19.3.2021

AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäinen keskeytys

THL on päättänyt AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä ja osa sovituista Loimaan la 20.3. rokotusajanvarauksista siirtyy.

Loimaan terveydenhuollon henkilökuntaa on hälytetty pe 19.3. illalla töihin ottamaan yhteyttä niihin, joiden huomisen rokotusaika siirtyy seuraavaan rokotuspäivään. Ne, joiden rokotusaineena on muu kuin AstraZeneca, rokotusaika pysyy ennallaan eikä heitä kontaktoida. Tämä ei vaadi jo rokotusajan saaneilta mitään toimenpiteitä ja vain ne kontaktoidaan, joita asia koskee.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa verisuonitukoksiin voidaan arvioida. Keskeytys astuu voimaan välittömästi.

Tilanne arvioidaan ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29.3. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.