Äitiys- ja lastenneuvolat

Neuvolasta saat tukea ja ohjausta raskauteen, synnytykseen, vauvanhoitoon ja parisuhdeasioihin. Neuvolassa seurataan ja tuetaan lapsesi kasvua, kehitystä ja hyvinvointia sekä tuetaan perhettä vanhemmuudessa.

Neuvolan terveydenhoitajat tekevät yhteistyötä lääkäreiden ja erikoissairaanhoidon kanssa sekä ohjaavat sinua ja perhettäsi tarvittaessa muiden asiantuntijoiden vastaanotoille. Voitte halutessanne tavata myös neuvolan perhetyöntekijän.

Perhevalmennukset ja Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmät ovat osa neuvolan toimintaa. Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita neuvolaan.  Neuvolapalvelu on maksutonta, ajanvarauksella toimivaa vastaanottopalvelua virka-aikana.

Äitiysneuvola

Ajanvaraus

Ota puhelimitse yhteyttä Loimaan neuvolaan, kun olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Varaathan ajan heti, kun raskaustesti on positiivinen, jotta neuvolakäyntisi voidaan ajoittaa sopivaan ajankohtaan. Ensimmäinen käynti on yleensä raskausviikoilla 7-9.

Puhelua varten tarvitsemme tiedon viimeisten kuukautisten alkamispäivämäärästä sekä raskauden seurannan kannalta merkityksellisistä perussairauksista ja käytössäsi olevista lääkkeistä.

Ensikäynnin ajanvarauksen yhteydessä oma terveydenhoitaja avaa sinulle yhteyden iPana Äitiys -palveluun. Puhelun jälkeen pääset tunnistautumaan iPana Äitiys -palveluun. Täytäthän tietosi huolellisesti puhelun jälkeen:

  • Esitiedot-välilehdeltä kaikki osiot aina Sairaudet ja tapaturmat-osioon asti
  • Kyselyt-välilehdeltä kumppanisi kanssa alkoholin ja päihteiden käyttöä sekä ravitsemusta ja liikuntaa koskevat kyselyt

Täytäthän iPana Äitiys-palvelua vasta ensikäynnin ajanvaraus puhelun jälkeen. Ethän luo omia tunnuksia iPana Äitiys -palveluun, itse luoduilla tunnuksilla tiedot eivät siirry neuvolaan.

Ennen neuvolakäynnille tuloa tutustu etukäteen Ultraääni ja sikiöseulonta -esitteeseen.

Lastenneuvola

Määräaikaistarkastukset

Terveydenhoitajan tekemät tarkastukset ovat 2 viikon iässä sekä 1, 3, 5 ja 6 kuukauden iässä sekä 1, 2, 3, 4, 5 ja 6 vuoden iässä.

Lääkärin ja terveydenhoitajan yhdessä tekemät tarkastukset ovat 6 viikon, 4 ja 8 kuukauden iässä sekä 1,5 ja 4 vuoden iässä. Laajoissa terveystarkastuksissa selvitetään koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tuen tarpeita. Näille käynneille toivomme molempia vanhempia mukaan. Tarkastuksiin täytetään kyselylomakkeet etukäteen ja ne tuodaan mukana neuvolakäynnille.

Vuosineuvolakäynnille ota mukaan:

  • päivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma (VASU)
  • 1,5-vuotiaiden laajan terveystarkastuksen esitietolomake
    Lomake täytetään sähköisesti Omaolo.fi-palvelussa. Ajanvarauksen yhteydessä saat sähköpostilla ohjeet lomakkeen täyttämiseen. Omaolo.fi-palvelussa vastaaminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lomake on otettu käyttöön Loimaan ja Oripään neuvoloissa alkuvuodesta 2022.
  • 4-vuotisneuvolaan Voimaperhe-lomake täytettynä
    Ennen lapsen 4-vuotistarkastusta saatte kotiin postitse Voimaperhe-lomakkeen. Täyttäkää se ja ottakaa mukaan 4-vuotisneuvolaan (Voimaperhe-toimintamalli, Turun yliopisto)