12.2.2021

Lumikenkäilyä

Talvinen lumipeite tasoittaa kolot ja kivikot lumikengillä liikkuvan iloksi. Se, joka osaa kävellä, oppii helposti myös lumikenkäilyn ja pääsee nauttimaan talviluonnon taiasta: reitin valinta ja mieli ovat vapaat hangella liikkuvalla.

Lumikengin voi liikkua melkeinpä missä tahansa talvisessa luonnossa. Jyrkkäpiirteinen ja vaihteleva metsä- ja tunturimaasto on kuitenkin lumikengin liikkuvan parasta ympäristöä.

Lumikenkäilyssä tekniikan opiskelu ja välineiden valmistelu eivät vaadi paljon aikaa tai erityisosaamista. Lajia on erittäin helppo alkaa harrastaa.

Lumikenkiä on monen mallisia. Tärkein ominaisuus on kengän pinta-ala suhteessa kulkijan kokoon. Suuret kengät kannattelevat paremmin pehmeällä kuljettaessa ja suurikokoista kulkijaa, ja pakkaantuneelle lumelle ja pienempikokoiselle kenkäilijälle riittää puolestaan pienempikin malli.

Hyvä ominaisuus ovat myös kenkien pojassa olevat jääpiikit, jotka varmistavat hyvän pitävyyden myös jäisellä alustalla ja jyrkissä rinteissä.

Lumikengät kiinnitetään omiin kenkiin, joiden on hyvä olla lämpimät ja tukevat. Kannattaa myös varmistaa, että oma kenkä sopii hyvin lumikengän siteeseen.

Varusteiksi lumikenkäretkelle kannattaa ottaa myös sauvat, jotka tehostavat liikkumista ja antavat tukea. Suurisompaiset umpihankisauvat toimivat parhaiten pehmeässä hangessa.

Lisäksi mukaan lumikenkäretkelle kannattaa pakata kunnon eväät ja kahvia termariin.