kurtturuusu läheltä.

16.5.2022

Kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan 1.6.2022

Kurtturuusu luokiteltiin Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi jo vuonna 2019, mutta kesäkuun alusta lähtien sitä ei saa kasvattaa edes kotipuutarhassa. Kurtturuusu leviää uusille kasvupaikoille pääasiassa lintujen mukana.

Kurtturuusu on merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Kasvatuskieltoa koskevan siirtymäajan päättymisen myötä kurtturuusua ei saa kasvattaa, päästää ympäristöön, tuoda maahan, pitää hallussa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää, myydä taikka muuten luovuttaa. Kurtturuusun esiintymistä kiinteistöllä pidetään kasvattamisena, jos kurtturuusua kasvaa kiinteistöllä, joka on omistajansa tai haltijansa jatkuvassa käytössä ja hoidossa riippumatta siitä, miten kasvi on alun perin levinnyt kiinteistölle ja onko kyse kasvin aktiivisesta hoidosta vai pelkästään sen passiivisesta sietämisestä. Kieltojen noudattamista Suomessa valvovat ELY-keskukset.

Kurtturuusua voi torjua esimerkiksi joko näännyttämällä tai kaivamalla sen juurineen maasta. Lisäksi tulee varmistaa torjuntatoimien jatkuvuus sekä seuranta, ettei laji leviä uudestaan jo torjutuille paikoille.

Kurtturuusu on tiheitä kasvustoja muodostava pensas, jonka oksat ovat tiheään piikkisiä. Kurtturuusun piikit ovat suoria, vaihtelevan kokoisia ja karvaisia. Sen paksut, lehdet ovat alapuolelta tiheäkarvaiset ja pinnaltaan uurteisia, ryppyisiä – lehtien kurttuisuudesta johtuu kasvin nimikin. Kurtturuusu kukkii kesä-syyskuussa. Kookkaiden kukkien väri vaihtelee aniliininpunaista, vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Kukkaperä on usein käyrä. Haitallisella perusmuodolla terälehtiä on yleensä viisi. Jos kukat ovat kerrotut (terälehtiä on paljon), kyseessä on todennäköisesti pitemmälle jalostettu lajike, jonka kasvattaminen on sallittua. Loppukesästä kypsyvät kurtturuusun marjat eli kiulukat ovat punaisia ja muodoltaan keskeltä hieman litistyneitä, nauriinmuotoisia.

Kurtturuusu on Euroopan sadan haitallisimman vieraslajin joukossa, ja uhkaa Suomessa lähes 50 lajia ja on osasyynä muidenkin lajien uhanalaistumiseen. Laji muodostaa laajoja, tiheitä kasvustoja syrjäyttäen alkuperäisen lajiston, sekä uhkaa yksittäisten lajien lisäksi kokonaisia luontotyyppejä. Lisäksi kurtturuusu aiheuttaa merkittävää haittaa maaperään sekä kasvillisuuden määrään.

Näin tunnistat ja hävität kurtturuusun