin liittyviä tarpeita. Ota yhteyttä seuraaviin Loimaan kaupungin sosiaalipalveluiden neuvontanumeroihin:

 • Toimeentulotuki ma-pe klo 9-15, puh. 02 761 2546
 • Toimeentulotuki ja perhesosiaalityö ma-pe klo 9-15, puh. 02 761 2547
 • Vammaispalvelut ma-pe klo 9-12, puh. 02 761 2548

Toimintaohje hammashoidon osalta

Peruthan kiireettömän hammashoitoaikasi, jos sinulla on flunssaoireita tai olet ollut lähikontaktissa koronavirusinfektioon sairastuneeseen. Lue lisätietoja THL:n sivuilta.

Koronatodistukset

EU:n koronatodistuksen voi tulostaa Omakannasta.

Todistus saadusta koronarokotuksesta on osa EU:n koronatodistusta. Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.

EU:n koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistusta voi käyttää esimerkiksi rajanylitystilanteissa EU-maissa. Matkustajan tulee ennen matkaa selvittää millaista todistusta kohdemaa vaatii.

Omakannasta voi tulostaa/ladata myös todistuksen negatiivisesta testituloksesta sekä sairastetusta taudista.

Mikäli tarvitset todistuksen työhösi liittyen, ota yhteys omaan työterveyshuoltoon.

Epäselvissä todistusasioissa, ota yhteys Loimaan terveyskeskuksen keskitettyyn ajanvaraukseen puh. 02 761 2020, ma-pe klo 8.00-15.00.

Voiko alaikäinen lapsi saada koronatodistuksen Omakannasta?

Alaikäinen lapsi saa Omakannasta EU:n todistukset koronavirustestistä, sairastetusta koronavirustaudista ja koronarokotuksista. Rajanylityksen mahdollistavan muun todistuksen voi saada myös terveydenhuollosta tulostettuna.

Huoltajat näkevät Omakannasta alle 10-vuotiaiden lasten tiedot. Jos alaikäisen on välttämätöntä saada koronatodistus eikä huoltaja saa ladattua alaikäisen koronatodistusta Omakannasta, voi todistuksen saada seuraavilla tavoilla:  

 1. Alaikäinen voi itse kirjautua Omakantaan. Tällöin hänellä täytyy olla käytössään tunnistautumisväline, kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Todistus on saatavilla hänelle itselleen, vaikka sitä ei näytetä huoltajalle.
 2. Terveydenhuollolla on mahdollisuus tulostaa EU:n koronatodistus niille asiakkaille, joilla ei ole mahdollisuutta saada todistusta Omakannasta. Tämä koskee myös alaikäisten lasten todistuksia.  Lapsen tai nuoren pitää itse asioida terveysasemalla tai kouluterveydenhoitajalla. Huoltaja ei voi yksin hakea EU:n koronatodistusta. Huoltaja ei voi saada todistusta myöskään valtakirjalla.

Loimaan kaupungin koronatiedotus

Loimaan kaupunki keskittyy tiedottamaan ja ohjeistamaan pääosin omiin palveluihinsa liittyvistä ja asukkaita koskevista asioista. Rajoitustoimien muuttuessa kaupungin palveluiden avaamisista tai rajoittamisista informoidaan heti kun käytännön toteutukset ovat selvät ja varmistuneet. Seuraa tiedotusta Korona-sivuston lisäksi myös nettisivujen ajankohtaisista uutisista sekä Facebook/loimaankaupunki.

Loimaan kaupunki seuraa aktiivisesti tilannetta ja toteuttaa poikkeustilanteen toimia kuntalaisten turvallisuuden varmistamiseksi.

Ollaan vastuullisia ja pysytään terveinä!