18.2.2022

Kuntosaliharjoittelulla kintut kuntoon!

Ikäihmisten kuntosalikurssi alkaa jälleen, ilmoittaudu mukaan. Pääset kuntosaliharjoittelun alkuun turvallisesti ja ohjatusti.

Ikäihmisten kuntosalikurssi perjantaisin 4.3.22 alkaen
klo 9.15- 10.30 Hirvihovin kuntosalilla.

Ennakkoilmoittautuminen ryhmään alkaa torstaina 24.2 klo 9.00
Ilmoittatumiseen tästä. Ilmoittautuminen sulkeutuu kun ryhmä on täynnä.

Kurssiin sisältyy 8 ohjattua kertaa ja 8 omatoimista harjoittelukertaa ohjaajan ohjeiden mukaan. Ryhmän koko on 10 henkilöä. Kurssin hinta on 25€ (+korttipantti 6€). Maksu Vesihovin kassalle. Mukaan tarvitset sisäliikuntavarusteet, hyvät sisäkengät ja vesipullon.

Ikäihminen kuntosalilla ei ole enää harvinaisuus

Kuntosaliharjoittelu on tutkitusti hyödyllistä, erityisesti toimintakyvyltään heikentymässä oleville ikäihmisille. Ikäihminen kuntosalilla ei ole enää harvinaisuus. Ja miksi olisikaan, sillä viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana tutkimustieto lihasvoimaharjoittelun hyödyistä ikääntyessä on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Miksi lihaskuntoharjoittelu on erityisen tärkeää ikääntyessä?

Ikääntymismuutokset alkavat jo varhain keski-iässä, aluksi menetykset ovat vähäisiä, mutta viidenkymmen ikävuoden jälkeen useat ikääntymismuutokset kiihtyvät ja menetämme esim. lihasvoimaa 1- 1,5% vuosittain. Samaan aikaan tapahtuvat negatiiviset muutokset vaikkapa nivelissä, reaktionopeudessa sekä kehon koostumuksessa varmistavat sen, että ennen pitkään liikkumis- ja toimintakyky alkaa heikentyä. Muutokset ovat kuitenkin sen verran hitaita, että ihminen sopeutuu siihen vähitellen – ja ”himmaa” tarvittaessa, mikä entisestään kiihdyttää heikkenemistä.

Influenssan aikaan podettu vuodelepo kiihtyvine lihaskatoineen (joka saattaa olla useita prosentteja viikossa) voi kuitenkin paljastaa karun totuuden; voimia ei enää riitäkään päivittäisistä toimista selviytymiseen. Puhutaan lihasreservistä ja sen puuttumisesta.

Riittävä lihasvoima luo siis perustan ikäihmisen itsenäiselle elämälle, joka edellyttää hyvää liikkumis- ja toimintakykyä. Erityisen tärkeää on huolehtia alaraajojen lihasvoimasta. Hyvässä kunnossa olevat keskivartalon lihakset (ryhtilihakset)ovat edellytys hyvän ryhdin ylläpitämiseen ja vähentävät mm. ikäihmisille tyypillisiä selkäkipuja. Jokainen voi myös kokeilla omalta osaltaan miten etukumara asento vaikuttaa tasapainoon ja siten liikkumiskykyyn.

Päivittäisessä elämässä tarvitaan riittävän vahvoja ja hyvin liikkuvia yläraajoja, jotta lukot ja purkit saadaan auki, pyykit ripustettua ja kauppakassit kannettua kaupasta kotiin.

Millainen harjoittelu on hyödyllistä?

Lihasvoiman harjoittaminen on ihan yhtä mahdollista ikääntyneenä, kuin nuorempanakin. Eli jos halutaan lisätä iäkkäiden alaraajojen lihasmassaa ja voimaa tulee alaraajojen suuria lihaksia harjoittaa säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa viikossa, riittävän suurella vastuksella.

Mitä heikompi on iäkkään harjoittelun lähtötaso, sitä nopeammin harjoittelun mukanaan tuomat harjoitushyödyt havaitsee päivittäisessä elämässä.

Mitä on tärkeä huomioida, kun ikäihminen aloittaa kuntosaliharjoittelun?

Aiemmin harjoittelematon tai pitkän tauon jälkeen harjoittelemaan palaavan ikäihmisen kohdalla on tärkeää käyttää aikaa oikeiden suoritustekniikoiden opettelemiseen, sekä kehon totuttamista voimaharjoitteluun. Harva sairaus estää kokonaan lihasvoimaharjoittelun, mutta esim. sydänsairauksien ja osteoporoosin aiheuttamat rajoitukset on tärkeää huomioida.

Suomessa on tällä hetkellä yli miljoona 65 vuotta täyttänyttä ja tulevaisuudessa iäkkäiden osuus Suomen väkiluvusta kasvaa edelleen. Iso osa ikäihmisistä myös arvostaa terveyttä ja toimintakykyä ja valmiita tekemään hyvinvointinsa eteen töitä.

Kuntosaliharjoittelu pitää ikäihmisen toimintakykyisenä, ”Loimaa säästää huntteja, kun seniorit nostaa puntteja.”