Äitiys- ja lastenneuvolat
Neuvolasta saat tukea ja ohjausta raskauteen, synnytykseen, vauvanhoitoon ja parisuhdeasioihin. Neuvolassa seurataan ja tuetaan lapsesi kasvua, kehitystä ja hyvinvointia sekä tuetaan perhettä vanhemmuudessa.
Neuvolan terveydenhoitajat tekevät yhteistyötä lääkäreiden ja erikoissairaanhoidon kanssa sekä ohjaavat sinua ja perhettäsi tarvittaessa muiden asiantuntijoiden vastaanotoille. Voitte halutessanne tavata myös neuvolan perhetyöntekijän.
Perhevalmennukset ja Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmät ovat osa neuvolan toimintaa. Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita neuvolaan. Neuvolapalvelu on maksutonta, ajanvarauksella toimivaa vastaanottopalvelua virka-aikana.
Äitiysneuvola
Ajanvaraus
Ota puhelimitse yhteyttä Loimaan neuvolaan, kun olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Varaathan ajan heti, kun raskaustesti on positiivinen, jotta neuvolakäyntisi voidaan ajoittaa sopivaan ajankohtaan. Ensimmäinen käynti on yleensä raskausviikoilla 7-9.
Puhelua varten tarvitsemme tiedon viimeisten kuukautisten alkamispäivämäärästä sekä raskauden seurannan kannalta merkityksellisistä perussairauksista ja käytössäsi olevista lääkkeistä.
Ensikäynnin ajanvarauksen yhteydessä oma terveydenhoitaja avaa sinulle yhteyden iPana Äitiys -palveluun. Puhelun jälkeen pääset tunnistautumaan iPana Äitiys -palveluun. Täytäthän tietosi huolellisesti puhelun jälkeen:
- Esitiedot-välilehdeltä kaikki osiot aina Sairaudet ja tapaturmat-osioon asti
- Kyselyt-välilehdeltä kumppanisi kanssa alkoholin ja päihteiden käyttöä sekä ravitsemusta ja liikuntaa koskevat kyselyt
Täytäthän iPana Äitiys-palvelua vasta ensikäynnin ajanvaraus puhelun jälkeen. Ethän luo omia tunnuksia iPana Äitiys -palveluun, itse luoduilla tunnuksilla tiedot eivät siirry neuvolaan.
Ennen neuvolakäynnille tuloa tutustu etukäteen Ultraääni ja sikiöseulonta -esitteeseen.
- Sikiön seulontatutkimukset (TYKS)
- Meille tulee vauva (Opas vauvan odotukseen ja hoitoon, THL)
- Meille tulee vauvat (Opas monikkovauvojen odotukseen ja hoitoon, THL)
- Naistalo (Terveyskylä)
- Synnytysosasto (TYKS)
- Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita (Ruokavirasto)
- Tupakointi ja raskaus (Stumppi)
- Liikunta raskauden aikana (UKK-instituutti)
- Raskaus ja suunterveys (Hammaslääkäriliitto)
- Isyyden tunnustaminen ennen lapsen syntymää (THL)
- Kelan etuudet lapsiperheille (Kela)
- Imetyksen tuki ry
- Imetys (THL)
- Vastasyntynyt (Terveyskylä)
- Liikunta synnytyksen jälkeen (UKK-instituutti)
Lastenneuvola
Määräaikaistarkastukset
Terveydenhoitajan tekemät tarkastukset ovat 2 viikon iässä sekä 1, 3, 5 ja 6 kuukauden iässä sekä 1, 2, 3, 4, 5 ja 6 vuoden iässä.
Lääkärin ja terveydenhoitajan yhdessä tekemät tarkastukset ovat 6 viikon, 4 ja 8 kuukauden iässä sekä 1,5 ja 4 vuoden iässä. Laajoissa terveystarkastuksissa selvitetään koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tuen tarpeita. Näille käynneille toivomme molempia vanhempia mukaan. Tarkastuksiin täytetään kyselylomakkeet etukäteen ja ne tuodaan mukana neuvolakäynnille.
Vuosineuvolakäynnille ota mukaan:
- päivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma (VASU)
- 1,5-vuotiaiden laajan terveystarkastuksen esitietolomake
Lomake täytetään sähköisesti Omaolo.fi-palvelussa. Ajanvarauksen yhteydessä saat sähköpostilla ohjeet lomakkeen täyttämiseen. Omaolo.fi-palvelussa vastaaminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lomake on otettu käyttöön Loimaan ja Oripään neuvoloissa alkuvuodesta 2022.
- 4-vuotisneuvolaan Voimaperhe-lomake täytettynä
Ennen lapsen 4-vuotistarkastusta saatte kotiin postitse Voimaperhe-lomakkeen. Täyttäkää se ja ottakaa mukaan 4-vuotisneuvolaan (Voimaperhe-toimintamalli, Turun yliopisto)
- Lapsen kasvu ja kehitys eri ikäkausina (MLL)
- Vauvan perushoito (Terveyskylä, Naistalo)
- Rokotusopas (THL)
- Lapsen uni (MLL)
- Uni ja nukkuminen (Neuvokas perhe)
- Syödään yhdessä: ruokasuositukset lapsiperheille (THL)
- Imetys (Terveyskylä, Naistalo)
- Imetyksen tuki (Imetyksen tuki ry)
- Syöminen (Neuvokas perhe)
- Lapsiperheen ruutuaika (Neuvokas perhe)
- Lapset ja media (MLL)
- Terveellisten elintapojen materiaalipankki (Terveyskylä, Lastentalo)
- Lasten ylipaino (Terveyskylä, Lastentalo)
- Lasten ja nuorten fyysisen aktiivisuuden suositukset (UKK instituutti