31.8.2020

Onko Loimaa tänä vuonna ahkerin Ilmastodieetin käyttäjä ?

Hinku-kunnat ovat jälleen mukana Nollapäästöpäivässä (Zero Emissions Day) 21.9.2020. Nollapäästöpäiväin tarkoituksena on kannustaa ihmisiä tekemään ilmastoystävällisempiä valintoja arkielämässään. Mikä kunta on tänä vuonna ahkerin Ilmastodieetin käyttäjä? Viime vuonna Lohjan kaupungissa laskuria käytettiin eniten. Leikkimielinen kisa alkakoon!

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kehittämä Ilmastodieetti-laskuri auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Tulokset julkistetaan Nollapäästöpäivänä ma 21.9.2020. Aktiivisemmat käyttäjäkunnat nostetaan SYKEn viestinnän kautta näkyviin. Laskurin käyttöä tullaan edistämään Hinku-kunnissa myös Nollapäästöpäivän jälkeen. Laitathan laskuriin postinumerosi, jotta saadaan kaikki yhdistettyä Loimaaseen.

Ilmastodieetti-laskurilla voi laskea asumisesta, liikenteestä, ruuasta, jätteistä ja muusta kulutuksesta syntyvän hiilijalanjäljen yhden vuoden aikana. Laskuri auttaa tunnistamaan, mistä arjen päästöt syntyvät sekä antaa omien vastausten perusteella valikoituja vinkkejä siihen, miten hiilijalanjälkeä voi konkreettisilla, pienillä ja suurilla teoilla pienentää.

Ilmastodieetti-laskuri: https://ilmastodieetti.ymparisto.fi/ilmastodieetti/

Lue lisää Nollapäästöpäivästä: https://clc.fi/fi/hiilikadenjalkihaaste/nollapaastopaiva/

Kotitalouksien kulutuksella on erittäin suuri merkitys Suomen päästöille, se aiheutti 66 prosenttia Suomen kulutusperusteisista päästöistä vuonna 2015. Suomen kotitalouksien hiilijalanjälki oli 60 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuonna 2016. Hiilijalanjälki oli 12 prosenttia suurempi kuin vuonna 2000, mikä johtuu suurelta osin kulutusmenojen kasvusta.