2.2.2021

Liukkaat kelit haastavat tasapainoa

Liukastuminen ei ole vain ikäihmisten pelko, vaan riski koskettaa meistä jokaista talvella ulkona liikkuvaa. Kaatumista voi harjoitella kotioloissa etukäteen.

Liukastuminen ei ole vain ikäihmisten pelko, vaan riski koskettaa meistä jokaista talvella ulkona liikkuvaa. Kaatumisen seuraukset voivat kuitenkin olla varttuneemmalle rajummat: toimintakyvyn hidastuessa kehon suojaamisrefleksit eivät ehdi toimia ja kaatuessa luusto ei kestä iskuja niin hyvin kuin nuoremmilla. Myös toipuminen voi olla hitaampaa, mikä puolestaan heikentää yleiskuntoa.

Liukastuminen ei välttämättä johdu pelkästään haastavista keliolosuhteista, vaan tapaturman taustalla voivat olla myös huonot jalkineet, puutteelliset varusteet, kiire, tasapaino-ongelmat, heikko fyysinen kunto tai liikkumisrajoitteet. Reitin valintaan onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota liukkaalla kelillä.

Erityisesti työmatkoilla sattuu liukastumisia, sillä aamulla ja iltapäivällä on pimeää ja monella on kiire työpaikalle tai kotiin. Työmatkakaatumisia sattuu etenkin naisille, jotka kulkevat jalan ainakin osan työmatkastaan miehiä useammin.

Miten harjoittelen kaatumista?

Oikeaoppista kaatumista voi harjoitella kotona. Laita patja lattialle tai voit harjoitella kaatumista sängyn päälle. Katso oheisesta videosta judoka Miikka Neuvosen ohjeet miten kaatua oikein.
Kaadu oikein -video (lähde voice.fi)

Kun kaadut, jousta polvista, paina leuka kohti rintaa ja pyöristä yläselkää eteenpäin. Älä ota kädellä vastaan. Laita kädet kiinni kehoon tai rinnalle, älä taaksesi. Koeta siis kaatua selkä pyöreänä, kevyessä koukkuasennossa ja taivuta pää kohti rintaa.

Jos sinun ei tarvitse olla liikkeellä tiettyyn aikaan päivästä, mieti, voisitko ajoittaa liikkumisesi valoisalle ajalle. Tällöinkin liikkumiseen on hyvä varata aikaa. Suunnittele reittisi siten, että pääset kulkemaan auratuilla ja hiekoitetuilla teillä, joilla on hyvä näkyvyys.

Jos liikut pimeällä, muista heijastimet ja pidä puhelin helposti saatavilla avuntarpeen varalta.

Kenkien valinta liukkaalle kelille

Liukkailla kannattaa valita kengiksi leveäkantaiset ja matalakorkoiset kengät, joissa on pehmeä pohja. Kenkien pohjissa tulisi olla kunnolliset urat ja pohjamateriaalin tulisi olla huokoinen ja jäätymätön. Esimerkiksi kumipohja ei jäädy kovillakaan pakkasilla.

Nykyään markkinoilla on myös laaja valikoima nastakenkiä ja kenkiin erikseen kiinnitettäviä liukuesteitä.
On olemassa kenkään napsautettavia kanta- ja päkiäliukuesteitä, talvityöjalkineita, nastoitettuja kenkiä tai kenkiin kiinnitettäviä nastoja, jotka voi lisätä kenkiin myös jälkikäteen. Huomaa, että nastat ovat puolestaan liukkaat kovilla lattioilla, joten ne tulee irrottaa sisätiloissa.

Liukuesteitä löytyy nykyään niin suutareilta, kenkäkaupoista kuin tavarataloistakin. Ota kengät mukaan valitessasi sopivinta mallia itsellesi. Liukuesteen täytyy olla tyyppitarkastettu ja sertifioitu.

Talviurheiluun sopivia lenkkareihin kiinnitettäviä liukuesteitä löytyy myös. Näitä suositellaan esimerkiksi talvijuoksijoille.

Kenkien lisäksi ikäihmisille voi olla tarpeen hankkia liikkumista helpottamaan esimerkiksi kävelykeppi, rollaattori tai kävelytuki. Pelkkä kävelykeppi voi olla liukas jäällä, joten siihenkin voi hankkia nastapään estämään liukumista. Myös potkukelkka on hyvä apuväline liikkumiseen.

Muista siis…

Hyvä tasapaino auttaa pysymään pystyssä ja oikeaoppinen kaatuminen voi suojata vammoilta tosipaikan tullen, sitäkin voi treenata kotona.
Avainsana on katkarapuasento: polvet notkeana, pää kiinni rinnassa, selkä pyöristettynä etukenoon ja kädet kiinni vartalossa.

Tasapaino kuntoon

Alla olevan vinkkien avulla voit testata ja kehittää tasapainoa.